Last news in Fakti

13 Юни, 2014 09:26 688 0

Поставиха началото на дарителски фонд „Виртуозното пиано“

  • виртуозното пиано-
  • фонд-
  • роял

Маестро Людмил Ангелов и оперната певица Ина Кънчева дадоха начало на една огромна мисия. Чрез създадените от тях фондации - „Пиано Екстраваганца“ и „Културни перспективи“, те обединиха усилия в събирането на средства за закупуване на концертен роял от най-висок клас, какъвто в България в момента няма.

Липсата на такъв инструмент е пречка за осъществяването на концерти с най-големите имена от света на класиката, джаза и поп музиката. Гостуването на музиканти като Ланг-Ланг, Елтън Джон и Хърби Хенкок предполага наемане на роял от друга държава, който пристига с техническо лице, което да се грижи за поддръжката на пианото и всичко това оскъпява и усложнява организацията на всяко подобно събитие.

Присъствието на роял от световна класа в България не би било лукс, нито каприз, той е нещо неделимо от концертния живот на всяка цивилизована държава и в повечето европейски страни концертните зали разполагат с по два-три рояла от най-висока гама. Мечтата на Людмил Ангелов и Ина Кънчева е да създадат възможност за повече топ музиканти от световната сцена да дойдат в България и да ощастливят многобройните си фенове, свирейки на такъв роял.

В същото време наличието на този роял ще даде възможност на младите български таланти да се докоснат до такъв инструмент и да се подготвят на него преди да се явят на голям международен конкурс, например. Нещо, което в момента няма как да им се случи.

На 11 юни фондация „Пиано Екстраваганца“ и фондация „Културни перспективи“ създадоха общество „Виртуозното пиано“, обединяващо всички съмишленици в каузата. Основаването на специалния дарителски фонд бе съпътствано от концерт на Людмил Ангелов и Ина Кънчева в Музикалната зала на Военния клуб. Създадената общност от благодетели ще се събира на регулярни срещи ежегодно, по време на които ще бъде информирана за живота на рояла, всички планирани концерти с него, както и за да сподели общите си цели и идеи в посока на устойчивото развитие на културния живот в страната ни.

Половината от финансирането за закупуване на рояла бе осигурено от  IMAF (Международна Фондация за музика и изкуства – Лихтенщайн).

Снощи във Военния клуб бяха събрани 24 000 лева и до дни в банковата сметка за рояла ще постъпят други 17 000 лева от дарители, които не успяха да присъстват на събитието, но са съпричастни към каузата и ще я подкрепят. Оставащата сума до събиране на всички средства за купуване на големия инструмент е 125 000 лева.

Всеки ценител на музиката и съмишленик на идеята за рояла може да подкрепи каузата като направи дарение по следната банкова сметка:

IBAN: BG 85 CECB 9 790 50C4 1225 00

BIC: CECBBGSF

Имената на основополагащите дарители, благодарение на които бе събрана първоначалната немалка сума, ще бъдат гравирани на специална плоча, която ще бъде неделима част от рояла, така както ще фигурират във всички програми и комуникационни материали за събитията напред в годините. Имената на всички други патрони и приятели на проекта ще бъдат грижливо изписани по азбучен ред в уебстраниците на „Пиано Екстраваганца” и „Културни перспективи”.

Основоположниците на инициативата вярват, че реализирането на тази идея ще приближи София до водещите културни столици в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА