Last news in Fakti

3 Август, 2023 16:48 1 890 3

Стоматолог: Не дъвчете дъвка повече от 15 минути

  • дъвка-
  • зъби-
  • здраве

Дъвката без захар може да бъде полезна за предотвратяване на кариеси и укрепване на мускулите на лицето

Стоматолог: Не дъвчете дъвка повече от 15 минути - 1
Снимка: Shutterstock

Дъвката без захар може да бъде полезна за предотвратяване на кариеси и укрепване на мускулите на лицето, но като всяко друго нещо - ако се прекали с нея, може да нанесе непоправими вреди.

Денталният специалист Халед Касем от Барселона препоръчва да не дъвчете дъвка повече от петнадесет минути.

Както е известно, поглъщането на дъвка може да раздразни стомаха и дори да причини гадене, повръщане и диария. Това е така, защото стомахът не може да смели основата на дъвката и тя може да заседне в тялото, което в редки случаи може да доведе до запушване на червата.

Дъвката без захар има своите предимства: помага за намаляване на вероятността от кариес, като стимулира производството на слюнка, която премахва остатъците от храна от зъбите и неутрализира киселините, които могат да причинят растеж на бактерии в устата. Но прекалено дългото дъвчене на дъвка може да увреди емайла на зъбите и може да окаже прекомерен натиск върху темпоромандибуларните стави, което може да предизвика проблеми с челюстта и да причини симптоми като болка, скованост, затруднено отваряне и затваряне на устата, щракане на челюстта и главоболие.

Изследванията показват още и че редовното дъвчене на дъвка може да причини главоболие при хора, които са склонни към него, и да изостри други здравословни проблеми, свързани с костите и мускулите, особено при пациенти с хронични заболявания като артрит или остеопороза.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня

    8 0 Отговор
    Горкият Сър Алекс Фергюсън - взел-дал! Помня го само как бесно джвака дъвката, даже като се замисля не си го и спомням да не джавака..
  • 2 Идън

    3 1 Отговор
    Глупости- дъвче се докато ви омръзне. След това ако имате някъде косми я потъркаляйте и тя ще ги оскубе. Страхотна е дъвката и като лепило.
  • 3 Български зъболекар

    0 0 Отговор
    Подкрепям написаното, ама гледам има и по -"компетентни" лица!