Last news in Fakti

30 Октомври, 2013 20:57 995 1

Не достигат тест ленти за кръвна захар

  • диабет-
  • кръвна захар

В Европа диабетиците са 55 милиона. Сред болните от диабет 15 пъти нараства рискът от инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност, карцином и слепота

От Националната асоциация на децата с диабет алармират за недостиг на тест лентите за кръвната захар.

577 хиляди българи страдат от диабет тип 2, съобщи пред БНР ендокринологът от Александровска болница доц. Пламен Попиванов. Тревожното е, че и сред децата вече има болни от този тип диабет, тъй като са с наднормено тегло и ниска физическа активност. По думите му разходите, отделяни за лечение на диабет, са на трето място след тези за сърдечносъдови заболявания и карцином.

Необходимо е в България да се разработи и приеме Национална програма за борба с диабета, която да наблегне на профилактиката на заболяването, обучението на болните и др. Според лекаря чрез програмата би могло и да се намалят разходите, отделяни от държавата за лечение.

В Европа диабетиците са 55 милиона. Сред болните от диабет 15 пъти нараства рискът от инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност, карцином и слепота. Разходка от 30 минути на ден намалява риска от диабет до 40 процента. Симптомите на диабет тип 2 са наднормено тегло, чувство на глад между основните хранения, силна жажда, висока стойност на захар в кръвта, сутрин измерена на гладно, а на диабет тип 1 - рязко отслабване, липса на апетит и жажда.

На 14 ноември по повод Световния ден за борба с диабета ще бъде организирана информационна кампания "Открито за диабета" в София, Варна и Пловдив. В началото на ноември в големите градове започват скрийнинг-тестове за болестта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай Николов

    0 0 Отговор
    Една такава тест лента струва левче