17 Април, 2018 13:54 1 670 3

Смениха името на бебе, кръстено Джихад

  • джихад-
  • джахид-
  • име-
  • бебе-
  • дете-
  • джихад

Съдът реши, че ще прекръсти детето

Смениха името на бебе, кръстено Джихад - 1

Френски съдия, занимаващ се със семейно право, реши да промени име на бебе, родено през август миналата година, което родителите искали да кръстят Джихад, предаде БГНЕС.

Съдията реши компромисно да смени двете гласни в името и така да промени името на Джахид. Съдията заяви, че не може да принуди родителите да му казват по този начин, но в интерес на самото дете е в регистрите да фигурира с името Джахид, а не Джихад.

Родителите са изтъкнали, че думата "джихад", освен свещена война за разпространение или защита на исляма, означава и "усилие", "борба". Кметството в Тулуза, където е родено детето, обаче е изпратило сигнал до прокуратурата и така случаят е стигнал до съда - заради терористичните атаки във Франция в името на джихада.

През ноември в Ница, кметството сезира правосъдието, след като момче беше записано като Мохамед Низар Мера - по името на джихадист, извършил 7 убийства, включително на три еврейски деца, в Тулуза и Монтобан през 2012 година.

Неговият брат е изправен понастоящем пред съда за съучастие в убийство. В крайна сметка родителите се отказаха от това име. Във Франция от 1993 година на служителите в гражданските регистри е забранено да забраняват на родителите да записват детето си както искат. Случаите, при които прокуратурата е сезирана за смяната на име, са много редки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма проблем

    11 1 Отговор
    Аз моя ще го кръста , Циганите на Сапун
  • 2 Борис

    6 0 Отговор
    А Сталинка да не би да е по добро?
  • 3 Абе

    1 0 Отговор
    Добре де, като не им харесва, да си ходят обратно при арабите, те с радост ще ги приемат а може би и геройски медал ще им връчат. Какво търсят във Франция като не им харесва там ?