Last news in Fakti

6 Февруари, 2015 11:14 2 195 0

Саня и Рут продължават спора за авторските права в музикалната гилдия

  • саня армутлиева-
  • рут колева-
  • авторските права-
  • "профон"-
  • режисьори-
  • изпълнители-
  • спор

Певицата призова шефката на Профон да си подаде оставката

„Ние сме отворени за дискусия, тъй като е очевидно, че има огромен проблем. Няма прозрачност и действията на дружеството “Профон“ са неясни за голяма част от обществото”. Това обяви в студиото на „Здравей, България” по Нова тв певицата Рут Колева. От няколко дни в медиите се разрази буря между нея и продуцента Саня Армутлиева, а повод за острите нападки срещу шефката на „Вирджиния рекърдс” и "Профон" бяха думите на Рут Колева, че се ограбва трудът на талантливите български изпълнители.

"Профон“ е единственият механизъм, по който голяма група продуценти и изпълнители могат да си съберат справедливите, дължими по закон, възнаграждения от много големи групи ползватели на тяхната музика”, обясни Саня Армутлиева.

По думите на Рут Колева обаче „режисьори на клипове на песни твърдят, че “Профон“ е събирала пари за авторството на клиповете”.

„Тези пари телевизиите казват, че са ги дали, а “Профон“ казва, че не са ги получили. Значи някой по системата лъже”, намекна Рут.

„По смисъла на закона режисьорите, сценаристите и операторите са автори, а “Профон“ не събира авторски права за аудиовизуални произведения. Дружеството, което трябва да събира техните права, се нарича „Филм аутор”, обясни Саня Армутлиева.

„Вие трябва да си подадете оставката”, призова я Рут Колева, при което Саня Армутлиева контрира: „Ние двете не сме една срещу друга, защото имаме общи интереси”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА