Last news in Fakti

9 Юли, 2014 20:51 1 494 0

Зараза плъзна след потопа в Добрич

  • лептоспироза-
  • добрич-
  • зараза-
  • кал-
  • кална маса-
  • потопа-
  • наводнението

Лептоспирозата се причинява от съприкосновение с инфектирана кална маса

Зараза плъзна след потопа в Добрич - 1
Снимка: БТА

Осем души са приети в инфекциозното отделение на Добричката болница след потопа преди 20 дни. Жена на 67 години дори е в реанимацията с опасност за живота. Според лекарите, макар и все още непотвърдена, диагнозата е лептоспироза. Очаква се да излязат резултатите от лабораторните проби.

Болестта се развива най-вече при досег със заразена кална маса. Това може да стане при пиене на замърсена вода, чрез заразена храна или през кожата при наличие на нараняване. Възможно е хората да са се инфектирали при разчистването на пораженията след водното бедствие на 19-20 юни.

През последните няколко дни по двама-трима пациенти в Добрич са били приемани в инфекциозното отделение с една и съща клинична картина. Затова лекарите смятат, че инфекцията е вследствие на потопа в града. Всички заболели са от наводнените райони, почиствали са наводнените къщи от кални маси и са газили в кални води.

Последните случаи на лептоспироза там са били регистрирани преди 7-8 години. Симптомите са втрисане, висока температура, силно главаболие, болки в мускулите и ставите, които не се повлияват от аналгетици. Инфекцията не се предава от човек на човек, успокояват медиците.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА