7 Октомври, 2020 09:42 2 654 10

Откриха непокътнати мозъчни клетки в череп на мъж, умрял преди 2000 години

  • череп-
  • останки-
  • везувий-
  • откритие

Жертвата е загинала при изригването на вулкана Везувий

Откриха непокътнати мозъчни клетки в череп на мъж, умрял преди 2000 години - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Италиански учени откриха непокътнати мозъчни клетки в череп на мъж, загинал преди почти 2000 години при изригването на вулкана Везувий, пише CNN, цитира БТВ. Откритието е направено от останки, намерени за първи път през 60-те години на миналия век в град Херкулан, който е бил погребан под пепелта от вулкана.

Тялото на мъжа е открито в дървено легло с лице към възглавницата в храм, който вероятно е бил посветен на император Август. Мъжът е бил на около 25 години, когато е загинал.

Водещият проучването криминален антрополог Пиер Паоло Петроне коментира, че се усъмнил за наличието на нещо много интересно, когато забелязал лъскав материал в черепа на жертвата.

При по-внимателно изследване на лъскавата субстанция било установено, че това са останки от мозък. При високата температура от изригването мозъчната тъкан първо била нагрята до изключително висока температура, след което бързо изстинала и процесът я превърнал в стъкло.

„Мозъкът, изложен на горещата вулканична пепел вероятно първо се е втечнил, след което се е превърнал в стъклена субстанция заради бързото изстиване“, коментира Петроне.

След щателно проучване учените открили изключително запазени мозъчни клетки в останките от мозъка на загиналия. По-късно намерили и нервни клетки в гръбначния му стълб, чието съдържание също изглеждало като стъклено.

Вулканологът Гуидо Джиордано, който също е работил по изследването, открива овъглени останки от дървен материал близо до трупа. По този начин успява да разбере температурата, която е била достигната в момента на смъртта – повече от 500 градуса по Целзий.

Подобно откритие е уникално за археологията и антропологията. Никога до момента не са откривани толкова добре запазени останки на хора. Екипът от учени, съставен от археолози, биолози, криминални антрополози, неврогенетици и математици от Неапол, Милано и Рим ще продължи да изследва 2000-годишните мозъчни клетки.

Целта е да разберат повече за процеса, при който мозъкът се е превърнал в стъкло, включително точните температури, на които са били изложени жертвите. Тези данни ще бъдат от изключително значение за съвременните власти в региона, тъй като ще дадат добър ориентир за дейността на Везувий при евентуално бъдещо изригване.

Около вулкана живеят над 3 млн. души.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    29 0 Отговор
    В някои хора, като живи не можеш да намериш мозъчни клетки, камо ли като мъртви!

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Чичо Тони

    14 0 Отговор
    Ето на това се казва "непокътнати"!

    Коментиран от #9

  • 3 м-р Костов

    15 1 Отговор
    Непокътнати са и мозъчни клетки на избирателите на ГЕРБ.
  • 4 Хер кулан

    10 1 Отговор
    В някои мумифицирани тикви, след хиляди години, учените ще намерят само непокътнати мазнинки.
  • 5 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ти правителството ли имаш впредвид? 😂😂😂😂
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БОЙкоПОБОЙрисов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Моля, без лични обиди...
  • 8 Оня

    0 0 Отговор
    В повечето живи хора се забелязват само по две мозъчни клетки, от които едната е в будна кома... Та затова и дереджето ни е такова...
  • 9 Учудвате ли се

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чичо Тони":

    Какво друго може да очаквате от Събина,
  • 10 🙄🔫🤯🔫😖

    2 1 Отговор
    Това сме всички ние прах пепел и вода.......