Last news in Fakti

24 Март, 2017 01:16 4 707 4

Спете на отворен прозорец за здраве

  • отворен прозорец-
  • сън-
  • здраве

Сън на чист въздух предпазва от диабет и затлъстяване

Спете на отворен прозорец за здраве - 1
Снимка: Shutterstock

Отварянето на прозореца нощем, за да е по-хладна спалнята, е много лесен начин за предотвратяване на затлъстяването и диабет тип 2, твърди професор от Оксфордския университет пред в. "Дейли телеграф".

Има все повече доказателства, че охлаждането на тялото дори само с един-два градуса е полезно за здравето, изтъкна проф. Ашли Грийн. Така той коментира резултатите от изследването на холандски учени, според които има връзка между глобалното затопляне и диабета.

Учените от университета на Лайден твърдят, че покачване на температурата в околната среда с 1 градус Целзий може да предизвика 100 000 нови случая на диабет само в САЩ годишно. Причината е, че тялото трябва да гори по-малко кафява мазнина, за да се топли, а това води до понижена инсулинова чувствителност и напълняване.

Изследването подкрепя теорията, че трябва да се живее на хладно, за да бъдат намалени случаите на диабет и затлъстяване.

"Живеенето на хладно може да е полезно за увеличаване на инсулиновата чувствителност и да се избегне диабетът. Като се вземат пред вид трудовете, че добрият сън също помага в борбата със затлъстяването и диабета, може би целта ни трябва да е да се наспим добре в хладна спалня с отворени прозорци, за да влиза нощният бриз", твърди проф. Гросман.

Учените от университета на Маастрихт съветват температурата в помещението да се намалява до 15 - 17 градуса Целзий няколко часа, за да се поддържа ниско тегло. Самото охлаждане засилва метаболизма с 30 процента. Ако на човек му е студено и трепери, може да изгори 400 калории на час, защото тогава метаболизмът се увеличава пет пъти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еко

    8 0 Отговор
    Особено ако живееш в София,на отворен прозорец може и СПИН да хванеш.
  • 2 ПИЧ

    3 0 Отговор
    Тази статия е неуместна!
  • 3 CL500

    3 0 Отговор
    Напълно съм съгласен за спането на отворен прозорец или открехната врата. На хладно се спи по-добре, а отделно има и постоянен приток на свеж въздух. Това води до повече кислород в стаята и тялото по-бързо се възстановява, отколкото да спиш в спаружен въздух. Затова и в планината, където въздухът е чист и по-наситен с кислород, се наспиваш много по-бързо и си по-свеж.
    Единствено неприятното вечер може да е шума в града, защото все ще мине някой на пълна газ с колата си или лапетии ще врякат шумно в 0200 часа сутринта :-)
  • 4 Как че оставиш бе

    2 0 Отговор
    Какда оставя отворено като отодлу имаме КА.УТ който бълва цигарен дим 24 часа, оставял съм отворено и на сутринта все едно въздуха е примесен с катран и до обед не мога де се свестя