Last news in Fakti

25 Март, 2021 07:43 20 568 30

Благовещение e - какви са поверията и как се празнува

  • благовещение-
  • празник-
  • поверия-
  • блага вест-
  • дева мария

На този ден се извършва едно своеобразно природно пробуждане

Благовещение e - какви са поверията и как се празнува - 1
Снимкa: Shutterstock

Благовещение всяка година е на една и съща дата – 25 март.

Благовещение е един от най-светлите и вълнуващи християнски празници, който е носител на много поверия. Думата благовещение е олицетворение на много положителна енергия. Благата вест възвисява, одухотворява и вдъхновява, пише mnogoznaiko.com.

На тази свята дата архангел Гавраил е посетил Дева Мария в Назарет и ѝ е съобщил радостната вест, че тя ще зачене непорочна рожба от Божия дух и нейният син ще се превърне в Спасител на всички хора. Този празник е съпроводен с много надежди за спасение, за духовно провидение и възвисение на човешката душа и добродетел.

Благовещение се празнува за първи път през седми век. Народното му наименование е Благовец. Според народните вярвания със съобщаването на тази блага вест за спасението на човечеството започват да се случват добри неща. Благовещение е празник, който е определян като „половин Великден“.

На този ден се извършва едно своеобразно природно пробуждане. Според народните вярвания кукувицата пристига, за да покаже, че зимата си отива, а топлината на лятото е все по-наблизо. Влечугите излизат от местата, където са прекарвали зимния период. Мечката приключва дългия си зимен сън.

Какво се прави на Благовещение и как се празнува празника?

Съществува поверие, според което всяка рана зараства бързо на Благовещение. Поради тази причина и на малките момиченца им пробиват ушите на 25 март, за да носят обеци и да не им се образуват ранички.

Празникът е по време на великденските пости, но въпреки че е забранено да се яде месо, на този ден хората правят богата трапеза с риба, обредна питка, лучник и др. Семейството се събира заедно на трапезата и отбелязва тази свята дата, на която Дева Мария научава, че ще зачене Иисус Христос. Този ден е изпълнен с добрина. Вярва се, че ако на 25 март се засади дърво, то ще порасне високо и стройно и ще дава много плод.

Този свят ден е използван и за гадаене от момите в миналото. Те са поставяли във ваза с вода лалета и ако до три дни тези цветя разцъфвали, това означавало, че е дошло време да се задомят. Ако, обаче, цветята си оставали в първоначалния си вид, с неразтворени венчелистчета, това било знак, че е рано за сватба.

На Благовещение е препоръчително да се стане рано, човек да е активен през деня и с благи мисли. Ако някой се успи, се счита, че няма да има късмет през годината. Желателно е в джоба си човек да има много монети, които да са символ на прогрес и берекет. Когато се чуе кукане на кукувица, трябва да се докосне монета. Това е също знак за финансов успех.

На 25 март хората, които отглеждат пчели, отварят кошерите и дават на пчелите шанса да летят свободно, на воля и да опрашват дърветата. По този начин дърветата се подготвят за създаването на свежи и вкусни плодове, а пчелите за създаване на вкусен и полезен мед.

За търсачите на злато и имане Благовещение също се счита за успешен ден. Вярва се, че на тази дата те ще открият заровени съкровища и бързо ще преодолеят периода на бедност и нищета.

На този ден е желателно цялото семейство заедно да отиде на църква и да бъде с нови дрехи. По този начин се привлича новата, позитивна енергия и човешката душа се възражда към добро.

На обредната трапеза трябва да присъстват риба (печена или варена), шарена пита, лучник.

Именници на този ден са: Благовест, Благовеста, Благой, Благо, Блага, Евангелина, Евелина и Bангел.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    40 5 Отговор
    Бегайте гербави змии и гущери!

    Коментиран от #6, #22

  • 2 123456

    12 19 Отговор
    Махайте се комунистически змейове и жаби

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 7890

    18 6 Отговор
    Къш сини гниди!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    10 3 Отговор
    А бе хора пишете на български. Благовец, а не това нафталинено Благовещение.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Православен

    4 15 Отговор
    На този ден жените се подмиват и прекадяват за полово дълголетие и вагинална свежест, и викат бегайте змийчета,голям тази година да е . Простират си жълтите кюлоти и се изпърдяват пред попа за да живи и здрави . Играят гло хоро със Кичка ,Палома ,Филка, Вика все монахини от Троянския
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Лора

    16 3 Отговор
    Ето, един от хубавите християнски празници, който е уважаван от наистина вярващите в доброто.....!

    Коментиран от #14, #15, #16, #21

  • 12 Хеви Метъл

    3 14 Отговор
    Нищо не се празнува . Ще слушам аз църква дами казва , това ще ядеш това няма. Да си гледат работата тези с черните дрехи и измисления бог. Ще ям свинско ,а на тъпия велик ден ще ям крава а не агне щото ако смърди .
  • 13 Гост 666

    3 1 Отговор
    Що триете коментари . Написах истината . И някак минута го махнахте .Нали уж има свобода на словото .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Виждащ

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Православен":

    "Аз съм ПРОСТ,вие сте ПРОСТИ и ПРОСТИ приказки.
  • 18 Дядо попе,

    4 2 Отговор
    Първо се пигрижи за, хигиената, на, контрабаса и твоята собствена, хигиена и тогава мисли за, моята, не осквернявайте поне чистите пролетни празници...!

    Коментиран от #20

  • 19 Гост

    5 3 Отговор
    А тези който не са кръстени и не вярват Те също ли да го спазват , тези неща. Питам за едни познати . Никой не е кръстен и не вярват ,в тези неща . Атейсти им казват . И пак си живеят добре. А другите , еврей , католици , протестанти ,калвинисти, адвентисти. Пишете и за тях . Да научим какво правят и те .
  • 20 Дядо поп

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дядо попе,":

    Отдолу миришеш на ферментирала скумрия . Отдолу си като гъста гора
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ти си за

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Психиатрия!!!!!!
  • 23 Начи дядо поп,

    1 2 Отговор
    Бих ти казала, като служител на, храма, който си ти, си доста грехове, затова, кой на, какво мирише, няма значение а как изглежда и колко ум има в главата, между другото днес се яде риба....!

    Коментиран от #24

  • 24 Дядо поп

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Начи дядо поп,":

    Знам чедо да сложиш на жена си един лимон ,ще окадиш малко и имаш пушена скумрия
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Година странна

    2 1 Отговор
    В Библията не пише кога е роден Исус Христос. Още по-малко кога точно е говорил ангел Гавраил с дева Мария. Като вземем предвид и факта, че този празник е започнал да се празнува чак през седми век. Това означава, че първите християни са си нямали хабер от Благовещение( Благовец).

    Коментиран от #28

  • 27 Верващ

    1 1 Отговор
    Обърнете внимание че днес неслучайно е ден и на пощенската картичка. Вероятно Мими е получила благата вест с такава картичка. Бъдещата Мими ще получава подобна вест със sms.
  • 28 Да бе

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Година странна":

    ама после, живата вяра на първите християни е била заменена с календар с правила...
  • 29 Дядо поп, ква, вяра, си...?!

    1 1 Отговор
    И имаш ли,, жина,, носи ли те под мишница, че бая, е дърта и едра, лимон само,, ХИВ,, май лекува.....!
  • 30 BogeSpasitel888

    0 0 Отговор
    Пречиста Божия Майко, Дева Мария,
    Която бе избрана като най-достойна измежду жените с великата чест да родиш в плът Живото Божие Слово и Светлина - Господ Иисус Христос - ,
    Моли Него като Благ и Човеколюбив за всички нас, които прибягват с молитва, помисъл и добро чувство и намерение към Него, пък и за всички, които биха повярвали в Него и лъм които Той би благоволил;
    Нека помогне на всеки с каквото Той определи, защото като Творец и Създател за Него е явно кое е нужно и потребно за всеки от нас.
    Пречиста Божия Майко, Дева Мария,
    Моли Христа Бога за Нас! Нека дойдат освежителни и добри времена от Неговото Светло Лице!
    В името на Отца, и Сина, и Святия Дух,
    Амин