Last news in Fakti

3 Април, 2015 14:55 1 769 3

Откриха нова онкология във Варна

  • онкология-
  • откриване-
  • варна-
  • център

Българският пациент вече няма да ходи на лечение в чужбина и ще получава качествено лечение на онкологичните заболявания у нас

Откриха нова онкология във Варна - 1
Снимки: БТА

Във Варна беше открит нов онкологичен и лъчетерапевтичен център „Света Марина”.  На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на Регионалното развитие Лиляна Павлова и министърът на здравеопазването Петър Москов.

Годишно в България се диагностицират около 300 000 пациенти с онкологични заболявания, като 40% от тях не получават лечение. По думите на Петър Москов изграждането и откриването на този център с високотехнологична апаратура е не само от регионално, но и от национално значение. Той посочи, че българският пациент вече няма да ходи на лечение в чужбина и ще получава качествено лечение на онкологичните заболявания в България. Ще се прекрати и чакането с месеци на пациенти, които имат нужда от лечение, допълни той.

Целта на правителството е да изведе основните групи заболявания, които водят до 95 % от смъртността и инвалидизирането на българите и лошото качество на здравни грижи в сравнение със средноевропейските граждани, заяви Петър Москов.

„Обединяваме онези групи заболявания, между които са майчиното и детското здравеопазване, онкологията, сърдечно-съдовите заболявания и други, които са масовите заболявания за българите в момента. Тези заболявания ги обединяваме в основния пакет на Здравната каса. Ще се опитаме да прекратим възможността за възникване на основните и масови страдания, които причиняват здравно-демографските проблеми на България от много години, които водят до ужасяваща смъртност, чакане и нужда от доплащане”, посочи Петър Москов. Той допълни още, че се надява до 2020 година продължителността на живота във всяка една от възрастовите групи и заболеваемостта по тези основни заболявания да бъде сведена до средноевропейската. „Целта е ниската заболеваемост, а средството е групирането на основните заболявания в основен пакет на касата”, каза още министър Москов. Той допълни, че който не успее да си плати здравните осигуровки до края на годината, ще трябва да плаща много повече назад. В тази система трябва да има справедливост”, уточни Петър Москов.

В периода 2014-2020 година имаме ресурс от над 160 млн. лв., с които ще подкрепим реформата в Спешната помощ. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Тя добави, че реформата е инициирана от екипа на здравния министър д-р Петър Москов, по примера на съседна Румъния. „Ние ще ги подкрепим със 160 млн. лв. за специализирана Спешна помощ, апаратура, линейки, включително и високопрохходима техника, за да можем да подкрепим по този начин реформата в сектора на здравеопазването и спешната помощ”, посочи Лиляна Павлова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 stenly

    0 0 Отговор
    Започна се с рязането на лентичките...ужас
  • 2 джамба

    0 0 Отговор
    рязане или не на лентички
    важното е че я има вече тази клиника!
    Само сега да не искат пари под масата да се лекуваш там!
    На мен в СБАЛО-София ми взеха сумати кинти
    като се почне от 50 лева за консултация до...
    Ако не кихаш те връщат че точно сега нямали твойте лекарства,като снесеш се появяват.Ако не снасяш и те върнат хем биеш път до вкъщи(Димитроврад) хем се нарушава курса за химиотерапията
  • 3 Курррррр

    0 0 Отговор
    Кви са доволни все едно ресторант са открили!То в България освен болници и гробища нищо друго ново не се открива!Изчезва ни нацията заради тези лешояди!