Last news in Fakti

15 Ноември, 2011 17:51 2 107 0

Половината ни джипита със синдром на изпепеляването

  • семейни лекари-
  • стрес

80 на сто от личните лекари страдат от стрес

Половината от семейните лекари в България са с емоционално изтощение, деперсонализация и депресия. Това са някои от основните харктеристики на т. н. синдром на изпепеляването.

Данните са от проучването, представено във вторник от д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, по време на втората конференция на Асоциацията на лекарите по Обща/Фамилна медицина от Югоизточна Европа.

Синдромът на изпепеляването е състояние на физиологично, емоционално и умствено изчерпване, характеризиращо се с хронична умора, чувство за безпомощност и безнадежност, развитие на негативно себевъзприятие и отношение към работата, живота и другите хора.

Най-често той се развива при работещите в различните сфери на здравеопазване, образование, обслужване, занимаващи се всекидневно и интензивно с проблемите на други хора.

Около 75-80 на сто от личните лекари в България страдат от стрес, като близо 20 на сто от тях са засегнати от тежката му форма, допълва д-р Киров, цитиран от БТА.

63 на сто от общопрактикуващите лекари смятат, че насилието над лекари в различните му прояви расте. Това е показало анкетно проучване, извършено преди половин година в Словения, Македония, България, Черна гора и Турция.

Лекарите, участвали в анкетата са заявили, че най-често се сблъскват с неприлични коментари, оспорване на диагнозата, обиди. Немалък процент от тях са подчертали, че са се сблъсквали с физическо насилие и дори нараняване от страна на своите пациенти.

При анализа на данните е посочено, че една от основните причини за агресията се крие в недостатъците на здравната система - ограничен достъп, липса на добри условия и
апаратура, много бумащина и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА