Last news in Fakti

11 Април, 2014 07:03 9 542 0

9-те най-популярни митологични чудовища

  • чудовища-
  • митология-
  • легенди

Вампирите и драконите вълнуват нашето въображение и до днес

Древните митове и легенди са основния извор, от който черпим вдъхновение за нашето въображение. От тях произлизат едни от най-интересните създания и чудовища, за които и до днес се правят филми и се пишат книги. За това и представяме на вашето внимание деветте митологични същества, които и до днес разбуждат нашето въображение.

Циклоп

Древногръцките поети са издигнали в истински култ идеята за едноокия великан, който обича да закусва с човешка плът. Един от най-впечатляващите моменти в „Одисеята“ на Омир е този, в който циклопът изяжда голяма част от спътниците на Одсей.


Банши

Жената-призрак от ирландската митология и до днес вдъхва страх в малки и големи. Според преданията тези създания са предвестници на смъртта и със своя писък са способни да убият човек на място. Те са влюбени в своите коси, които сресват със специални гребени. В Ирландия съществува поверието, че ако човек види изгубен гребен не бива да го вдига, защото банши ще го отвлече.

Йети

По света и до днес се намират хора, които твърдят, че са виждали съществото известно още като Голямата стъпка. Счита се, че това е човекоподобно същество, изостанало в еволюцията си.  Това е същество, което плаши планинарите във всички страни. Счита се, че те населяват основно високите части на Хималаите, но не липсват сведения за него и в други части на света.

Гибел (Смърт)

Един от четирите конника на Апокалипсиса, станал популярен като демона с косата, понякога наричан Гибел, понякога Смърт. Появата му вещае смърт, а изображението му е символ на злото.

Мумиите

В исторически план това са балсамираните тела на египетските фараони. Много хора обаче ги свързват с възродили се мъртъвци, идващи в света за да сеят смърт и разруха. Идеята за проклятието на  гробници, в които са били поставени мумифицираните тела на фараони, също кара хората да потръпват.

Върколак

Прокълнат човек, който при пълнолуние се превръща в кръстоска между чудовище и вълк. Ухапването му пък е способно да трансформира всеки човек също във върколак. Успокоителното е, че тези същества са в чудовищен стадий само веднъж в месеца, а през останалото време си живеят спокойно. Въпреки това хората винаги си имат нещо на ум, когато се разхождат на лунна светлина.

Зомби

Живите мъртъвци, които не преминават в отвъдното, а остават да тормозят живите в  разложените си тела. Те представляват една безмозъчна обвивка, хранеща се с човешка плът. В крайна сметка комикс и гейминг индустрията дължат голяма част от приходите си именно на зомбитата.

Вампири

Нощните същества, които се хранят с човешка кръв и прекарват дните си, спейки в удобните си ковчези. Те са безсмъртни, красиви и разполагат със свръхестествени сили. За сметка на това слънчевата светлина ги убива и незнайно защо са алергични към чесън. Днес вече не са чак толкова страшни, защото са предмет на любовни трепети от милиони тийнейджъри. За съжаление „Здрач“ уби наследството на „Граф Дракула“.


Дракон

Огнедишащият летящ гущер, вдъхновен от китайската митология, е най-основното създание във всяка фантастична история. То може да е както върховен злодей, така и символ на мъдростта и знанието. Естествено няма самоуважаващ се рицар, който да не е убил поне един дракон. За това и в днешни дни те са ни кът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА