8 Юни, 2017 21:06 15 219 6

Пробив в лечението на рака

  • рак-
  • лечение-
  • онколози
Пробив в лечението на рака - 1

Американската агенция за храните и лекарствата одобри медикамент, който, според лекарите, е пробив при лечението на онкологично болни пациенти. Европейската комисия също позволи употребата на новия медикамент. Методът атакува генетично туморите, а не тяхното местоположение в организма. Той дава положителни резултати, там където химиотерапията не действа,, съобщи БНТ.

Лекари и специалисти по генетика от цял свят определиха одобряването на лекарството срещу рак като огромен напредък в медицината и пробив в онкологията. Хиляди хора в социалните мрежи споделиха новината за това. Един от тях е д-р Дийн Нехама от Северна Каролина, според който най-накрая има медикамент, с който туморните образувания могат да бъдат лекувани, още преди да е приложена химиотерапия.

Лекарството въздейства на имунната система, когато тя е подтисната и е спряла да се бори с раковите клетки. Медикаментът кара Т-лимфоцитите или т.нар. "убийци на туморните клетки" отново да се активират. Така новото лекарство е предназначено за имунитерапия и поправя образувалите се ДНК грешки.

"Ефективността на препарата е в порядъка на десетките проценти, да кажем 20-30 %, подобно на активността на химиотерапията", каза проф. Милчо Минчев.

Лекарството все още е в началните фази на приложението си. Но по принцип имунотерапията е нещо, което е с най-малки странични ефекти и което фактически разчита на самия организъм да се пребори с неопластичните клетки, със заболяването, а не химиотерапията или другите форми на лечение.

Противораковото лекарство принадлежи към нов клас медикаменти. Те се наричат "чекпойнт инхибитори" и съдържат вещества, които блокират механизма на развитие на туморите и могат да свият или дори да убият раковото образувание.

"До този момент Американската агенция за храните и лекарствата одобряваше лекарства, които атакуваха конкретни места в тялото, където е започнал ракът - например белият дроб или гърдата. Сега одобрихме лекарство, което се насочва срещу биомаркера на тумора, независимо откъде произлиза и къде се намира", казва д-р Ричард Паздур - онколог и ръководител на Центъра по лекарствени изпитания към Американската агенция за храните.

Одобрението на препарата дава зелена светлина за употребата му при деца и възрастни, чиито рак се развива прогресивно, въпреки лечението с химио- или лъчетерапия. Според проф. Минчев имунотерапията е бързо развиващо се поле, но за да се стигне до масово медицинско приложение на един подобен препарат се изисква много време. В момента на пазара има пет подобни лекарства, но не се прилагат активно. Терапията с един от медикаментите струва около 150 000 долара годишно. В началото на месеца Европейската комисия също позволи употребата на противораковото лекарство във всички страни, членки на Европейския съюз.

Единственият минус, който българските лекари откриват в лекарствата, разработени от фармацевтичните фирми е, че за да възвърнат инвестициите си, те произвеждат медикаменти, които да могат да бъдат приложени на голям брой пациенти. А според тях не трябва да се пренебрегва и персонализираната медицина, тъй като всяка ракова клетка има своя туморна характеристика, която трябва да се лекува индивидуално. Въпреки това българските лекари смятат, че тези "чекпойнт инхибитори" са голям напредък в медицината.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Райчо Стейтъм

    9 2 Отговор
    Дали? Не е толкова лесно. Занимавал съм се и чел доста за имунотерапията и стимулирането на Т-лимфоцитите да атакуват туморните клетки. Проблема е че туморните клетки са клетки на същия организъм, не притежават антигени които да позволяват избирателно атакуване само на тумора от клетките на имунната система. Дори според публикации туморните клетки на много видове злокачествени тумори подчиняват имунната система и тя дори помага на туморния растеж. Не винаги стромната реакция - това е инфилтрация в съединителната тъкан с трофична и опорна функция около туморните клетки от лимфоцити е белег за добър имунен отговор. При някои е, но при други не. Освен това при всеки тумор има различни биологични пътища на активиране на туморния растеж и генно-молекулярни модели на активиране и оцеляване на клетките. Също и бърз растеж. При някои тези механизми са разбрани и има медикаменти които атакуват точно този път на активация (т.нар мишенна терапия, target therapy). Туморът е потиснат доста успешно, но скоро се включват резервни пътища на активация и размножаване на същите клетки. При туморите има термин който се нарича туморна прогресия и понякога той представлява дори преминаване към друг тип тумор, обикновено по-злокачествен аналог от предхождащия го. С нови биогенетични маркери. А освен това злокачествените тумори са доста в класификациите на патолозите, непрекъснато се променя, защото се установяват нови молекулярни механизми и генетични маркери които освен че пома

    Коментиран от #6

  • 2 Райчо Стейтъм

    8 3 Отговор
    ...и генетични маркери които освен че помагат за диагнозата са и прогностични маркери.
    При един и същ диагностициран тумор задълбочените генетични изследвания установяват че той може да бъде три подтипа - например diffuse large B cell lymphoma. Една и съща диагноза но с три различни типа на протичане и прогноза - от по-благоприятно и поддаващо се на лечение до много агресивно.
    Кое ще е това универсално лекарство да е ефективно при всичкото това разнообразие и различни пътища определящи растежа и биологичното поведение при различните тумори, а и понякога разлики в един и същ тумор?
  • 3 gost

    1 12 Отговор
    Със 150 000 долара бих живял така, че никакъв рак няма да ми се появи!
    (ако ги имах де ;)
  • 4 Ми-ау! :)

    3 0 Отговор
    Не съм лекар. Образованието ми е в друга, по-"математическа" посока.
    Винаги съм си задавала въпроса:"Защо всички лекуват НЕ ПРИЧИНАТА, А СЛЕДСТВИЕТО?" Разработват се нови медикаменти - ОК. Но няма интерес за отстраняване на причината. Може би, защото не би било доходността упражнение?
  • 5 А.А.

    1 0 Отговор
    Аз имам рак причинен от хуман папилома вирус и видимо и усезателно много добре ми действа Изопринозин, при все, че съм в доста напреднал стадий (3), а в по-предния бях пропуснала 2 години и отгоре да го пия - и се чувствах ИзкЛюЧиТеЛнО по-зле отколкото вече една години след най-последния прием от имуностимулатора!
    А относно причините за болестта и вече самото ѝ явяване - откъде знаете със сигурност, че във всяка една лаборатория по света не се водят еднакви битки?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.