Last news in Fakti

8 Април, 2012 15:09 13 183 20

Илиев: Чернобил е виновен за рака на Стилиян

  • стилиян петров-
  • левкимия-
  • михаил илиев-
  • рак

Болният от рак Стилиян Петров е жертва на ядрената радиация от катастрофата в Чернобил през 1986 година, заяви лекарят на националния ни тим Михаил Илиев, цитиран от вестник "Сън".

Капитанът на Астън Вила е бил само на шест по времето на аварията в Чернобилската АЕЦ. Тя предизвика облак от радиоактивни отпадъци, който премина над части от СССР и Източна Европа, включително България.

Радиацията в Монтана, където халфът е израснал, е била 1000 до 1300 пъти над нормалните нива, сигурен е Илиев, лекар на националите ни от 20 години. 61-годишният медик обаче разкри, че тогавашното управление не е казало на населението за опасността.

"Беше краят на пролетта, населението ядеше пресни радиоактивни зеленчуци и други храни. Много хора, които бяха деца тогава, сега са болни от рак по тази причина. Наричаме ги Децата на Чернобил. Повечето бяха родени в същия регион като Стилиян", започна Илиев. "Няма други случая на такава болест в семейството му, ето защо мисля, че Стилиян е жертва на липсата на информация за аварията в Чернобил, когато радиоактивният облак мина над страната ни", добави той. Стилиян Петров вече започна лечението си срещу остра левкемия на Острова. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 wulkan

    3 0 Отговор
    Съгласен абсолютно с тази теза. Българският народ не е здрав и поради тази причина. Много раково заболели има. Отделно безпаричие, хаос и безпътица. Но Чернобил изигра важна роля за поколения напред. Другарите тогава си купуваха минерална вода и имаха информация, а ние по първомайските празници изядохме цялата радиация със зелената салата. Когато се разчу беше вече късно. Стискам му палци на Стилиян, дано се оправи. Всеки спасен човек е важен за нас българите, а той е свястно момче и добър човек.
  • 2 дрън-дрън

    0 4 Отговор
    абе дрън-дрън аз като съм бил на няколко месеца тогава+мои набори не знам някой да има/имал рак пффф,абе ей като нямаш какво да кажеш мълчи
  • 3 bobybest

    2 2 Отговор
    Докторът що не вземе да каже нещо за анаболите с които ги тъпчат?!Млади футболисти се разболяват от странни болести,други "колабират" и умират на терена,а всички се правят на ни лук яли ни лук мирисали!А който не иска да зоба,като Бербаров го обявяват за ленив и мързелив и първо става резерва,а после....Допингът е навсякъде!!!
  • 4 Stanislav

    3 0 Отговор
    Абе не знам поради какво се е разболял, но искрено му пожелавам бързо възстановяване!!
  • 5 ШПОРА

    1 1 Отговор
    "...Много хора, които бяха деца тогава, сега са болни от рак по тази причина..."
    Колко много са тези хора? Има ли статистика какъв е процентът заболяли - 10, 20, 50%? Питам, защото и ние с брат ми сме от поколението дето бяхме деца тогава, ядяхме салата от марули (цените бяха по 6 ст. бройката) и череши направо от дървото... та знам какъв ни е шанса де...
  • 6 Пламен Базиргянов

    2 0 Отговор
    дано се оправи,ами тези дето нямат пари дали ще има такава гласност за тях

    Коментиран от #9

  • 7 ahaha

    2 0 Отговор
    doktora e suvsem obektiven! iadrenia ujas povliava na cialata bg nacia! neka boiko borisov li4nia sluga na bai to6o da go oprovergae?! suvetskia boiko kade spa togava? koi kartofi iade ?
  • 8 ВИП АМГ

    2 0 Отговор
    komunistite togava traeha i ostaviha nas i dechicata dase rashojdame i da se hranim s zarazeni hrani.tia prestapnici taka i nesi poluchiha zaslujenoto.
  • 9 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пламен Базиргянов":

    @6 ne kolega shtese mre ako ni dostigne tazi kovarna bolest.
  • 10 БМ-21

    2 0 Отговор
    Може да е от Фукушима.В Чернобил имаше 120 т. радиактивен материал, във Фукушима 2400 т. В Чернобил го засипаха има няма за месец. А Фукушима още бълва ли бълва радиация.Уж японците супер пък нищо не правят да запечатат огнищата.Защо ли е така ,,,,,,,
  • 11 БМ-21

    3 0 Отговор
    Те сега демократите мълчат много ,,,,много повече .Мълчат като комунисти. Сега се храним не само със заразени ами и с ГМО и много с Е-та. Е112 ,Е 421 и т. н.Даже ядем салами в които няма грам месо, кетчупи без грам домати и др..
  • 12 fen ot germaniq

    3 0 Отговор
    dano se opravia po burzo mom4eto
  • 13 rusinov

    0 1 Отговор
    Стилиян може да пие в една 200мл чаша АБСОЛЮТНО чист гроздов сок в който е разбито едно яйце от домашно хранени кокошки.
    Пие се три пъти на ден преди хранене 30мин.
    Преди години по този начин се излекува човек на средна възраст след 12-та бутилка гроздов сок...
  • 14 аз

    1 0 Отговор
    Това е чиста демагогия и тенденциозно внушение и заблуда. Всичко е в химията, която гълтат. Естествено може и да има някакво влияние от Чернобил, но не повече от колкото у всеки един друг човек. Тогава може да е имало радиация за 1-2 години, но ядяхме истинска храна. Сега се яде само химия, пълна с Е-ххх, пълна с палмово масло и соя и други л-на. Е как да стане хора от нас? Всички са обречени.
    Но защо е това лицемерие? Защо един политик не излезе и не каже- Вижте какво бе хора, ако искате ефтина храна, ще умрете млади...
  • 15 баба ми

    0 1 Отговор
    От както Христо Стоичков не е на терена, България не е имала истински футболист. Дано оздравее все пак.
  • 16 кик

    0 1 Отговор
    аз помня деня в който гръма 4ернобил тогава бях малък и на у4илище другарката каза да не се опираме никъде защото било гръмнало еди кое си нещо....имаше предвид стени на сгради...също и за храната говореше

    Коментиран от #18

  • 17 кик

    1 2 Отговор
    ами стилиян ще се оправи в цивилизована болница е в държава ами да питам останалите хора имат ли шанс в бг да се оправвят?
  • 18 Jesika

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "кик":

    @16 Говориш глупости, когато гръмна АЕЦ в Чернобил всичко се е пазеше в тайна. В същият ден не ти е казала нищо другарката. Ако не го бяха пазили в тайна толкова време може би нямаше да има толкова болни хора. В първия ден след трагедията, взривът остава в пълна международна тайна, докато радиоактивният облак се разпространява над огромни части от Европа.
    Първите доказателства, че облакът е достигнал други страни, идват от Швеция, където на 27 април работници в ядрената централа Forsmark /на около 1100 километра от Чернобил/ откриват, че имат радиоактивни частици по дрехите си.
    Шведските власти неабавно започват разследване на случая и установяват, че няма изтичане в техния реактор.
    Тогава става ясно, че има сериозен проблем в западните части на Съветския съюз. По това време и Финландия вече отчита повишение на нивото на радиация в атмосферата.
    Съветските власти, както и лидерите на повечето държави в Източна Европа, продължават да крият истината от обществото, докато положението не става неконтролируемо.
    Медиите в комунистическия блок не споменават почти нищо за катастрофалния инцидент или ако го правят, то е в телеграфен стил.
    Единственият начин за информиране остават предаванията на чуждестранните /и тогава забранени/ радиостанции.
    Разпространението на замърсяването продължава, но с различна скорост – в зависимост от климатичните условия. Според научни изследвания, Беларус е поела около 60% от замърсяването.
    Радиоактивният облак достига България на
  • 19 Jesika

    1 0 Отговор
    Радиоактивният облак достига България на 1 май, което съвпада с празника на труда и традиционните за тогава манифестации – с хиляди хора, излезли на открито.
    25 000 украинци, известни като „ликвидаторите“, умират в първите дни, докато се опитват да задържат положението под контрол, построявайки бетонено покритие над останките от реактора.
    През 2005 година доклад на ООН обяви, че жертвите на инцидента са само 4000, което разгневи много неправителствени организации по целия свят.
    Само в Украйна 2.3 милиона души официално се водят като пострадали от трагедията.
    Веднага след инцидента над 4000 украинци – деца и възрастни, са били оперирани от рак на щитовидната жлеза – най-често срещаното последствие от радиацията.
    Ядрената централа бе окончателно закрита през 2000 година. Дотогава един от реакторите продължаваше да произвежда електричество.
    Съоръжението обаче продължава да е опасно, тъй като бетоновото покритие, което бе излято върху 200-те тона радиоактивно гориво, е започнало да се пропуква.
  • 20 dacho

    1 0 Отговор
    Първите няколко дни информационното затъмнение беше пълно, след това успокояващо и накрая нещата се очертаха ужасяващи. Точно на 1 май, в най неподходящият момент, се изсипа хубав пролетен дъжд над София, а може би и над цялата страна. Спомням си , че марулите бяха много хубави и си хапнахме доволно, успокоявани от по възрастните, че няма страшно. Но те, по възрастните, нямаха представа какво точно е радиацията и какви са последствията.
    До коментатор "баба ми". Простотияти толкова ти личи от изключително неуместният ти коментар, че се надявам да си много млад и да имаш време да поумнееш и да проумеш някои неща от живота. За това по малко пиши, а повече чети " все пак"!