Last news in Fakti

4 Ноември, 2014 10:21 1 739 0

Акцията на "Лесово" - пълен провал и прах в очите

  • акцията-
  • "лесово"-
  • пълен провал-
  • прах в очите

Емил Димитров каза, че именно по времето на Танов част от арестуваните на „Лесово” са станали началници.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Екшън и арести съпроводиха шумна акция на ДАНС на ГКПП „Лесово”. Преди дни спецагентите затвориха граничния пункт и задържаха няколко митничари буквално с пари в джобовете. Според бившия директор на Агенция „Митници” Емил Димитров, по-известен като Ревизоро, цялата операция е огромен провал и прах в очите на обществото. Димитров заяви това мнение по bTV.

В спецакцията на ДАНС първо бе съобщено за 32-ма арестувани служители на Аегенция „Митници", като това са двете от общо три смени, работещи там. В следствие на това пунктът бе затворен и остана парализиран почти 20 часа. Образувалата се опашка от тирове и автомобили се изви на повече от 7 километра.

Според непотвърдена информация, при арестите на митничарите в джобовете на цивилните им дрехи са открити общо около 10 000 евро. На някои от тях вече са повдигнати обвинения.

Емил Димитров обаче разкри пред bTV, че по случая цари масова дезинформация. Опашката от камиони от турска страна е била 13 км, а от българска – 8 км. Ревизоро попита защо е било необходимо да се парализира един ГКПП заради акция, готвена от цели 4 месеца насам. По думите му едната смяна е държана около 6 ч в стая. Хората били натръшкани, сред тях имало и болна жена.

В крайна сметка има шестима арестувани. „Държат се като мутри”, възмути се Емил Димитров и отбеляза, че не за това е предназначен бюджетът от 1,4 млрд. лв. на МВР.

„Установили са, че едни пари са стигнали от Лесово до Бургас”, обобщи бившият митнически шеф. Той обаче подчерта, че за 4 месеца спецагентите така и не са открили къде в София се доставят рушветите. „Операцията не е голям успех, а голям провал. Спрели са на първото стъпало”, категоричен беше Ревизоро.

Освен това той поясни, че нито един от задържаните не е уволняван. Началникът на пункта Димитър Колев е назначен лично от шефа на митниците Ваньо Танов, а няколко от останалите служители на „Лесово”, закопчани при акцията на ДАНС, са били повишавани. През 2010 г. Колев бил задържан заради канал за парфюми, но не последвало уволнение.

Емил Димитров каза, че именно по времето на Танов част от арестуваните на „Лесово” са станали началници. Издържали са тестове за лоялност, които според Ревизоро се правят, за да останат само удобните служители. Ясно е, че се събират пари и че отиват към ръководството, призна той. Но разкритикува операцията, защото е трябвало разследващите да стигнат до хората, които са крайни получатели на събираните от митничарите подкупи.

„ДАНС проспа КТБ и сега прави бомбастични акции заради бюджета, който предстои да бъде съгласуван. От ДАНС с нетърпение чакат парламентът да ги пита какво работят”, каза още Емил Димитров-Ревизоро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА