Last news in Fakti

18 Февруари, 2016 14:28 1 626 4

Хора с увреждания готови за протест

  • хора-
  • увреждания-
  • телк-
  • протест-
  • инвалиди
Хора с увреждания готови за протест - 1
Снимка: БТА

Над 1200 хора с увреждания в област Кърджали са готови на стачка заради реформата с ТЕЛК-овете. Те недоволстват, че при обсъждането на бъдещата нормативна уредба техни представители не са поканени да изразят становище, съобщава "Нов живот".

Решенията се вземат от социалното и здравно министерство, без да се питат пряко засегнатите. Това сподели днес пред областният управител Илия Илиев председателката на Съюза на слепите в региона Шукран Исмаил. Тя бе подкрепена от секретаря на Съюза на инвалидите Шенай Бекир, която връчи на губернатора протестна декларация от шест неправителствени организации на хора с увреждания.

В декларацията се настоява за запазване на сега съществуващата система на ТЕЛК. Твърди се, че с въвеждането на комисия, доминирана от НОИ се получава конфликт на интереси, тъй като целта ще бъде орязване на пенсии, а не реалната оценка на здравословното състояние на хората с увреждания. Настоява се процедурите по отпускане на пенсии и помощи да бъдат облекчени, а не затруднени. Обвинява се социалното министерство в манипулация на данните за хора с инвалидни пенсии. Те са два пъти по-малко от изнесените в медиите и в процентно съотношение много по-малко от това в страните членки на ЕС.

Областният управител Илия Илиев заяви, че като представител на държавната власт ще се запознае с декларацията на хората с увреждания и информира министър Ивайло Калфин за техните искания. Споделям желанието ви да бъдете включени при обсъждането на реформата. Това е ваше право, подчерта Илия Илиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sal

    0 0 Отговор
    Сития на гладния не вярва , поговорката е по стара от всички нас , но е факт , няма задравеопазване няма социална политика , има само дай да "крадем" че сега ни е ред после може и да не сме на ред . Ние си ги избираме и те ни правят на маймуни (меко казано) . Тъпото в цялата ситуация е че продължаваме все така ....
  • 2 sal

    0 0 Отговор
    Искам да Ви попитам , как да получа ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА ?
  • 3 Нет

    0 0 Отговор
    Отивате при личния лекар за направление. След това в един от магазините за помощни средства. Те ще ви обяснят какви документи ви трябват и ви обясняват какво да правите по-нататък. След като всичко е готово носите документите в социални грижи. Това е накратко.
  • 4 sal

    0 0 Отговор
    Благодаря за отговора най-искрено. Все пак има още и Добри Хора .
    Господ Здраве да Ви Дава то е най-важното , другото си зависи от нас .
    Колкото за историята с "личния лекар " не съветвам никой да опира до такъв , с две думи няма да свърши никаква работа (лично мнение за личния ми лекар) както всеки се сеща предполагам за без пари (и то добри сумички) никой нищо не върши та и те така , дали ще "личен" или не няма никакво значение , такава ни е държавата .
    Явно накрая ще си я купя сам , само излишни нерви и мотаене които не се възстановяват.