Last news in Fakti

26 Октомври, 2013 10:09 2 475 0

СЗО: В Сирия може да избухне огнище на детски паралич

  • сирия-
  • бежанци-
  • детски паралич

Деца под пет годишна възраст са най- податливи на заболяването - полиомиелит

СЗО: В Сирия може да избухне огнище на детски паралич - 1
Лекар дава на дете ваксина срещу детски паралич.

В Сирия може да избухне огнище на детски паралич (полиомиелит), се предупреждава в доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от арабската редакция на Би Би Си.

СЗО смята, че най-малко 22 души, предимно бебета и деца, са заразени с полиомиелит в Сирия.

Ако прогнозата се потвърди, това ще бъде първото в страната огнище на болестта от 14 години. В четвъртък сирийското здравно министерство започна имунизация. Преди началото на гражданската война през 2011 г. близо 95% от малките сирийчета бяха ваксинирани срещу детски паралич. В момента УНИЦЕФ смята, че 500 000 деца не са имунизирани. От СЗО подозират, че огнище на болестта може да е източната провинция Деир Езор.

Там има регистрирана група от 22 случая на остра парализа и това е принудило специалистите да започнат да изследват района, заяви пред Ройтерс говорителят на СЗО Оливер Розенбауер. „Всичко говори за огнище на зараза, което се нуждае от нашите действия”, заяви Розенбауер.

Два случая са потвърдени в лабораторни условия, че става дума за детски паралич. СЗО очаква другата седмица резултатите за другите 20 случая.

Масова имунизация

Експерти на СЗО работят усилено със сирийското здравно министерство и други органи за започване на масова имунизация в провинция Деир Езор.

Смята се, че там се намират най-малко 100 000 деца под 5 г., които са изложени на риска да се разболеят. В същото време в региона продължават да се водят ожесточени сражения, което допълнително усложнява една имунизационна кампания.

Част от град Деир Езор е в ръцете на лоялните на Башар Асад сили, а други квартали под контрола на опозицията.

Полиомиелит (детски паралич) засяга предимно деца на възраст под 5 години

Той е силно заразно заболяване, причинено от вирус, който прониква в нервната система

Симптомите включват треска, умора, главоболие, повръщане, скованост във врата и болка в крайниците

Една от всеки 200 инфекции води до необратими парализа

Между 5-10% от тези, които страдат от парализа, могат да умрат заради отказ на техните дихателни мускули

Източник: СЗО

Допълнително затруднение е и фактът, че половината от лекарите и медицинските сестри са избягали от Сирия заради гражданската война.

Повече над 4 млн. сирийци са вътрешно разселени и те живеят в пренаселени и без елементарни санитарни удобства бежански лагери. От СЗО вече отчитат ръст на на случаите на морбили, коремен тиф и хепатит А. Последните две болести се появяват при липсата на елементарни условия за поддържане на лична хигиена.

Хуманитарнитарните агенции вече разработват планове за спешна имунизация на сирийските бежански лагери в Йордания, Ливан, Турция и Египет.

„Очевидно е, че ние силно сме притеснени за ситуацията”, заяви за арабската редакция на Би Би Си Саймън Инграм, говорител на УНИЦЕФ за дейността й в Близкия изток.

Силно-заразната болест често се предава чрез храна и вода, заразени с фекалии.

Няма известно лечение

Полиомиелит беше ликвидиран в развитите страни, но остава широко разпространен в Нигерия, Пакистан и Афганистан, но спорадични случаи се появяват в останали страни по света.

По света случаите на детски паралич бяха намалени от 350 000 при началото на имунизационната кампания през 1988 г. до 233 случая през миналата 2012 г. 

В момента няма лечение, но редица ваксини могат да създадат имунитет. Децата са особено предразположени към най-острата и тежка форма на полиомиелит.

„Хората масово и безконтролно бягат през границите от ужасите на войната и това увеличава възможностите и начините, с които вирусът може  да се разпространи”, предупреждава говорителят на УНИЦЕФ Саймън Инграм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА