5 Юни, 2016 10:37 3 821 0

Най-интересните факти за Маями

  • астом-
  • маями-
  • факти
Най-интересните факти за Маями - 1
"Завърнахме се от Маями едва преди няколко часа, а вече страшно много искам да се върна обратно там, на плажа на Маями Бийч. Има нещо в това място, което направи пътуването ми едно от най-интересните досега. Не е като да отивам за първи път в САЩ, напротив. Обиколила съм доста градове и щати, но това което усетих в Маями, беше както никога преди. Ако и ти си фен на т.н. градски пътувания (Urban hiking) мисля, че ще се влюбиш в това място", разказва Адриана Василкова, блогър и член на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии. Ето и няколко от най-интересните факти за Маями, които успях да науча, докато кръстосвах улиците на града.

1. Името на града идва от названието на индианското племе “Mayaimis”, живели в района до 18-ти век.

2. Маями е единственият голям град в САЩ, основан от жена (Julia Tuttle) през 1896-та

3. Маями разполага с повече от 800 парка и е единственият град в Съединените щати, който граничи с два отделни национални парка – Бискейн и Национален парк Евърглейдс.

4. Маями Бийч е изкуствено създаден и представлява нищо повече от пясъчен насип, който от време на време трябва да се досипва, защото потъва в океана.

5. Безплатен транспорт съществува! И то в Маями, да не повярваш. Малкото влакче може да ви заведе от центъра на града до много точки на града като Wynwoon, например. Заслужава си, защото гледките, които се разкриват от прозорците му са страхотни. Освен това е безплатно.

6. Колелото си остава най-доброто превозно средство дори и тук. Без задръствания (американските за доста масивни) и плащане на безумни такси за паркиране.

7.  В Маями се намира един от най-мащабните графити арт проекти в света. В квартала Wynwood могат да бъдат видени творбите на стотици известни улични артисти.

8. С повече от 800 сгради, областта Miami Beach е най-голямата колекция в света на Art Deco Architecture.

9. От както градът съществува като такъв само веднъж е валяло сняг, на 19 януари, 1977. На нова година беше около 25-30 градуса, а шансовете за бяла Коледа в Маями са по-малко от един процент. Това обаче не пречи един от най-големите ски клубове в света да се намира именно тук.

10. През 2008 г., Маями е класиран за най-чистият град в САЩ.

11. Маями е парти центърът на САЩ. Навсякъде и по всяко време в града има голямо музикално събитие.

12. Маями е много разнообразен. Смята се, че има най-малко 150 етноси и над 60 различни говорими езика. Абсолютно всички етнически групи, за които можеш да се сетиш бяха събрани заедно на алеята на Маями Бийч. Млади, стари, бедни, богати, черни, бели, латиноси, японци, китайци, гейове, хипита, топ модели, дебеланки, гангстери, престъпници, семейства, тинейджъри, двойки, тройки.. всякакви…

13. Първият лосион за тен е изобретен в Маями през 1944.

14. По-вероятно е да чуеш испански, от колкото английски, защото голяма част от населението на Маями са емигранти от Латинска Америка.

15. Близо 12 милиона души посещават Маями на година. Не случайно в центъра на града ще откриете невероятен брой хотели, чийто цени целогодишно са безумно високи.

И не на последно място вече има удобен начин да се стигне до Маями - през Истанбул с полет на авиокомпания KLM.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА