Last news in Fakti

4 Февруари, 2015 13:33 5 151 4

Махат Армутлиева от "Профон" заради скандала с Рут Колева?

  • саня армутлиева-
  • рут колева-
  • профон-
  • музикаутор-
  • оставка-
  • ощетява-
  • изпълнителите-
  • конфликт на интереси

Певицата обвини продуцентката, че ощетява изпълнителите и е в конфликт на интереси

Още днес може да бъде поискана оставката на Саня Армутлиева от председателския пост в „Профон“, съобщи сайтът „Площад Славейков“. Предстои събрание на Управителния съвет, което не е извънредно, но на него може да бъде поставен и въпросът дали скандалите около Армутлиева не вредят на реномето на дружеството, което управлява правата на продуцентите и изпълнителите.

Певицата Рут Колева преди дни атакува музикалния продуцент Саня Армутлиева с видео, публикувано във Фейсбук и споделено от стотици потребители на социалната мрежа, в което твърди, че Армутлиева вреди на музикалната индустрия и ощетява творците. Тя бе наречена и „музикален октопод" и обвинена, че държи в желязна хватка цялата музикална индустрия у нас.

Това според Рут е проблем, който „гние в българското музикантско общество“ от много време насам. Колева казва, че отношенията на Армутлиева с победителите в различни музикални формати, които тя продуцира, не са приключили по най-благоприятния начин: „Дали е ставало с дело или с някакъв друг скандал, това е често срещано. Но медийният натиск, който тя успява да упражни, до голяма степен е успял да ощети много от българските изпълнители“.

Рут Колева казва още, че Саня Армутлиева е в конфликт на интереси, заемайки длъжности едновременно в „Музикаутор“ и в „Профон“: „Най-малкото, което ние можем да направим като общество, е да премахнем хора като нея от тези две дружества, които разпределят едни пари и реално са на всички нас. Това са парите на нашето творчество и труд, който тя през годините е ограбвала. Нека изкореним този вредител в нашата среда.

Аз нямам никакъв личен интерес и най-много мога да си навлека неприятности от това, че проявих смелост за това да поведа крак, за да можем заедно да променим нещо, заключава Рут Колева.

"Нямам лична война със Саня Армутлиева. Никога не съм била част от нейната музикална компания. Според много колеги Саня е оказвала медиен натиск на много от българските музикални медии и това ги е ощетило. За себе си търся отговор на въпроса какво се е случило с тези 10 милиона лева, които миналата година изчезнаха безвъзвратно в КТБ. По-важното е каква е била лихвата на тази сума, за да седи в тази банка", попита от ефира на Нова телевизия Рут Колева.

Саня Армутлиева отговори на Рут в писмен вид. В него между другото се казва: „Профон“ е част от клуба на световните организации за колективно управление на права в Международната федерация на звукозаписната индустрия – IFPI и работи директно с подобни организации по цял свят.

Като част от международна структура, „Профон“ следва кода на поведение и добрите практики на дружествата по света и отговаря на всички глобални критерии и изисквания. То подлежи на постоянен и много сериозен контрол, включително и от Министерството на културата и не съществува вариант който и да било от неговите членове да злоупотреби с финансите на дружеството”.

Обвиненията за конфликт на интереси на Станислава Армутлиева в двете дружества „Музикаутор“ и „Профон“ тя коментира така:

“Категорично не може да има конфликт на интереси в членството ми и в авторското, и в дружеството за сродни права. Повечето от авторите, които оперират на българския музикален пазар в момента са едновременно и артисти, и продуценти на собствените си звукозаписи или на записите на други артисти. По тази логика всеки, който е едновременно автор, продуцент и изпълнител, или управлява едновременно целия пакет права, може да бъде обвинен в конфликт на интереси. Повечето от членовете на управителните съвети и на двете дружества са както автори, така и изпълнители, а много често и продуценти.

Навсякъде по света авторското и продуцентското дружество работят паралелно за подобряване на средата и защита на интересите на всички участници в музикалния пазар – композитори, текстописци, аранжори, изпълнители и продуценти”.

Относно 10-те милиона в КТБ, продуцентът потвърди, че е имало такава сума, натрупвана от 2000 година насам.

"Всяко едно дружество събира пари от всички видове ползватели и между момента на събирането и този на разпределянето има минимум една година. Има обаче пари, които седят непотърсени. Те не са големи суми, но с годините се натрупват. Продължава да има български продуценти и изпълнители, които не си ги търсят. “Профон“ дори предприе кампания за издирване на най-различни носители на права, които губят интерес. Предимно става въпрос на продуциращи се изпълнители. Към настоящия момент сме възстановили единствено стоте хиляди, които са гарантирани", обясни Армутлиева.

Междувременно Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори АБРО излезе с декларация, в която подкрепя Саня Армутлиева, председател на Управителния съвет на „Профон“, член на УС на „Музикаутор“ и собственик на „Вирджиния рекърдс“, в конфликта й с Рут Колева. В нея категорично се заявява, че българските радио- и телевизионни оператори работят в условията на пълна редакционна независимост и самостоятелно вземат програмните си решения, с оглед програмния си профил и при съобразяване с потребностите на своята аудитория.

От шума около сблъсъка на продуцента Саня Армутлиева с певицата Рут Колева и подписката срещу нея в Интернет имат интерес някои нови играчи в бизнеса с правата, които целят разцепването на организацията, коментира „Площад Славейков“.

Ако „Профон“ се раздели на две – на изпълнители и продуценти, рискът за музикалния пазар е сериозен. Договорите, сключени от дружеството, ще се окажат нищожни и ще започнат нови преговори с медиите, с търговските обекти и прочие платци. Поотделно сдруженията ще разполагат с много по-малки каталози и таксите, за които ще настояват, могат да бъдат намалявани. Парите от сродни права ще се смъкнат значително и ще се наложи за всички извоювани през годините позиции продуцентите и изпълнителите да се борят отново. При това поотделно.

Армутлиева, разбира се, може да бъде отстранена от председателския пост и без да предизвика катастрофа в „Профон“. Може просто да бъде избран друг председател, което е много вероятно да стане след месец-два. Но като притежател на каталога на „Юнивърсъл“ за България Армутлиева е изключително ценна за дружеството, защото всички медии, молове, магазини искат да въртят тяхната музика. С нейните изпълнители (основно от чуждата сцена) „Профон“ разполага с тежки аргументи при преговорите с най-мощните търговски вериги у нас, които все още упорстват и не желаят да плащат за музиката, която пускат в обектите си. Именно в техните пари се прицелват новите играчи, които искат да разцепят дружеството. Но как ще преговарят за тях без изпълнителите на „Юнивърсъл“?

Ако Армутлиева подаде оставка днес, нов председател може да бъде избран на общото събрание на „Профон“ през месец април. В музикалната гилдия вече спрягат за поста на Саня името на популярен изпълнител.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mihala

    2 0 Отговор
    Дали си намери майстора или е само Блъф.Но във всички случаи си заслужава.
  • 2 Змея

    1 0 Отговор
    Сложете Невена на нейно място, ако искате да се пръсне от яд и злоба
  • 3 КРОМАЗА

    0 0 Отговор
    Най-после някой да покаже истинското лице на мазната и изкуствено превзета Саничка.
  • 4 фифи

    0 0 Отговор
    Армутлиева е голям б....к!