Last news in Fakti

11 Юли, 2022 14:57 2 698 11

Разбиха мита, че плуването след ядене е опасно

  • плуване-
  • храна-
  • ядене-
  • опасно-
  • мит-
  • полезно

Старо проучване от 50-те години на миналия век разбива мита, че плуването след ядене е особено опасно

Разбиха мита, че плуването след ядене е опасно - 1
Снимка: Shutterstock

Да изчакаме половин или цял час след хранене, преди да плуваме, е правило, което стриктно спазваме още откакто бяхме деца. Всички сме го чували, особено десетки пъти като деца, но никога не сме си позволявали да подлагаме под съмнение.

Чували сме дори да казват, че плуването веднага след хранене може да доведе до смърт, защото предизвиква тежки стомашни спазми, пречи да преработваме храната, което пък в някои случаи причинява задушаване или задавяне.

Според Lifehacker обаче плуването след хранене никога не е било свързано със стомашни спазми и със сигурност няма да ни убие, пише lyfestyle.bg. Като доказателство към тезата си от изданието посочват изследване от 1950 г.

В проучването са участвали 10 хиляди плуващи редовно души, на които е бил зададен въпросът дали им се е случвало да получат стомашни спазми по време на плуване след хранене.

Оказва се, че нито един от анкетираните не е имал проблеми, нито пък познава някой друг човек, който е имал. Изследователите заключват, че неписаното правило за храненето преди плуване всъщност е поредната измислица, в която сляпо вярваме от толкова много години.

Всъщност професионалните плувци ядат преди, а понякога и по време на плуване на дълги разстояния. Разбира се, има вероятност да почувстваме някакъв малък дискомфорт, но едва ли ще бъде фатално. Въпреки това, толкова ни е втълпявано в главата като нередно и опасно, че лично ние едва ли ще се престрашим да опитаме.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кастроли

    7 1 Отговор
    И все пак починете си половин час ,след като сте се нахранили. После плувайте. Побъбрете с мацката си,полюбувайте й се,направете й масаж,разрошете й косата и други неща правете заедно. Като се нарадвате взаимно,идете да плувате,но да не е в студени води. Не било важно вече и жените да носят циципас,ама това е друга територия,друга веща.
  • 2 ама много сте умни бе

    6 1 Отговор
    да бе само дето някои си връщат обяда във водата … но това не е вредно за тях а за околните така че пак остава вредно !!!
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор
    Пиене и ядене преди плуване ,Е МНОГО ОПАСНО за ЖИВОТА!
  • 4 Механик

    14 1 Отговор
    Плуването след ядене е опасно и няма значение какво казват "групата английски учени".
    Обяснението е просто.
    След хранене, кръвта се насочва към стомаха с цел да събира хранителните вещества и по тоя начин кръвоснабдяването на други важни органи, като мозък и мускулатура се намалява.
    Никога ли не ви се е доспивало след ядене? Защо мислите е така?
    Никога ли не сте виждали как животните след като се нахранят, предпочитат да си полегнат и да го дават по-яваш?
    Групата англиски учени, освен да докажат, че в същност са пакистанци, друго нищо не могат да направят.

    Коментиран от #9

  • 5 Наско

    4 0 Отговор
    Има плуване и плуване. Ако ще плувате както плуват повечето плуващи лятото на плажа, значи все тая дали сте яли преди това. Аз плувам почти всяка сутрин и правя минимум 500 метра с добро темпо. Не съм пробвал на пълен корем, но нямам никакво желание. Както съм в хоризонтално положение на някой спринт може и да повърна. То не е само плуването. Всякакво физическо натоварване ми е тегаво след ядене.
  • 6 Морския

    5 0 Отговор
    Ако яденето и плуването са като на снимката - резен диня и топене с пояс в басейна, значи да, няма никакъв проблем... Интересно колко подрастващи след тая статия ще решат да се правят на Фелпс само за да си издрайфат обяда.
  • 7 щъркел

    3 1 Отговор
    Когато се нахраните и скочите във водата да плувате,коремът ви започва да виси и бързото му местене наляво и надясно е равносилно с това да започнете да цепите дърва веднага след хранене. Не вярвам да ви е приятно.
  • 8 Шамандура

    1 0 Отговор
    Не плуването причинява спазми, а разликата в температурите на въздуха и водата.
  • 9 Истината е че тази на снимката с

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Динята ще припикае басейна поне два пъти,сега има препарати оцветява в червено около тебе ама не всеки частник дава излишни пари за това.Така че в обществен басйн не влизайте и в морето може да ви срешне нещо кафяво
  • 10 Опонент

    2 1 Отговор
    След обилно хранене при повръщане и вдишване храната попада в трахеята със съответните последици.
    А плувците по време на плуване не ядът супи, а сокове или шоколад.
    Е не всеки умира.
  • 11 плувчо

    1 0 Отговор
    Плувам всеки ден от мн. години по 2ч. дневно - професионално с големи натоварвяния, интервали, упражнения, всички стилове.
    Абсолютно всеки ден преди плуване ям, но не сладки неща както повечето правят, а яйца с бекон или месо някакво, сирене, кашкавал (най-вече протеини).
    Никога не съм имал проблеми с това, че съм ял преди влизането в басейна, по-скоро е обратното - ако не съм хапнал нямам сила и ми е ставало дори лошо по време на тренировка (ниска кръвна захар).
    След плуване също ям и то много и то всичко което е пред очите ми :)))