27 Януари, 2019 19:20 58 621 32

6 големи вреди за здравето от консумирането на банани

  • банани-
  • вреда-
  • здраве-
  • храна-
  • съвети

Този любим на мнозина плод всъщност може да окаже негативен ефект върху организма ни

6 големи вреди за здравето от консумирането на банани - 1
Снимка: shutterstock

Диетолози съветват на ден да се консумират поне пет порции плодове. Често пъти бананите са едни от тези плодове, особено през зимата. Главната причина е, че са вкусни и засищат. Освен това имат и редица полезни свойства. Според едно неотдавнашно проучване на американски диетолози обаче, бананите могат и да навредят на организма. Експерти в областта на здравословния начин на живот препоръчват човек да се откаже от консумирането на банани сутрин за закуска.

Независимо че съдържат много въглехидрати, бананите са част от здравословната диета. Освен че са с много калий — факт, който е добре известен на мнозина, те са и добър източник на фибри, витамин В6, витамин С, витамин А, манган, фолиева киселина.

В бананите се съдържат, макар и в по-малко количество, калций, магнезий, цинк, мед, желязо, витамин Е и селен. Те са известни и като пребиотична храна, защото стимулират растежа на полезни бактерии в храносмилателния тракт.

Но експерти в областта на здравословното хранене са решили да напомнят: бананите изобщо не са безвредни, а при някои здравословни проблеми трябва да се избягват.

В кои случаи бананите по-скоро вредят, отколкото са полезни за нас:

Риск от наддаване на тегло
Говорейки за това, колко могат да бъдат вредни банани, експертите напомнят: те не са диетична храна, защото имат много калории и въглехидрати. За разлика от, например, от ябълките или мандарините, бананите не могат да се нарекат лека закуска. Те са най-подходящи за храна на физически активни и атлетични хора, чието тяло изгаря много енергия за един ден. За хората, които са склонни към пасивен начин на живот, бананите може да представляват опасност, защото е малко вероятно те да допринесат за стройна фигура.

Вредни са при проблеми с кръвоносните съдове
Бананите не трябва да се появяват в менюто на хора, преживели сърдечен удар или инсулт, както и страдащи от тромбофлебит или разширени вени. Факт е, че бананите имат способността да сгъстяват кръвта и да повишават нейния вискозитет, което увеличава вероятността от тромбоза.

Могат да предизвикат болка
Друга неочаквано вредна страна на бананите е, че те могат да бъдат източник на болка, главоболие, зъбобол или стомашни болки. Според експерти, комплекс от тирамин и нишесте, съдържащи се в голямо количество в бананите, допринася за усилване на болките.

Провокират подуване
Бананите бавно се усвояват и яденето на тези плодове преди хранене може да предизвика подуване на корема и друг дискомфорт. Яденето на банани трябва да бъде един час след обяд или вечеря — в никакъв случай на празен стомах. Също така, не пийте вода след пиене на банани.

Повишават кръвната захар
Поради способността си да се повишават нивото на глюкозата в организма, бананите често са наричани най-вредните плодове за диабетици. Това не е така. Бананите при диабет са разрешени, но употребата им трябва да бъде внимателна — например, позволено е да се яде един банан през деня на малки парченца.

Губят полезните си свойства
Бананите имат широка гама от полезни свойства, но могат да ги загубят, ако са нарушени правилата за събиране, транспортиране и съхранение на плодове. Безскрупулните производители третират бананите със специални химикали за дълготрайното запазване на външния им вид, което несъмнено уврежда качеството на бананите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Г.З.

    53 3 Отговор
    Домати 3лв.банани 1.8лв кое е по здравословно?Да живее земеделието.

    Коментиран от #5

  • 2 Патриот

    63 2 Отговор
    Не се учудвам на такива драсканици в българските сайтове. Бях чел на друго място за ползите от банана. Ама какво ли се чудя.
    Тук могат да ни посъветват и да пием, пушим и боцкаме за здраве.
    В независимита и обективна антибългарска журналистика.
  • 3 Руски Джендър

    16 26 Отговор
    Никога няна да се откажа от бананите сутрин рано да им хапвам семенцето на гладно, мммммммм банани.🍌🍌🍌🍌🍌

    Коментиран от #16

  • 4 САП

    22 6 Отговор
    Бананите се берат зелени и се карат до нас по складовете. Преди да се продадат се обработват по специална технология за да пожълтеят и "узреят". Който си спомня, че едновремешните банани са били по вкусни е прав, просто тогава са се брали по узрели и са ги возели до нас. За да опиташ наистина вкусен банан трябва да отидеш в близос до районите в които се отглеждат. А пък, който търси полезни качества в бананите да забрави след тази технологична обработка.
  • 5 ТАС

    47 2 Отговор

    До коментар #1 от "Г.З.":

    Ти на тая от 3 лв. фуражна култура "домати" ли и викаш. Това е средство за самоотбрана. Домат който като те удари ти остава синина не е никакъв домат.
  • 6 Радо

    7 2 Отговор
    Ох, яж бананите да бъдеш вечно млад, ох яж бананите живота е във тях.
  • 7 q2z

    7 0 Отговор
    ...яжте...не яжте...!
  • 8 Apple

    25 1 Отговор
    Не пийте вода, след като сте пили банани?!?!? Алоууу...
  • 9 Хасан

    10 5 Отговор
    Аз често ползвам бананити за сиксуална консумация и те ми причиняват болки в заднити части.

    Коментиран от #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хаджи Папурко

    8 3 Отговор
    Стават... за тренировка за френски ласки.Инак сланината мамини сланината, е без вреди за здравето но със вино домашно от грозде.
  • 12 Алфа Ромео

    17 1 Отговор
    Ами кво да ядем бе, то всичко вредно според разни статии, плодове и зеленчуци да сме рупали, сигурни ли сте че са толкова полезни след всичките пестициди с които са обработени. Сладко да не ядем, месо да не ядем, млякото било вредно, хляба вреден, яйцата вредни и т. н.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сладурчето на сайта!

    8 0 Отговор
    Ако яде човек банан ,се насища и няма нужда от друга храна....!Хлебен плод ,пристигащ от доста страни...!Има едни малки бананчета на голяма китка ,които не се откъсват с ръка ,клиентите ги направили на нищо от опит да ги откъснат,та искам да кажа тези малки бананчета са доста по вкусни от тези ,които сме свикнали да ги виждаме...!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Енгилизки траверс

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Руски Джендър":

    Оооох,много обичам полезните качества на евреския спермолин на сорос.Поглъщам го най-редовно,а когато почне да ми се повдига си правя една клизма и продължавам
  • 17 Миризлив пор

    3 2 Отговор
    Много ме е страх от химикала "дихидроген монооксид" по непроверени данни разстенията се обработват с него. Всеки потърсил с гугъл ще види колко опасен химикал е това!!!
  • 18 Замунда банана

    3 3 Отговор
    Не пийте вода след пиене на банани 😂😂 Аз лично тренирам всеки ден фитнес вечер след работа. Закуската ми се състои в ядене на един банан с чаша разтворен протеин шейк. Вкусно и полезно. Съгласен съм, че в по големи количества са вредни. Задръстват червата и тормозят стомаха. Един банан на ден. Добре е.
  • 19 Алфа Ромео

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "митко":

    Оригинален си като маркови дънки от илиянци
  • 20 Бай Пешо

    13 1 Отговор
    Много глупости за бананите са написани тук !!!!
    Здравословна рецепта лекуваща много болести :
    Две супени лъжици ленено семе +една супена лъжица сурово тиквено семе (белени),една лъжица копър и една лъжица сусамено семе .Всичко това се смила в кафемелачка и се смесва с един банан.Сутрешна закуска,не се употребяват с нея никакви течности.
    След 30 дни човек става като самолет -пълен с енергия ,не се уморява и изчезват много болести .На тоя със статията много поздрави!
  • 21 Аз Варна

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Вай,вай,Хасане,изтървал си халката.Болката един път,срам за цял живот.Кво направи сега-орезили се.
  • 22 ракия по пладне

    3 2 Отговор
    ако си ги пъхате в устата са вредни, но ако си ги пъхате отзад са полезни
  • 23 Платена статия

    3 0 Отговор
    Разпъване на масали.............
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Трънчо

    8 1 Отговор
    Не яжте нищо.Пийте рикияя :))))
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЗАРЧО

    3 0 Отговор
    До коментар#4.САП,не че е от значение но бананите и едно време ги доставяха чисто зелени.Зрееха си тук в складовете на булгарплод.Работил съм там през 85-88 година. А,че не трябва да се ядат при наличието на някои болести е така-от опит.Със здраве!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 СЕЛО

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Също така, не пийте вода след пиене на банани.
  • 30 Дерибеев

    2 1 Отговор
    Вижте се какво пишете бе КРЕТЕНИ "Също така, не пийте вода след пиене на банани" Кой ПИЕ банани в днешно време ? Проверявайте какво пишете преди да го побликувате !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.