Last news in Fakti

4 Март, 2012 18:55 1 972 3

Варненска клиника оперира без право да прелива кръв

  • сити клиник-
  • дарина-
  • операция от сливици
Варненска клиника оперира без право да прелива кръв - 1
Снимка: Варна утре

Варненската клиника „Сити клиник”, в която през януари почина 23-годишната Дарина след операция на сливици, няма право да прелива кръв. Това стана ясно от среща в ефира на ТВ7 с родителите и близките на починалата. Скандалният факт беше потвърден и от управителката на клиниката Веселина Милева.

По случая с Дарина Варненската окръжна прокуратура образува досъдебно производство по чл. 123 от НК. Текстът определя наказание лишаване от свобода от една до шест години  за този, който поради немарливост или незнание при изпълнение на занятието си, причини смърт други му.

В същата клиника преди малко повече от  две години отново при операция на сливици почина 6-годишно дете.

„Как се правят операции, а няма разрешение за преливане на кръв”, попитаха родителите на Дарина. Бащата Красимир разказа, че в клиниката не е имало дежурен лекар, а само сестра.

Към „Сити клиник” Дарина била насочена от един от най-известните специалисти по уши, нос и гърло във Варна д-р Димитър Гарбовски от окръжна болница „Света Анна”.

„Не искаме Габровски да бъде повече лекар, срам за цяла България е да има такава клиника”, каза чичото на момичето. Майката на Дарина поиска възмездие. „Искаме най-после затвор за лекарски грешки”, каза жената и обясни, че две седмици след дъщеря й в клиниката е починало и детенце.

Проверка установи, че д-р Габровски е извършил операцията на Дарина в частния център по време, когато е имал дежурство в болница „Св. Анна“. Там той беше началник на клиниката по уши-нос-гърло и затова преди дни подаде оставка, която бе приета от шефа на лечебното заведение д-р Веселин Николов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иво

    0 0 Отговор
    Тъпа работа , това може да стане само в БГ.
  • 2 ****

    0 0 Отговор
    Защо трябваше да се случи тоя нелеп инцидент и чак тогава да излезе всичко това на яве?Това се случва само тук-в България!Каква клиника е това щом не работи в почивните дни?Сварталище на жадни и ненаситни пиявици с бели престилки,забравили отдавна,че са лекари а не бизнесмени.Некадърници,чакащи да зърнат само събраната сума за "избор на касап" и всичко е ок.Кой е подписал разрешение на тая административна на вид сграда???Къде е тоя Константинов-дораздава бонусите за добре свършената работа сигурно???!
  • 3 д-р Петрова

    0 0 Отговор
    Всички знаем че за да се справиш с проблемите трябва смело да ги назовеш. Смешно е поведение на Илян Григоров, Андрей Марков и Венелина Милева, собствениците на клиниката City Hospitals & Clinics Tel.: +359 2 4172984, Tel.: +359 2 9604949 адрес: София, Бул. Черни връх 84, интернет: www.cityhospitals.bg . Не може да се оправдават че системата им е виновна и ние да приемаме това, нима сме малоумни?. Те самите решават какво да правят и са длъжни да спазват законите и реда на държавата в която живеят. Тeхните интереси са просто корпоративни: да показват добри финансови резултати, макар и подправени, за да може да получат финансиране. Те никога не са се интересували от пациентите. Ще цитирам Илян Григоров и Венелина Милева: „Когато можеме, и пациентите не разбират, няма смъсъл да ги лекуваме напълно за да се връщат и връщат при нас“ или „Трябва да се печели и ще се възползваме от глупостта на хората максимално“ .Да не забравяме че тези хора причиниха смъртта и на 6 годишно момче, както и че имат трагични случаи останали неизвестни на широката общественост. Илян Григоров е познат повече като човек който крадеше от акционерите,обича да заплашва и лъже, за което го изгониха от Bedminster Capital Management, отколкото като човек който е направил каквото и да е, а за Марков повечето в здравната системата знаят колко пари струва. Предлагам както се борим срещу убийците по питъщата така и да се борим срещу убийците в клиниките особенно срещу тези чиито основна цел е печалбата на пари. Нулева толерантност към тях и тези които ги прикриват, промяна в законодателството в посока - тежки законови наказания. Да ги посочваме винаги с пръст за да предпазим другите. Утре някой наш близък или ние самите ще сме тяхната поредна жертва.