Last news in Fakti

23 Септември, 2013 17:16 1 605 0

Всеки 10-ти у нас с диабет

  • диабет-
  • изследване-
  • българия

Над 60% от живеещите у нас не разпознават симптомите на заболяването

Всеки 10-ти у нас с диабет - 1
Снимка Архив БГНЕС

Всеки десети българин страда от диабет. Това съобщиха специалисти по време на представянето на информационна кампания за борба срещу диабета, цитирани от Дарик.

По данни на специалистите над 60% от живеещите у нас не разпознават симптомите на заболяването.

Проучването, направено през април тази година сред 1000 българи, показва, че над 90% от хората без диабет са информирани, че заседналият начин на живот и наднорменото тегло могат да са причина за възникването на заболяването. Само 60% от тях, обаче знаят, че половината от случаите на диабет в зряла възраст могат да се избегнат.

Проучването доказва, че повечето от запитаните, които не боледуват от диабет не разпознават основните признаци на заболяването. Според 68% от анкетираните, сърцебиенето е симптом на заболяването. Едва 1% от запитаните се оказва, че знаят за един от водещите признаци за диабет, а именно - жаждата.

Тревожни са също така статистиките, според които всяка година в следствие на диабета в България умират 8000 души, а на други близо 5000 се ампутира долен крайник.

През 2006 г. 8,4 % от населението в България е страдало от диабет, през 1997 г. - 1,9 до 2 %, а през 1962 г. - едва 0,2 процента, сочат данните.

Заболяването се среща по-често сред мъжете - 56,7 %, докато при жените процентите са 43,3. Най-голям брой диабетици има във възрастовата група на 40-59-годишните.

Диабетът е четвъртата водеща причина за смърт в световен мащаб.

Според лекари и пациентски организации е много важно пациентите да измерват редовно стойността на кръвната си захар и хемоглобина. Държавна политика обаче трябвало да бъде създаването на регистър на всички болни с диабет, така че да се следи непрекъснато тяхното състояние, от една страна и да се планира по-добре заделяният за целта обществен ресурс, от друга.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА