Last news in Fakti

19 Декември, 2013 20:31 1 673 2

Нови линейки и по-високи заплати в спешната помощ

  • реформа-
  • спешната помощ-
  • стратегия-
  • здравното министерство-
  • спешни болнични комплекси-
  • линейки-
  • таня андреева

Догодина започва изграждането на 12 спешни болнични комплекси в София и страната

Реформа в спешната помощ планира за следващата година Министерството на здравеопазването. С близо 50 милиона лева ще бъдат изградени 12 спешни болнични комплекса в страната, ще се подменят линейките и ще се подобри оборудването в тях. Стратегията за подобряване на спешната помощ обхваща периода 2014-2020 година.

Още през 2014 г. ще започне подмяната на линейките. За последен път нови спешни автомобили са купувани през 2009 г. Като част от реформата се предвижда по 30 процента от наличните линейки да се подменят на всеки 2-3 години. Трябва да се осигурят и средства за въздушна и плавателна бърза помощ.

В момента спешната помощ в страната разполага с 357 мобилни екипа и 663 линейки, снабдени с необходимата апаратура и медикаменти за овладяване на животозастрашаващи състояния.

През януари се очаква 10% увеличение на заплатите в системата. От здравното министерство планират това да е един от механизмите за привличане на нови специалисти. В момента в сферата на спешната помощ има близо 400 незаети места. Най-голям е недостигът на лекари.

Предвижда се да бъде изграден Национален център за продължително обучение, където работещите в системата да повишават квалификацията си. Също така в медицинските колежи ще бъде утвърден профилът "Спешна медицина"

„С кадрите, разбира се, най-трудно се решава проблемът, но и в разговорите с колегите, работещи в спешната помощ, като основно изискване беше поставено възможността за специализации на място, в лечебни заведения, в които те могат да добият компетентност, повече от тази, която добиват в мобилните екипи”, коментира здравният министър Таня Андреева.

В системата на спешната медицинска помощ работят около 7100 души. От тях лекарите са само 1146. За да бъде изпълнена стратегията на министерството ще са нужни още 1100 души. Те трябва да работят в планираните за разкриване спешни болнични комплекси на територията на 11 областни болници. Изчислено е да покриват периметър от около 100 километра. Само в столицата спешни комплекси ще са две болници – „Пирогов” и „Св. Анна”.

Промените ще струват 47 милиона лева. За голяма част от средствата министерството ще разчита на финансиране от Европа.

Изграждането на комплекси за спешна помощ в държавни болници в столицата и десет областни градове ще започне през 2014 г., съобщи директорът на дирекция "Медицински дейности" в здравното министерство Максим Гайдев.

Спешни центрове ще бъдат създадени в Монтана, Плевен, Велико Търново, Шумен, Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково, Пловдив и Благоевград. Ще се разкрият и още кол-центрове на националната система за спешни повиквания 112, тъй като сегашните шест - в София, Варна, Бургас, Русе, Монтана и Кърджали, не са достатъчни.

Реформата в спешната помощ у нас се осъществява по подобие на модела на румънския държавен секретар по здравеопазването Раед Арафат, който успя да модернизира сектора в страната до степен да разполага с 12 оборудвани хеликоптери и специални авиоотряди, както и самолет, закупен с дарения. Арафат гостува у нас в началото на месеца, за да съветва здравния ни министър как да се реформира бързата помощ и у нас.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dimitar Dimitrov

    1 0 Отговор
    Защо заплатите за една и съща работа в различните градове е различна????
  • 2 Бай Иван

    0 0 Отговор
    И по едно кебапче и печена пуйка да дават за Коледа!