30 Септември, 2014 15:51 2 791 0

Има ли в Интернет живот след смъртта

  • смъртта-
  • интернет-
  • починал-
  • facebook-
  • twitter-
  • google

За да защитим информацията си в мрежата, определянето на наследник на цифровите ни активи може един ден да се превърне във важна част от завещанието

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Със сигурност днес имате предостатъчно работа – домакински задължения, плащане на сметки, приготвяне на вечеря, но никога не е прекалено рано да започнете да планирате...своя дигитален задгробен живот и съдбата на вашите многобройни онлайн акаунти, след като веднъж завинаги напуснете тоя тленен свят...

Facebook, Google, Twitter и други социални и професионални мрежи имат различни политики за действие по отношение на своите починали потребители. В дигиталния свят публикуването на снимки, пращането на мейли или онлайн пазаруването са дейности, които не принадлежат единствено на потребителите. Отчасти те принадлежат и на компаниите, които съхраняват тази информация на сървърите си.

Някои държави дори обмислят закони, които автоматично да дадат на близките достъп, но не и контрол над дигиталните акаунти на техните мъртви роднини, освен ако те приживе не са разпоредили нещо друго.

Според проучване на Microsoft, типичният уеб-потребител има средно 25 онлайн акаунта – електронни пощи, профили в социалните мрежи, банкови сметки. Но и от семейството, и от службата, и законодателите едва напоследък започват да си задават въпроса и да изясняват кой става собственик и има достъп до тези акаунти, след като някой почине.

Проблемът неотдавна дойде на дневен ред например в американския щат Вирджиния и събуди дискусия, след като родители, търсещи отговор защо синът им се е самоубил, установяват, че нямат достъп до профила му във Facebook. Понастоящем Вирджиния, наред с Кънектикът, Род Айлънд, Индиана, Оклахома, Айдахо и Невада, е сред щатите, които са приели закони, регулиращи дейността на дигиталните акаунти на починалите.

Междувременно, и технологичните компании формират своя политика по отношение на тях. Макар тези закони и политики да са в ранен етап на развитие и налагане, те показват, че в близко бъдеще определянето на "наследник" на нечии „виртуални активи" (електронни пощи, банкови сметки и др.) може да се превърне във важна част от завещанието. Докато правните процедури се изяснят, експерти съветват хората да се отнасят към своите „цифрови активи“ така акуратно, както биха се отнасяли към всички други свои активи.

Ако не предприемете действия, резултатът може да не ви хареса. Бихте ли искали да дадете на своя(та) съпруг(а) автоматичен достъп до електронната ви кореспонденция? Трябва ли родителите да са в състояние автоматично да разглеждат профила за онлайн запознанствата на своето починало дете?

След като ви „пуснахме“ тази мисъл, с която експертът Мейв Дъгън от Изследователския център Pew, "Асошиейтед прес", "Дейли нюз" и други големи медии често се занимават, вижте как някои от водещите Интернет-компании действат с акаунтите на покойниците и какво бихте могли да направите, за да контролирате своята информация.

Google

Компанията зад Gmail и Google Plus има инструмент, който дава възможност да решите какво да стане с вашия акаунт, когато умрете или станете неактивни онлайн по някаква друга причина, например ако се преселите на необитаем остров без достъп до Интернет. Този инструмент се нарича inactive account manager (неактивен акаунт мениджър).

Можете да изберете данните ви да се заличат след 3, 6 или 12 месеца на неактивност. Или можете да изберете някого – родител, съпруг, който да получава вашите данни. Този инструмент покрива не само имейлите ви, но и други услуги на Google като Google Plus, YouTube и Blogger.

Преди да изтрие данните, Google ще изпрати предупреждение на допълнителен имейл адрес или на телефонен номер, ако сте предоставили такъв. Така това предупреждение може да стигне до ваш близък.

Facebook

Най-голямата социална мрежа в света не дава на роднините достъп до акаунтите на починали. Вместо това, близките ви могат да поискат вашият акаунт да бъде „мемориализиран“, ако умрете. Това означава, че никой не би могъл да влезе в него или да промени настройки, като например добавяне или премахване на приятели или изтриване на съдържание. В допълнение, Facebook няма да показва акаунта на „хора, които може би познавате“ и няма да изпраща подсещания за рождени дни.

Настройките за поверителност от времето, когато сте били на тоя свят, ще останат и те няма да могат да бъдат променени. Така, ако приятелите ви са били в състояние да публикуват в Timeline на вашия акаунт, те ще продължат да могат да го правят, а мненията там ще бъдат видими за същите хора, за които са били видими и преди. Приятелите също така ще могат да пращат лични съобщения, макар че никой няма да ги прочете...

Twitter

Twitter ще деактивира вашия акаунт, ако член на семейството или човек, оторизиран да действа в качеството си на ваш наследник, се обърне към него. За целта той се нуждае от смъртния акт. Тъй като мнозина не използват своите истински имена в Twitter, компанията също така ще изисква и „кратко описание на детайлите, което да доказва, че  въпросният акаунт принадлежи на починалия“, налага политиката на компанията. След 30 дни деактивираният Twitter-акаунт ще бъде окончателно заличен.

За да уважи желанието на близките, Twitter също така може да премахне снимки на починали, които циркулират в сайта. Тази политика се прилага само в ограничени случаи, но бе приложена наскоро, когато някои ползватели изпратиха модифицирани снимки на Робин Уилямс на дъщеря му Зелда след самоубийството на актьора през август. Същото бе направено и по отношение на ужасяващи снимки от обезглавяването на журналиста Джеймс Фоли от „Ислямска държава“. Главният изпълнителен директор на компанията Дик Костоло обяви миналия месец по този повод, че Twitter „активно прекратява съществуването на акаунти, за които установи, че имат връзка с разпространяването на тези изображения“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА