Last news in Fakti

23 Юни, 2015 20:16 4 515 0

Новият коронавирус - откъде идва и как да се предпазим?

  • коронавирус-
  • вирус-
  • мерс-
  • превенция-
  • зараза-
  • болест-
  • респираторен

Според Световната здравна организация процентът на смъртност при вируса е 36-40, но все още не съществува ваксина

Новият коронавирус - откъде идва и как да се предпазим? - 1
Снимка: БТА/ AP

На 22 юни в Южна Корея бе регистрирана 27-а жертва на Близкоизточния респираторен синдром (MERS). Към днешна дата броят на заразените в страната е 175 души.

MERS е коронавирус, който предизвиква респираторни инфекции. Вирусът е известен и като „камилски грип“, тъй като се смята, че камилите са източник на смъртоносната инфекция за човека.

Според Световната здравна организация процентът на смъртност при вируса е 36-40%, а лошото е, че все още не съществува ваксина.

Повечето случаи на заразени от коронавируса са регистрирани в Саудитска Арабия (над 85%). От 2012 година насам той се е разпространил в следните страни – Иран, Йордания, Кувейт, Ливан, Оман, Катар, Обединени арабски емирства, Йемен, Австрия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Великобритания, Турция, Китай, Филипини, Малайзия, Египет, Алжир, Тунис, Южна Корея и САЩ, пише ТАСС.

Повечето пациенти са се заразили след пътуване в Близкия Изток.

Механизмът на разпространение на вируса все още не е изяснен. Известно е, че човек може да се зарази след контакт с болен човек. Най-застрашени са хората със слаба имунна система, хронични белодробни заболявания, диабет и бъбречна недостатъчност. Рядко се предава на деца – според статистиката само 3% от всички пациенти са деца под 14-годишна възраст.

Какви са симптомите? Подобни са на тези при грипа – повишена температура, кашлица, задух, неразположение, диария. Симптомите не се появяват веднага, като инкубационният период трае от 7 до 14 дни. Смъртността при вируса е 36-40%.

Превенция и лечение – Идентифицирането на пациенти в началните етапи на болестта невинаги е възможно, поради факта, че – подобно на други респираторни инфекции – коронавирусът няма особени симптоми на ранен етап.

Лечението е фокусирано върху възстановяване на функциите на дихателните пътища. Важно е да се предприемат превантивни мерки, свързани с хигиената, включително редовно миене на ръцете. Месото, с което се храним, е необходимо да премине необходимата топлинна обработка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА