Откриха причината за лакомията

Ядем не защото сме гладни, а защото ни е вкусно

Публикувана: 31 Декември, 2018 18:11
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2962
Откриха причината за лакомията
Снимка: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ

Група немски учени от Института за изследване на метаболизма „Макс Планк“ обясниха каква е причината за лакомията.

Резултатите от изследванията им са публикувани на сайта EurekAlert и показват, че колкото по-вкусна е за нас дадена храна, толкова по-слабо чувство за ситост усещаме.

Експертите провели експеримент с 12 доброволци, които били разделени на две групи. Едните получили сладък млечен шейк, а другите — безвкусна смес. След това всички участници били подложени на магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография.

Експертите забелязали, че първата група пиела напитката с удоволствие и не усещала насита, а втората група се ограничила до две чаши. Според учените, освобождаването на допамин (хормон, който предизвиква чувство на ситост) се появява два пъти — при дъвчене и при попадане на храната в стомаха.

Снимка: shutterstock

Изследователите заключават, че за участниците, които пили сладък коктейл, първото освобождаване на елемента е потиснало следващото, което е довело до увеличаване на интервала между двете фази — и това от своя страна е притъпило усещането за засищане.

Според експертите, прекъсването в освобождаването на хормоните може да предизвика преяждане и затлъстяване. Учените съветват да ограничим порциите вкусна, но не особено питателна храна.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът към репортерките в кулоарите на парламента:
Ами кажете, к'во ходите като патици след мен..."

Още бисери