Last news in Fakti

23 Април, 2015 20:06 1 756 1

Как да намалим броя на смъртните случаи от рак и диабет

  • тайван-
  • рак-
  • диабет-
  • световна здравна организация-
  • физическа активност-
  • движение-
  • спорт-
  • болести-
  • смъртност

15 минути физическа активност на ден се оказват достатъчни, за да се намали броя на смъртните случаи с 14%

Около 76% от всички граждани на Република Китай на възраст на 15г. не разполагат с достатъчна физическа активност на седмична база, сочи проучване на Министерство на здравеопазването и социалните грижи на страната.

„Това е сериозен проблем, тъй като недостатъчната физическа активност е един от четирите основни рискови фактора за здравето и допринася за повече от 2 милиона смъртни случаи на година в световен мащаб”, заяви генералният директор на Администрацията за насърчаване на здравеопазването към министерството.

„Според проучване на Световната здравна организация между 21% и 30% от болестите като рак на гърдата, рак на дебелото черво, исхемична болест на сърцето и диабет, които са и сред 10-те основни заболявания, водещи до смърт в Тайван, са причинени от липсата на физическа активност”, допълни той.

Позовавайки се на проучване, проведено от тайванските Национални здравни изследователски институти, генералният директор на Администрацията за насърчаване на здравеопазването твърди, че над 78.8% от населението в Тайван в посочения възрастов интервал, не достига желателния минимум физическа активност. Тези резултати по негово мнение са повече от тревожни. Той съветва хората да отделят поне по 15 минути на ден за движение и спорт, което прави и Световната здравна организация. Това на свой ред ще доведе до намаляване броя на смъртните случаи с общо 14 на сто.

Генералният директор призовава обществеността да започне да се движи и да прави упражнения редовно, като препоръчва колоезденето и използването на обществения транспорт като основни мерки за справянето със застоялия начин на живот.

„Министерството ще продължи да насърчава осведомеността по този проблем и да работи по изграждането на по-добра обществена среда, насърчаваща физическата активност и спорта”, заяви той.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Питали радио Ереван "Как да намалим смъртните случаи от рак и диабед"...Ами не раэбрахте ли че няма энач коя фирма эа статистическо-социални проучвания полэвате-ВАЖНО Е КОЛКО Й ПЛАЩАТЕ!