Last news in Fakti

23 Март, 2020 18:36 2 945 9

Полезните храни, с които да не прекаляваме

  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • храна-
  • авокадо-
  • здравословна храна-
  • суперхрани

Следните храни са здравословни, но в малки дози

Полезните храни, с които да не прекаляваме - 1
Снимки: Shutterstock

От години наред говорим непрекъснато за здравословното хранене и важността от това да приемаме колкото се може повече полезни храни и да изключим от менюто си вредните, мазни и пълни със захар ястия.

Както и с много други неща и тук количеството е от огромно значение. Напълно важи максимата: Много хубаво не е на хубаво. Вижте кои са храните, които въпреки славата си на здравословни, трябва да се внимава.

Моркови

Морковите съдържат бета каротен, който се превръща във витамин А в тялото. Интересното е, че прекалената консумация на моркови боядисва човешката кожа в оранжево-жълтеникав цвят. Това за щастие отминава само, когато организмът преработи бета каротена.

Авокадо

Полезните храни, с които да не прекаляваме

Авокадото е богато на фибри и витамини, то помага и за намаляването на лошия холестерол и запазва здравето на клетките благодарение на количеството полезни мазнини в себе си.

Едно авокадо съдържа около 240 калории и ако се прекалява с консумацията му, това може да доведе до запушване на артериите. Препоръчителната дневна доза авокадо е около половин, най-много едно сурово авокадо.

Червено цвекло

Цвеклото е много добър източник на витамини, минерали и редица други полезни вещества за тялото. Опасно става обаче, когато комбинираме червеното цвекло с червено месо, а това може да доведе до натрупването на нитрозаимини в тялото.

Водорасли

Полезните храни, с които да не прекаляваме

Водораслите са един от малкото не животински продукти, богати на Витамин B12, което ги прави чудесен заместител на месото за веганите и вегетарианците. Те помагат и при борбата с излишните килограми, тъй като са богати на йод и фибри. Но прекалената консумация на храни с богато съдържание на йод може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза и дори до трупане на килограми. В зависимост от мястото, на което са расли, някои водорасли може да имат и високо съдържание на тежки метали.

Соя и соеви продукти

Соевите продукти са добър източник на витамин B, фибри, калий, магнезий, протеини. Ако имате обаче проблеми с щитовидната жлеза, трябва да знаете, че соевите продукти могат да повлияят на лечението с хормони при жените. При избора на подобни продукти, обърнете внимание на това къде и как е гледана соята.

Чиа

Полезните храни, с които да не прекаляваме

Въпреки че чиата се счита за суперхрана заради богатия си на омега 3 състав, то трябва да се обърне внимание на факта, че тези омега 3 мастни киселини се преработват по-трудно от организма и трябва да изядете около 100 грама семена чиа, за да усвоите толкова омега 3, колкото би дала сьомгата например. А в 100 грама семена чиа се съдържат 500 калории, което никак не е малко.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    6 3 Отговор
    Особено с чия , киноа и иланг-иланг и пачули нямам изобщо никакво намерение да прекалявам ръйшли!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Behemoth

    10 0 Отговор
    Бах мааму аз карам само на чия и водорасли с малко копър....
  • 4 Johansson

    2 1 Отговор
    Ако тиквениците отгоре продължат така ще ядем само трева и листа като в Северна КУРея.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 боцмана

    3 0 Отговор
    На общата снимка има и брюкселско зеле , като ме ядоса жената я карам да ми свива сърмички от него , много хубави стават!
  • 8 инж технолог по хранене

    0 0 Отговор
    Бета-каротин,се пише,а не каротен. Това не е карате! И :Бета-каротинът e най-познатият вид от групата на каротеноидите, присъстващ в плодовете и зеленчуците. От около 50-те вида каротеноиди, включени в човешката диета, бета каротинът е най-често срещаният, следван от алфа каротин, бета криптоксантин, лутеин, зеаксантин и ликопен. Тези каротеноиди имат две основни функции в природата: цветът им прави цветята и животните по-атрактивни, а като биоактивни вещества подпомагат жизнени процеси като метаболизма при микроорганизми, растения, животни и хора. Бета каротинът е използван през вековете като безопасен, естествен, жълто-оранжев до червен оцветител в храни и напитки.
  • 9 кабел

    1 0 Отговор
    Събинче,водораслите си ги яж ти! Водоизрасли гледах днес в едни шишета до магазин в Слатина. Някой ги беше изоставил до тротоара без да ги измие. Нали трябва уж да се мием и всичко около нас?