7 Август, 2014 10:00 14 381 2

Първа степен на тревога в САЩ заради Ебола

  • сащ-
  • ебола-
  • здравни власти-
  • тревога-
  • заплаха-
  • епидемия

СЗО ще свика комисия, за да се проучи използването на експериментално лечение

Първа степен на тревога в САЩ заради Ебола - 1
Снимки АП/БТА

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията издадоха предупреждение от най-високо ниво в отговор на заплахата от  епидемия на хеморагична треска Ебола в Западна Африка, пише „USA Today”.

"Тази мярка ни позволява да мобилизираме ресурсите на цялата агенция, за да реагираме на тази криза. Обявената първа степен е заради новите случаи на заразяване в Нигерия и опасността да бъде засегнат живота на много хора", обяви говорителят на Американските центрове за контрол и превенция на болестите Том Скинър.

Първа степен на тревога означава, че се увеличават персонала и ресурсите, които да бъдат посветени на заразата, обяснява АП. Това е първият случай от 2009 г. насам, когато обявяваме това най-високо ниво на тревога. Тогава то бе обявено заради пандемията птичи грип H1N1.

Междувременно, нигерийска медицинска сестра, която се е грижила за първия пациент, заразен с Ебола в страната преди две седмици, е починала от вируса, който вече отне живота на повече от 900 живот, съобщиха нигерийските здравни власти.

Световната здравна организация, която свиква двудневно извънредно заседание на световните здравни работници, за да обсъдят кризата в Гвинея, Либерия, Нигерия и Сиера Леоне, заяви в сряда, че броят на жертвите е скочил до 932, което представлява увеличение от 45 смъртни случаи в рамките само на четири дни.

Следващата седмица СЗО ще свика комисията по медицински етика, за да се проучи използването на експериментално лечение в последното огнище на вируса в Западна Африка.

В изявление в сряда СЗО отбеляза, че неотдавна са използвани експериментални лекарства за лечение на двама американски медицински мисионери. Това повдигна въпроса дали трябва да се използват лекарства, които никога не са били тествани върху хора и ако е така, кой трябва да го получи, когато има изключително ограничено количество.

Факти.бг припомня, че от началото на месеца САЩ прибра двама американски хуманитарни работници, заразили се с вируса Ебола в Западна Африка.

Двамата американци, Кент Брантли Brantly и Нанси Райтбол, са били репатрирани от Либерия и са били лекувани от Ебола в университетска болница „Емори“ в Атланта.

Междувременно президентът на Либерия Елън Джонсън Сърлийф обяви извънредно положение в страната заради разпространението на вируса и заяви, че мащабите на епидемията са заплаха за националната сигурност, съобщава Ройтерс.

"Правителството и хората на Либерия настояват за извънредни мерки за оцеляването на нашата държава и за опазването на животите на нашия народ. В резултат на това аз обявявам извънредно положение на цялата територия на Република Либерия за период от 90 дни", посочи тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi genchev

    0 0 Отговор
    Losha rabota,....tykmo ukrotiha malko AIDS,..sega drugo izchadie,.....Tova idva ot onia mizernitsi,.kyde givotnite sa po chisti ot tiah.......
  • 2 скар фейс

    0 0 Отговор
    И в България се задава дяволско зло. Тиквата и турчина идват. Това ако не е смъртоносна комбина...