7 Юни, 2023 10:46 2 315 13

Свръхлуксозни покупки и дворец с хиляда стаи: Животът на съпругата на Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • съпруга-
  • емине ердоган-
  • луксозен живот

Дизайнерска чанта за 45 000 евро, специален сорт чай за 1800 евро – първата дама на Турция Емине Ердоган не се изявява публично, но явно води твърде луксозен живот

Свръхлуксозни покупки и дворец с хиляда стаи: Животът на съпругата на Ердоган - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската първа дама Емине Ердоган обича да дава съвети – особено на турските домакини. От обелките на ябълките може да се свари оцет, а мангото е вкусно, дори и сушено – разкри тя пред близкия до властите вестник „Йени Шафак“. Манго ли? В днешна Турция? Вълната от подигравки в социалните мрежи беше огромна, пише германският „Велт ам Зонтаг“ и пояснява, че хората в Турция се редят на опашки за по-евтини картофи и лук, докато жената на Ердоган им обяснява как да ядат сушено манго.

Дизайнерски марки и скъпи бутици

Първата дама неведнъж е била критикувана за луксозния начин на живот, който поддържа. И действително, едва ли са много турците, които смятат, че Емине Ердоган е олицетворение на скромност. За нейния моден външен вид, включващ плътно вързана забрадка, широки рокли от луксозна материя, обувки с висок ток и силен грим, се грижи специално наета от нея модна дизайнерка, обяснява германското издание. Снимка, на която се виждаше, че Емине Ердоган носи чанта на луксозната марка Hermes за 45 000 евро, предизвика възмущение, също както и съобщенията в медиите, че е купила предмети от един антикварен магазин във Варшава на стойност от 44 000 евро.

За „пристрастената към шопинг“ президентска съпруга, както я нарече британският „Дейли Мейл“, през 2015 година дори бил затворен цял търговски център в Брюксел, за да може Емине Ердоган да пазарува необезпокоявано, припомня списание „Фокус“. А в края на март тази година - по-малко от шест седмици след разрушителното земетресение в Турция, отнело живота на десетки хиляди хора, Емине Ердоган беше забелязана пред бутика на Dior в Ню Йорк, добавя “Велт ам Зонтаг”. Освен това се твърди, че тя обичала да пие един специален сорт бял чай от турския град Ризе - килограм от този чай струва невероятните 1800 евро, пише DW.

От бедно детство до екстравагантен живот

Емине Ердоган, подобно на съпруга си, произхожда от скромно семейство - тя е едно от общо пет деца в семейството. Родена е в Истанбул, но родителите ѝ са от Анадола и явно са били строго религиозни. На 15 години Емине трябвало да сложи мюсюлманска забрадка, а братът на турската първа дама преди време разказа пред вестник „Миллиет“, че сестра му дни наред плакала и дори заплашвала да се самоубие, защото в онези години носенето на забрадка означавало, че няма да има право да следва.

С течение на времето обаче възгледите на Емине явно се променят. Нейните дъщери сега също носят ислямската забрадка. Тя самата пък заявява, че майчинството е една от най-важните задачи на правоверните мюсюлманки. "Предпоставка за всички права, свободи и постижения, които са обещани на жените, е те да се откажат от собствената си идентичност", казва тя в лекция през ноември миналата година, припомня “Велт ам Зонтаг”.

По-различен е нейният поглед към османския период, твърди германското издание и дава пример: „През 2016 година турската първа дама заяви, че султанският харем не е бил нещо лошо за жените. В същото време обаче тя казва, че не би търпяла втора съпруга на Ердоган“. За Емине Ердоган казват, че е силно ревнива. „Навярно гледат да държат далеч от нея слуховете за метреси“, пише „Велт ам Зонтаг“.

Дворец с хиляда стаи

Президентшата не се стреми към активни политически дейности. Вместо това подкрепя неизменно съпруга си, който току-що спечели още един мандат начало на Турция. Първата дама си има своите инициативи, по които работи - една от тях е Агенцията за околната среда, чийто патрон е Емине Ердоган. Медии в страната писаха, че тъкмо тази агенция е получила изключителното право да разпределя скъпите места за акостиране по цялото турско крайбрежие.

Една от основните ѝ задачи обаче е да властва над частните покои на семейството. Ердоган построи за себе си и семейството си дворец с хиляда стаи в Анкара. Говори се, че стените там имат копринени тапети, а килимите струват над 8 милиона евро. Само в „скромната“ си кухня Емине Ердоган понякога допуска подбрани журналисти – за да покаже как вари оцет от ябълкови обелки и как суши манго, иронично коментира „Велт ам Зонтаг“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАН

    17 2 Отговор
    Явно скромноста и мъдроста не са вече никакъв добродетел - кралици, крале, султани ... президенти, министри, народни представители в съдружие с алчни бизнесмени - тънат в разкош и излишно богатство и имане, и всичко е на гърба на природата и на обикновените хора ...

    Коментиран от #12

  • 2 Гладна соросоидика

    7 7 Отговор
    Американска газ пикaя от яд и завист!
  • 3 ЕВРОНЮЗ

    9 7 Отговор
    Султана е трън в петата на триполовите еврогейци и задокеански партньорки, сега ще прибутват стара манджа как живее... Я дайте госпожа ФондерФайзер как живее..???
  • 4 Гост

    5 5 Отговор
    1 ден след избирането на ЕрдоАн СЪЩАТА статия, сега ПАК!
    Защо ли, какво се цели?!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Явно много им пречи

    1 3 Отговор
    5528
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Здрава ръка

    2 0 Отговор
    Еминето държи Ердоганчо със здрава ръка. Леле-еее! Ориенталските жени знаяк как да манипулират мъжете си с ласка, добра дума, похвала, хубава манджа, но знаят и как да ги ръгат с тънък остен, и незабележимо да им посочват верния път. Еминето го може! И не приемала втора жена, моля ти се. Че как ма, ханъм, нали Пророкът позволява 4 жени на всеки мъжкар?! Ти май нещо си се объркала!
  • 10 Абе

    2 1 Отговор
    Отвън са като варосани гробници, отвътре лицемерие, лъжа и алчност.Това е исляма в действие.
  • 11 Име

    1 0 Отговор
    Тая забулената има змийски поглед.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мъжкар

    1 0 Отговор
    Ама Ердо поне има съпруга, а не съпруг, както масово са еврогеевете.