Last news in Fakti

16 Юли, 2014 12:54 1 486 0

Иван Ибришимов: Без консенсус здравните реформи са невъзможни

  • иван ибришимов-
  • консенсус-
  • здравните реформи-
  • невъзможни-
  • нзок

Няма драма в актуализацията на бюджета на НЗОК

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Истината е че всички политически сили трябва да се обединят около необходимите реформи в здравеопазването. Това е най-тежкият сектор в страната в момента.

Това заяви пред Факти.бг депутатът от Коалиция за България Иван Ибришимов, член на парламентарната комисия по здравеопазване, часове преди да започнат разискванията за предстоящата актуализация на бюджета на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК).

На първо място е необходим консенсус от страна на всички политически партии. И без политика, подчерта Ибришимов.

По думите му работата и на парламента, и на здравното министерство е затруднена от невижданата конфронтация между партиите, която не е от полза за обществото и за България, а реформи са невъзможни при такова крехко мнозинство в Народното събрание.

Няма драма в актуализацията на бюджета на Здравната каса, подчерта депутатът. Той припомни, че това е правено и миналата, и по-миналата година.

Драмата е там, че

през 2010 година имаше отклонени средства от бюджета на НЗОК

към републиканския бюджет в размер на 1,6 млрд. лв. Именно тези пари играеха ролята на буфер при поява на дефицит в края на годината, посочи Ибришимов..

Той обясни, че парите за здраве растат всяка година, тъй като се увеличават и болничните заведения, и броят на клиничните пътеки, за които е необходимо финансиране.

Припомняме, че от финансовото министерство заявиха, че са готови да отпуснат още 225 млн. лв. за Касата, но от Българският лекарски съюз и от НЗОК поискаха 328 млн. лв.

Сумата от 225 милиона, на този етап, е предварителна, коментира по този въпрос Ибришимов. Тази сума тепърва ще се дискутира днес, на съвместното заседание на Комисията по бюджет и финанси и на Комисията по здравеопазване и ще бъде уточнена, след като бъде направен по-подробен анализ.

Доколкото имам информация, 100 милиона лева биха могли да се компенсират от по-добре събраните осигуровки от НАП, съобщи депутатът. Той добави, че финансовият министър е потвърдил, че тази година има по-добра събираемост на парите за здраве.

Тези пари ще бъдат необходими в края на годината, подчерта Иван Ибришимов. Сега бюджетът се актуализира по-рано, заради предсрочните избори. Иначе нищо не налага това ранно актуализиране на бюджета на НЗОК. В края на годината – ноември, декември, тези пари могат да се компенсират, ако е необходимо - или от НАП, или от финансовото министерство, ако е възможно.

Фалити на болници не бива да се допускат

На този етап не мисля, че трябва да говорим за фалит на болници. За съжаление, през 2010-2011 г. бяха допуснати фалити на, забележете, общински болници. Това беше много неприятно и не бива да се допуска повторно. При положение, че в момента има откъде да се намерят средства, категоричен беше Иван Ибришимов.

През последните години се отвориха доста частни болници и се твърди, че няма добър контрол на разходването на средства от тях, посочи депутатът. И добави, че доста от разходите на Министерството на здравеопазването са се прехвърлили към бюджета на НЗОК. Всичко това, взето заедно, води до дефицитите, които се появяват всяка година.

Относно клиничните пътеки и дали те са били необходими, Иван Ибришимов, заяви, че това е въпрос на допълнителни анализи. Не мога да бъда категоричен по темата. За момента това са реалностите и се съобразяваме с тях, заключи депутатът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА