25 Ноември, 2018 19:24 5 931 10

Пропуснете закуската и ще...

  • хранене-
  • здраве-
  • здравословно-
  • полезно-
  • закуска

Прескачането на първото хранене за деня крие изумителни ползи за здравето

Пропуснете закуската и ще... - 1
Снимки: shutterstock

Рекламите, телевизионните предавания и филмите непрекъснато ни показват картина на щастливи семейства, които закусват заедно около отрупана с всевъзможни храни маса. Освен това на всяка крачка ни се казва колко важно и полезно е първото хранене за деня. По всичко личи, че закуската е онази част от дневния ни хранителен режим, без което не можем да живеем. Но наистина ли е така?

Пропуснете закуската и ще...

Има ли полза от прескачането на закуската?

Правилна закуска за отслабване

Диетолози и различни учените отдавна говорят за ползите от периодичното гладуване. Пропуснатата закуска е един от начините да организирате малка гладна стачка за себе си абсолютно безболезнена за тялото. Заедно със съня ние достигаме 12-16 часа без храна, които не се усещат толкова силно.

Такъв кратък период на глад ще започне производството на хормона кортизол. Това е хормон на стреса, но също така носи отговорност и за нашите циркадиански ритми и събуждане. Кортизолът помага на тялото да обработва мазнините и глюкозата, за да получи необходимата енергия. Когато кортизолът и инсулинът са на едно ниво (след подхранваща закуска от въглехидрати), ефектът от изгарянето на мазнините се неутрализира.

Пропуснете закуската и ще...

Ето защо е много по-лесно да отслабнете, ако пропуснете закуската. И това е само едно от предимствата.

Ползите от пропуснатите закуски

Мозъкът ще работи по-добре.
Смята се, че без храна сутрин човек няма да може да се концентрира и психическата активност ще се забави. Това обаче изобщо не е така: гладът увеличава остротата на ума и ускорява реакцията. Отказвайки да ядете овесена каша за закуска, вие не се осъждате на летаргия изобщо, а карате мозъка да се събуди и да реагира по-ефективно.

По-лесно е да преминете на диета.
Освен, че пропуснатите закуски помагат да отслабнете, те също улесняват прилагането на диетата. Това важи и за тези, които отчитат калориите. Ако имате 2 000 калории и три хранения, ще получите 666 калории наведнъж.

Ако откажете закуската, ще имате две ястия, но за цял ден 1000 калории. Така че ще бъдете добре нахранени и няма да мислите за "бисквитки" между обяд и вечеря. Струва си да се отдадете на сутрешен глад.

Пропуснете закуската и ще...

Усещането за глад ще изчезне.
Всъщност усещането за глад на сутринта е заслугата на хормоните. Има хормон, който регулира честотата на приема на храна. Това ни дава сигнал за глад, когато сме свикнали да ядем. Ако винаги пропускате закуската, тогава спирате да се чувствате гладни сутрин. Това е само въпрос на навик.

Нивото на холестерола спада.
Холестеролът е основният враг на нашето здраве. Мастните храни повишават нивото на липидите в кръвта, което води до риск от сърдечно-съдови заболявания. Периодичното гладуване помага да се предотврати това чрез пренареждане на принципите на използване на мазнини от тялото. Пропусканата закуска ще увеличи консумацията на мастни клетки, което ще ги направи основен източник на енергия и ще замени глюкозата.

Като прескочите закуската, подобрявате здравето си. Нивото на холестерола намалява, което означава, че предотвратявате развитието на много заболявания.

Въпреки това съществуват и множество проучвания и доказателства за обратното — пълноценната закуска дава сили и енергия, нужни за добрия старт на деня.

Сами преценете дали си струва да закусите обилно или да прескочите това хранене и да хапнете чак по обяд.

Пропуснете закуската и ще...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    6 13 Отговор
    едно нещо е важно за всички протести СМЯНА НА СИСТЕМАТА. Ето примерно една нова такава...... всички партиии вън и нова конституция и безпартиина система на управление чрез пряка власт на народа. Референдуми по всички въпроси. Около 50 Народни представители със задачата да контролират и прокарват политиките гласувани от народа на референдумите. Не е сложно нали?

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Закуската

    4 5 Отговор
    Дрън-дрън, ярина!
  • 4 Радо

    4 1 Отговор
    До залез сдлънце има-не две-три копрали...стана време за сране, а още не сме яли.
  • 5 123

    10 1 Отговор
    А преди въртяхте статия колко вредно било да се пропуска закуската.

    Коментиран от #7

  • 6 Експерта

    1 1 Отговор
    ТАКА Е . СЕГА СА СЕТИХТЕ .
  • 7 Алфа Ромео

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Те въртяха и една статия че повече от 2-3 кафета на ден били вредни, сега има статия че по 6-7 кафета били полезни...
  • 8 vasik atanasova

    0 3 Отговор
    ЗНАЕХ СИ АЗ
    ОТ БЛИЗО 4 ГОДИНИ НЕ ЗАКУСВАМ ВЪОБЩЕ
  • 9 чичко

    2 1 Отговор
    Полезно е за гастрита - обостря се и се чудиш после - мозъка ли се буди или ти е гадно по принцип.
  • 10 гощо

    0 0 Отговор
    Нямам идея на какво казват закуска. Преди 10-11ч не ми се яде ма после като хапна карам до вечерта. Един вид съм в полезната схема според тия?!?