Last news in Fakti

22 Октомври, 2022 18:15 1 344 3

Жан Мишел Жар издава 22-ри студиен албум

  • жан мишел жар-
  • студиен албум-
  • френски корени-
  • електронна музика

„OXYMORE“ е обявен за "най-амбициозния и новаторски албум до момента"

Жан Мишел Жар издава 22-ри студиен албум - 1
Снимка: БГНЕС

„OXYMORE“ е обявен за "най-амбициозния и новаторски албум до момента" на 74-годишния Жан Мишел Жар, като той е продуцент, композитор и изпълнител в него, пише БГНЕС.

Той казва за своя авангарден метод на запис: "В реалния живот стерео не съществува, нашето аудио поле е 360 градуса. Днес технологиите ни позволяват да изследваме композицията в пространствено аудио и това открива изцяло ново преживяване за нас, музикантите, в творческия процес“.

За "OXYMORE" се казва, че е "почит към френските корени на електронната музика" и е поклон към покойния френски композитор Пиер Анри, емблематична фигура в електронната и класическата музика и едно от влиянията върху Жан-Мишел в Groupe de Recherches Musicales, където той учи. След смъртта му през 2017 г. вдовицата на Пиер предоставя на музиканта оригинални звуци, които са били предназначени за използване в това сътрудничество.

Жан Мишел добавя: "Работата на Пиер ме вдъхнови за "OXYMORE" и работата около някои негови звукови фрагменти ме поведе по творчески път, по който иначе може би нямаше да поема. „OXYMORE“ е и почит към френския начин на подход към съвременната музика, електроакустичната музика и ранното ми обучение в GRM, където Пиер определено повлия на бъдещето на електронната музика в световен мащаб."

Проектът е вдъхновен и от френското движение "musique concrete", жанр, който използва записани звуци като суров материал - движение, което се развива за първи път през 40-те години на миналия век и продължава да прави революция в начина на създаване на музика.

За да отбележи представянето на албума, той ще изпълни "OXYMORE" на живо в 360 пространствен звук в Palais Brongniart в Париж, в партньорство с GL Events, пред избрана публика само с покани между 23 и 25 октомври, съобщи „Контактмюзик“.

Концертът на 24 октомври ще бъде на живо и достъпен по покана за целия свят във VR в рамките на специално изградената и проектирана от музиканта метавселена "OXYVILLE" чрез VR Chat в партньорство с VRROOM, и едновременно в Livestream 2D в каналите на артиста в социалните медии.

„OXYMORE“ вече е наличен на CD и двоен винил.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рушляк

    12 4 Отговор
    Една хубава новина

    Коментиран от #2

  • 2 Джо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рушляк":

    Кой би повярвал -на 74години!!!
  • 3 киро жарта

    1 1 Отговор
    аз си праскам 22ри парапет