Last news in Fakti

9 Октомври, 2014 17:10 1 728 0

Неотчетената преференция на места не се отразява на изборния резултат

  • цветозар томов-
  • неотчетената-
  • преференция-
  • изборния-
  • резултат-
  • цик
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви в интервю за Факти.бг, че има неотчетен преференциален вот, но той не е в такъв относителен дял, че да повлияе на изборите. След като ЦИК анализира провелите се избори сигурно ще обсъди и предложения за промени в изборното законодателство.

Стана ясно, че избиратели се оплакват от това, че преференциите им на са отчетени, каква е вашата информация?

Има го този проблем. Има оплаквания до Комисията. Има случаи когато Секционните избирателни комисии (СИК) не са отчели всички преференции в района. При анализа на несъответствието, който се прави след като приключи първото въвеждане на СИК на протоколите по места и второто въвеждане, което се прави след това тук, процедурата е, че ако има разлики в двете въвеждания, протоколите се разглеждат от членовете на комисията. Има и сигнали на граждани, но те не са такъв относителен дял, че да повлияят на изборите. Размествания не би имало в резултата на тях, което не означава, че не трябва да вземем мерки, за да бъдат намалени следващия път. Има случаи в които просто комисиите не са ги броили.

Нужно ли е да има преброителни центрове, за да се избегнат подобни случаи?

Комисията не е разглеждала такъв въпрос. Това изисква промяна в изборното законодателство. След като анализираме изборите сигурно ще обсъдим и предложения за промени в изборното законодателство, като това е едно от предложенията, което е възможно да направим.

Не трябва ли за цялата листа от депутати, прага на гласовете за преференциален вот да е еднакъв, а не за първият да е различен?

Карате ме да коментирам закона. Ще се въздържа да го направя. Аз съм говорител на ЦИК в момента. Ние трябва да го спазваме такъв какъвто е.

Номера на партиите трябва ли да отпадне, за да не се получават грешки?

Трябва да се обсъдят различни предложения за това какви евентуални промени в законодателството биха довели до избягване на този риск с повторения на партийния с преференциалния вот. Вие споменахте някои от възможните предложения. Комисията за сега не е разглеждала този въпрос.

Ще се разгледат ли тези въпроси от ЦИК, тъй като скоро може да ни предстоят отново избори?

Част от задълженията на Комисията са да анализира собствената си изборна практика и да прави законодателни предложения в резултата на този анализ. Нека първо го направим, тъй като изборите току-що завършиха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА