25 Април, 2014 10:50 1 279 0

Вижте другото лице на Русия - новата, модерната, младата!

  • русия-
  • съвременно изкуство-
  • пулсът на новата русия-
  • фестивал

Съвременното изкуство на Русия пристига в България

Шестметрови латексови кули, аквааеробичен пърформанс… на сухо, огромни макети на куклата Чебурашка, Джон Ленън в графика, гигантска картина на българо-руските отношения през погледа на новото поколение, номиниран с Оскар руски късометражен филм, илюстратори и фотографи от руските Playboy и Rolling Stone, 12-часов видео маратон и музика на открито, литературни четения в парк....и много други ви очакват във фестивалните дни.

Дома Арт Фест 2014 - "Пулсът на Новата Русия" цели да излезе от традиционните, сантиментални и закостенели представи за руската култура и ще покаже съвременното руско изкуство, получило признание по света. Руските автори, които са представени на фестивала, са млади артисти, добили популярност в Париж, Лондон, Брюксел и т.н. Художествени произведения на поканените гости са излагани в музеи, галерии и  биеналета в Москва, Стокхолм, Берлин, Виена, Будапеща, Хонг Конг, Токио, Сидни и др. По време на фестивала те ще покажат новата, дръзка, изненадваща Русия – такава, каквато малко хора в България и Европа я познават.

Между 29-ти май и 8-ми юни в София ще се проведе второто издание на фестивала за съвременно изкуство Дома Арт Фест. Художници, илюстратори, скулптори, фотографи, дизайнери, артисти от различни жанрове на визуалното и сценично изкуство – мултимедия, пластика, видео-арт, перформативни изпълнения, музика и видео, литература, кино и много други жанрове ще представят лицето на съвременното руско изкуство, такова каквото то се представя по световни арт-форуми и биеналета, а сега и у нас.

„Радваме се, че имаме възможност за втора поредна година да представим съвременното изкуство на дадена държава по непознат и невиждан досега начин у нас. Основна цел на нашата фондация е да откриваме изкуството на държави, които мислим, че познаваме, но се оказва, че не е така. Тази година обръщаме внимание на една, според мнозина, добре позната държава - Русия. Но доколко я познавате – оставяме на вас да прецените.“, казват основателите на фондация Дома арт, инициатор и организатор на фестивала.

Съпътстваща програма от лекционен тип, дискусии и работилници, водени от гостуващите артисти, ще бъдат предложени на публиката. А специална програма за деца ще покани и най-малките за арт-занимания.

Входът за повечето събития от фестивала е свободен, следете програмата и новостите около него тук или във фейсбук страницата на събитието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА