Last news in Fakti

18 Август, 2020 16:31 3 072 16

Броят на обитаемите светове в Млечния път може да възлиза на няколко десетки хиляди

  • млечния път-
  • планети-
  • извънземни

Астрономите са открили хиляди планети, подобни на Земята, около най-близките до нас звезди

Броят на обитаемите светове в Млечния път може да възлиза на няколко десетки хиляди - 1
Снимка: Shutterstock

Учени скоро анализираха свойствата на вече откритите планети извън Слънчевата система и стигнаха до извода, че броят на обитаемите светове в Млечния път може да възлиза на няколко десетки хиляди, ако астрономите открият поне една такава планета през следващите десетилетия. Резултатите от техните изчисления бяха публикувани в научното списание „Proceedings of the National Academy of Sciences”, пише "Дарик".

"Една от основните задачи на астрономията през следващите десетилетия е да открием следи от съществуването на живот на повърхността на екзопланети. Нашите изчисления показват, че ако открием дори една планета с възможни следи от живот, това ще означава, че с вероятност от 95%, в Млечния път има десетки хиляди населени светове“, пишат изследователите.

Преди половин век американският астроном Франк Дрейк публикува формула, която може да се използва за изчисляване на броя извънземни цивилизации в нашата Галактика, с който е възможен контакт, а също и за оценка на шансовете за това. Изчисленията на Дрейк показаха, че трябва да има много такива планети и че човечеството определено трябва да установи контакт с техните обитатели.

Въпреки това, през годините след публикуването на уравнението не се случи нито един контакт с извънземни. Учените от онова време, включително Енрико Ферми, започнаха да поставят под въпрос истинността на предположенията на Дрейк. В резултат на това италианецът формулира така наречения „парадокс на Ферми“: Ако съществуват интелигентни извънземни, защо човечеството не е открило следи от тях преди?”.

Учените все още не могат да разрешат този парадокс. Преди това те приемаха, че човечеството все още не се е срещало с извънземни цивилизации поради факта, че на нашата планета са се развили уникални условия, необходими за формирането на интелигентен живот. Сега тази хипотеза изглежда малко вероятна, защото астрономите са открили хиляди планети, подобни на Земята, около най-близките до нас звезди.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    9 5 Отговор
    Да пращаме Курнелия в някой от ти светове ...

    Коментиран от #11

  • 2 КоПерник

    6 6 Отговор
    Стига сте лъгали хората.
  • 3 Всички

    4 1 Отговор
    Ще ги видят този живот плюс планетите, няма да си спомнят нито мухъл, нито салами, нито зло, нито джакузи...!
  • 4 Лост

    22 0 Отговор
    Доказателсто, че има извънземни е това, че са ни видяли колко ни е акъла и са изчезнали без следа с много повече от 200.
  • 5 Bit

    7 0 Отговор
    Гледайте ancient aliens по History.
  • 6 На теслата дръжката.

    1 2 Отговор
    Може! Може да възлиза и на 1. Голяма тъпотия.
  • 7 ΞLΞVΛTΞ

    6 2 Отговор
    Иди ти пътувай милярд години до новият Свят ама много преди това ще си оа Оня Свят
  • 8 Разумни

    12 0 Отговор
    програми и изкуствен интелект помагат на богатите да виждат по далеч във времето!Да се надяваме че един ден технологиите ще бъдат споделяни от всички хора,а не както е сега от шепа измамници!
  • 9 Behemoth

    2 8 Отговор
    Всички знаят че еврейския копе.лдак е направил земята за шест дена и на седмия е лежал на една кълка и е пърдял като изрязан....не вярвам да е сколасал нещо друго
  • 10 Кой?

    4 0 Отговор
    Ами има де, и мъже в черно костюми има, ама сме много прости и агресивни още за контакт.. а следи не са открили с примитивните си двигатели още Слънчевата система не са отлетели, къде да открият? А да са открили си мълчат за да пазят кокала.. Онзи ден четях като платил да отидеш в обсерватория какво ти показват в телвскопчето.. хехеее
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 факти

    2 0 Отговор
    Еми ние сме извънземни, какви доказателства търсите..
  • 13 Цв. Цв

    3 0 Отговор
    Давам мезонети под наем във всички галактики
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 адаша

    0 0 Отговор
    Може и да са обитаеми , но си нямат такива "красиви" магистрали като в България.Още утре Баце да заминава и да асвалтира планетите.
  • 16 премъдри

    0 0 Отговор
    начи първо - подходящи условия за живот, второ да се зароди живот, трето да еволюира по правилния начин, четвърто да има желание да изследва космоса, пето всичко това да се случи някъде точно около нас, а не на милиарди светлинни години и шесто и най-важно - да се слчуи точно в този нищожен времеви момент, в което съюествува човечеството...а да видим каква формула ще събере всички тея веороятности да се случат по евдно и също време - не съм сигурен, че има число с толкова нули