13 Февруари, 2023 11:32 2 163 10

Световен ден на радиото: 10 любопитни факта за него

  • радио-
  • световен ден на радиото-
  • празник-
  • оон-
  • юнеско-
  • култура

Тази година световният ден на радиото се празнува е под наслова "Радио и мир"

Световен ден на радиото: 10 любопитни факта за него - 1
Снимка: Shutterstock

13 февруари е Световният ден на радиото, който тази година е обявен от ЮНЕСКО под наслова „Радио и мир“.

На днешната дата отбелязваме значимостта на радиото като източник на качествена журналистика, надеждни новини, любима музика, забавни предавания и още много качествено съдържание.

По повод празникa българската радиогрупа, обединяваща станциите N-JOY, bTV Radio, Jazz FM, Classic FM, Z-Rock в едно портфолио, споделя 10 интересни и полезни факта за радиото.

  1. Радиото позволява на марките да достигат до милиони хора ежедневно – 70% от населението на Европа слуша радио всеки ден;
  2. Радиото доминира в процъфтяващия аудиопейзаж;
  3. Радиото обхваща ежедневно огромен дял от възрастовата група под 35-годинишни;
  4. Радиото трябва да бъде част от всеки успешен медиен план;
  5. Радио се слуша цял ден, не само по време на закуска и шофиране - 74% от слушателите слушат аудио по време на ежедневните си ритуали;
  6. Радиото е медия номер едно в автомобилите;
  7. Радиото доказано увеличава ефективността на рекламата и повишава възвръщаемостта на инвестициите;
  8. Радиото стимулира трафика, търсенето и електронната търговия;
  9. Радиото продължава да е най-достоверната медия в Европа;
  10. Радиото може лесно да таргетира правилните хора в правилното време с правилното съдържание. Благодарение на фактори като географско покритие, демографско прецизиране и правилно планиране, включва час и ден от седмицата на излъчваните реклами/отправените послания и чрез контекстуално позициониране.

Радиото остава най-широкодостъпната медия, която се ползва с най-голямо доверие в Европа сред своята изключително многообразна аудиторията. Датата 13-ти февруари е определена за Световен ден на радиото, по инициатива на Италия и след гласуване на Генералната Асамблея на ООН.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Онзи

    8 1 Отговор
    Само РАДИО 1 РОК !!!
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор
    И къде са ЛЮБОПИТНИТЕ факти 🤔🤔🤔
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор
    Льошите кУмУнисти ни забраняваха да слушаме "Свободна Европа" ,
    а сега Свободна Европа ( дали не трябва да е в кавички) ни забранява да слушаме РашаТудей ‼️

    Коментиран от #7

  • 5 скрита реклама

    3 0 Отговор
    уж 10 интересни факта за радиото а то кво било … реклама в стил вижте колко е по-добре ако слушате радио…
  • 6 кириленко

    1 0 Отговор
    издухан наркоман
  • 7 Бай Ганьо

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти и преди забраната не гледаше Раша Тудей. Не беше чувал за руската пропаганда. Как така изведнъж ти залипсва? Въобще не ти вярвам.

    Вчера си пуснах Россия 1 през интернет. Новините са същите както и при украинците. Зеленски се срещна с този, Зеленски държа реч пред онези, еди-кои си аплодираха Зеленски и отвърнаха на поздрава му с "Героям слава!" Останалото са глупости, които са под нивото на нормален българин.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Госあ

    2 0 Отговор
    Александър Попов демонстрира изобретения от него първи в света радиоприемник на Руското физико-химическо дружество и адмирал С.О. Макаров на 7.5.1895 г. За демократите от плодзеленчуците, Руското физико-химическо дружество е мноого силно !
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Ганьо":

    Явно си от групата
    " какво е искал да каже авторът" ❗❗
    Ами НЕ съм казал, че ми е любима или НЕ мога без нея ❗
    Казах, че ни е забранен свободният достъп до другата гледна точка ! Нали все искат , да има "баланс", да се чуват и други мнения ❗
    С какво ДЕМОкрацията днес е по-различа от ДЕКОрация в театър , където само сменят ДЕКОРИТЕ❗
    Ако знаеш какво е декор ! Или сега и за това ще ме питаш какво е ❗
  • 10 ПРИПОМНЯНЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Ганьо":

    добавка: .......
    Преди „Социалистическата революция“:
    Българските радиоприемници „ТУЛАНЪ“ превъзхождат европейските: „Оптальове“, „Радио Менде“, „Кьортинг“, „Телефункен“, „Саксен-Верке“, „Олимпия“, американския „Пилот“ и др. Първи произвеждаме преносим радиоприемник „ТУРИСТ“.
    За тези, които не знаят какво всъщност е ТУЛАН – фабриката ТУЛАН е основана през 1927 г. в Бургас след приемане на закона, с който се разрешава в България да има радиопромишленост. Създателят на фабриката е инж. Светозар Матеев Пренеров, който завършва с отличие образованието си във ФРАНЦИЯ.

    През 1925 г. му предлагат да участва в проекта на „Филипс“ за започване на производство на радиоапарати в Холандия. Младият човек отхвърля примамливото предложение и решава, че ще произвежда радиопарати в родината си. Първият радиоапарат на холанците се появил на пазара през 1929 г., две години след ТУЛАН. Мотото „Трудолюбието и упоритостта лансират активност и напредък“ е и девизът на инж. Пренеров и братята му Веселин и Иван....Фабрика „Тулан“ е национализирана през 1947 г.
    Основателят и, инж. Светозар Пренеров, почива на 52-годишна възраст, съкрушен от ударите, които политическият режим несправедливо му е нанесъл тогава.