Last news in Fakti

4 Май, 2017 14:35 5 093 0

Оттеглянето на най-безпардонния британски принц (СНИМКИ)

  • принц филип-
  • великобритания-
  • кралско семейство-
  • оттегля-
  • бъкингамския дворец-
  • кралицата

Херцогът на Единбург се оттегля от своите обществени задължения и ангажименти на 95-годишна възраст

Оттеглянето на най-безпардонния британски принц (СНИМКИ) - 1
Снимки АП/БТА

Известен с острия си език и пиперливи изказвания, мъжът, който вече 70 години неотлъчно стои до кралица Елизабет II, ще се оттегли от обществените си задължения тази есен с "пълната подкрепа" на кралицата. Това оповестиха от Бъкингамския дворец след необичайната извънредна среща на кралския двор, свикана от нейно величество.

Най-дълго служилият консорт в британската история — принц Филип, херцог на Единбург, е известен с непринудения си подход и странните си, нелогични коментари, които разсмиваха мнозина, но успяваха да се превърнат и в повод за гняв и обида. Но точно това нетипично поведение му осигури симпатиите и любовта на народа, коментира в. „Експрес“.

Неговите противоречиви коментари, гафове и саркастични забележки през годините, са причината да бъде определян като един от най-безпардонните и политически некоректни представители на британското кралско семейство.

Оттеглянето на най-безпардонния британски принц (СНИМКИ)

Веднъж предупредил група шотландски студенти в Пекин, че ако останат още малко в Китай ще се приберат у дома с дръпнати очи. В друг случай нарекъл „примитивно” етиопско изкуство „нещо, което дъщеря ми би донесла вкъщи след урок по изкуство в училище.” А по време на посещение във фабрика в Глазгоу той посочил едно електрическо табло и отбелязал, че изглежда „все едно е сглобено от индианци“.

Но херцогът е известен най-вече със своята преданост към съпругата му — винаги една крачка назад, винаги готов да подаде ръка, докато кралицата е в центъра на вниманието, както изисква протоколът.

Оттеглянето на най-безпардонния британски принц (СНИМКИ)

Принц Филип ще празнува своя 96-и рожден ден следващия месец, няколко седмици след 91-вият рожден ден на кралицата.

Нейно величество и херцогът постепенно започнаха да отстъпват от своите служебни задължения и ангажименти, прехвърляйки отговорностите си на други членове на кралското семейство.

Въпреки, че Елизабет II се оттегли от задълженията си на патрон от 25 национални организации, тя все още има над 300 ангажимента всяка година.

Херцогът участва в повече от 780 организации, на част от които планира да остане член и след оттеглянето си тази есен, но без ръководни или представителни функции.

След като слезе от сцената, принц Филип ще има правото да избира на кои официални и обществени събития да се появява заедно със съпругата си и на кой не, съобщава Би Би Си.

Оттеглянето на най-безпардонния британски принц (СНИМКИ)

Филип е роден на 10 юни 1921 г. в двореца Мон Репо на остров Корфу, Гърция. Той е член на гръцкото и на британското кралско семейство.

През 1947 г. сключва брак с бъдещата кралица Елизабет II. След сватбата получава титлата херцог на Единбург. Година по-късно се ражда и първото им дете — престолонаследникът принц Чарлз. През 1950 г. на бял свят се появява и принцеса Ан, а 10 години по-късно се ражда принц Андрю, последван от принц Едуард през 1964 г.

Оттеглянето на най-безпардонния британски принц (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА