Last news in Fakti

4 Май, 2015 10:37 1 292 5

"Софиямед" може да остане без лиценз за определени процедури

  • софиямед-
  • определени-
  • процедури-
  • петър москов

В предварителния доклад са констатирани множество нарушения, заяви Петър Москов

Болница „Софиямед” може да остане без лиценз за определени процедури. Това обяви по bTV здравният министър Петър Москов.

Той стъпи на предварителния доклад от проверката, направена след инцидента с акушерката Емилия Ковачева и малката Никол. По думите му в доклада са констатирани множество нарушения.

Сериозни са нарушенията в трудовото законодателство. Констатирани са и нарушения на медицинския стандарт по неонатология. Предстоят още проверки, уточни министърът.

Москов каза, че в основата отново заляга въпросът за недостатъчните доходи в сектора. Той допълни, че не може да каже каква е била заплата на акушерката. Министърът поясни, че „Софиямед” не е толерирана финансова и получава пари по общата методика.

„Няма толерирана болница. Може би това е проблемът на някои хора”, заяви Москов. По думите му част от мениджмънта на болниците е свикнал да гледа на тях като феодално владение.

Москов каза, че ще извика собственика на „Софиямед” Михаил Тиков на разговор, за да чуе неговата страна и неговите мерки.

Смяната на шефа на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев, Москов коментира така: „Не става въпрос за несъгласие с мен. Става въпрос за несъгласие с оптимизиране на административни разходи, срещу което никой здрав разум не може да бъде против. И ако някой е против това, то той е против оптимизацията на разходите, влизането на парите от нашите здравно осигуровки в лечението и е опит тези пари да бъдат изразходвани по друг начин. Всеки един такъв човек ще бъде сменен”. 

Предварителните разчети за размера на основния пакет на НЗОК ще бъдат готови в края на юни, каза в министърът по БНР. Той уточни, че няма да има преминаване на заболявания от основния към допълнителния пакет на Националната здравноосигурителна каса.

Пациенти, включени в листа на чакащите, няма да се прехвърлят от година на година, увери министърът, във връзка с разделянето на основен и допълнителен пакет на Касата, като допълнителният пакет е свързан с планов прием:

„Това е практика в 80 на сто от европейските държави. Там има ясен, максимален срок, в рамките на който, спрямо определено заболяване, вие трябва да бъдете приет в речебно заведение, когато за това има нужда. Навсякъде в тези държави здравните показатели на населението са по-добри от българските. Проблемът не е в това. Проблемът е какво точно се случва, когато ни приемат в болница и за какво точно плащаме от здравните си вноски, т.е за излекуване или за преминаване през болницата.“

Здравният министър посочи, че от догодина пациентите няма да доплащат за болестите, които са основните причинители на ранната смъртност, увеличената инвалидизация и други социалнозначими заболявания:

„Доплащането в болниците, което съществува сега за всяка една патология, ще бъде премахнато именно за тази група заболявания. Независимо от нашия финансов статус, дали сме бедни или богати, за тези заболявания нашето единствено задължение е да бъдем здравно осигурени.“

Министърът на здравеопазването заяви, че всеки редови лекар ще подкрепи здравните реформи, а всеки самозабравил се феодал в държавна болница ще каже, че се нарушава доброто състояние на здравеопазването.

По думите му спестените пари от съкращаването на администрацията от здравните заведенията в карето около „Александровска болница“ ще отидат за медицинските работници и пациентите:

„Тези девет болници, през собствените си ръководства, ще формират общо административно звено, което ще намали административните разходи на всяка една от тези болници между половин и един милион лева и тези пари, които са изработени от медицинския персонал ще останат в болниците, но не за заплащане на администрация или различни проекти за строителство, а ще останат за лечение на пациенти и възнаграждения на персонала.“

От следващата година ще имаме с 50 болници по-малко, ако парламентът приеме предложените промени в Закона за лечебните заведения, каза още д-р Москов. С промените Здравната каса ще получи и правото да избира с кои болници да сключва договор, според реалните потребности на населението.

Той посочи, че за поредна година фирмите доставчици на ваксини извиват ръцете на здравното министерство, но министър е уверен, че решение на проблема може да се намери. Той е категоричен, няма да работи под натиска на фирми. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Младен

    0 0 Отговор
    Този е доста некомпетентен ми се струва. И има налудничав поглед. То болницит ене достигат, дайте да ги затворим, щото някой ви е подшушнал или ви е дал пари да съсипвате болници
  • 2 Видял много

    0 0 Отговор
    Ние простите пациенти не можем да разберем колко е прав министъра! И даже все си мислим че има далавера в цялата рИформа! А как да мислим по друг начин, като през последните години управляващите сами открито си казват, че предишните ги интересувало само комисионните, както ще го кажат и следващите управляващи за сегашното правителство !
  • 3 Димитър Колев

    0 0 Отговор
    Времената на споделената отговорност останаха в социалистическото минало. Днес достойните наследници на Комсомола от Протестна/Платена мрежа се опитват да възродят тези времена, като атакуват цялата болница Софиямед заради жестокостта на една акушерка.
    Няма съмнение, че "представителите на гражданството" се подчиняват на нечии добре платени указания. Отново ПМ е използвана като сган от кърджалии за разчистване на лични сметки. Целта е да бъде унищожен труда на много прекрасни професионалисти и да бъдат унизени работещите в Софиямед, за да се облагодетелстват техни конкуренти.
    Нека всички, които вярват в свободната конкуренция и личната отговорност, излязат в подкрепа на болницата. Постъпката на акушерката-звяр можеше да се случи навсякъде. В момента обаче е застрашена свободата на конкуренцията и достойнството на цялата лекарска и сестринска професия.
    https://www.facebook.com/events/647525942015316/
  • 4 Митко

    0 0 Отговор
    За мен това си остава поръчка с цел саботаж на болницата. Но държавата ни разбира се не е толкова прозорлива, и всичко което ще направи, е да ощети една болница, станала жертва на войната за пациенти. Жалко и тъжно.
  • 5 Вальо

    0 0 Отговор
    Да сега Софиямед имаше безупречна репутация, но след атаките на конкуренцията, се намериха нарушения. Ясно е правителството кого обслужва - Огнан Донев, собственик на Токуда!