Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 14:57 2 380 5

Науката изследва дали котките ни пазят от зли духове

  • котка-
  • котки-
  • вярвания-
  • суеверие-
  • зли духове-
  • митология-
  • египет

Човечеството от векове вярва, че котките имат специални сили, свързани в отвъдното

Науката изследва дали котките ни пазят от зли духове - 1
Снимки: Shuttertock

От векове котките заемат специално място сред хората, като става и обекти на митологията - често са смятани за мистериозни и загадъчни същества. Един от очарователните аспекти на легендите за тях е вярването, че котките могат да ни предпазят от зли духове. Това вярване се корени в различни култури по света и показва дълбоката връзка между хората и тези грациозни котешки спътници.

В Древен Египет котките са били не само почитани животни, но и смятани за защитници срещу зли сили. Древните египтяни са вярвали, че котките имат силата да отблъскват злите духове и да носят късмет на домовете им. Бастет, богинята на дома, плодородието и раждането, често била изобразявана като лъвица или жена с глава на лъвица. Котките били нейните свещени животни и нараняването на котка, дори и случайно, се смятало за тежко престъпление.



В японския фолклор "Манеки-неко" или "приканваща котка" е често срещан талисман, за който се вярва, че носи късмет и предпазва от зли духове. Тези фигурки често изобразяват котка с една лапа, вдигната в знак на приветствие. Те често се срещат в домове, предприятия и храмове, като приканват към късмет и предпазват от негативна енергия.



В Европейското средновековие котките понякога са били свързвани с вещици и злини, но се е смятало, че имат и защитни свойства. Смятало се е, че по-специално черните котки притежават свръхестествени сили. В някои култури те са били възприемани като пазители, които могат да предпазят домакинствата от злонамерени духове.



В днешно време вярата в котките като защитници от зли духове се е запазила. Някои хора отглеждат котки като домашни любимци не само заради тяхното приятелство, но и заради предполагаемата им способност да усещат и отблъскват отрицателни енергии. Острите сетива на котките, особено изостреният им слух и нощното им зрение, допринасят за усещането, че те са настроени към неземни сили.

От научна гледна точка поведението на котките и езикът на тялото им могат да се тълкуват погрешно като откриване на зли духове. Когато усетят заплаха или непознато присъствие, те могат да съскат, да извиват гръб или да разрошват козината си, което може да се разглежда като защита на стопаните им от невидими опасности, пише Actualno.com.

Въпреки че вярата в котките като защитници от зли духове се корени във фолклора и културните традиции, тя отразява и дълбоката връзка между хората и тези мистериозни и често неразгадаеми същества. Независимо дали става въпрос за митичната им символика, или за вроденото им поведение, котките продължават да бъдат ценени спътници, за които мнозина вярват, че предлагат не само любов и общуване, но и защита от непознати сили, които могат да се крият в сенките.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ундердог

    6 1 Отговор
    Вековните традиции на всички народи твърдят нещо и някакви новоизлюпени учени се напъват да го опровергават. Не е ясно, тяхното его ли е болно, или егото на тези, които им плащат.
  • 2 редник

    11 1 Отговор
    /...често са смятани за мистериозни и загадъчни същества./

    Те СА мистериозни и загадъчни същества. 😉
  • 3 мани беги

    2 3 Отговор
    тфа ляту, идин дойде ми иска невероятната спортна кула, не му я продадох, идва сто пъти ... тоз ми я урочаса с лошата си енергия ... 2-3 седмици си4кити котитъ от маалата се извъртяа му махат лошата енергия ... бяха нака4улени на предния капак и тавана ... ева ми се бойната слава ги махам ... в крайна сметка те победиха и кат им омръзна и из4истиа кирливата му злобна енергия, и се манаа от красивата ми, но прашасяла красиа кула ... споку, я съм ноу грамотин, ни ма трий
  • 4 Жената котка

    5 2 Отговор
    И от зли хамстери, също и от зли плъхове.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.