4 Ноември, 2014 15:14 3 595 4

Смешен плач, вместо оставка

  • ваньо танов-
  • митничари-
  • лесово-
  • смешен плач-
  • оставка-
  • акцията-
  • "лесово"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След акцията на ДАНС на ГКПП – Лесово, при която бяха задържани 32 митничари, а срещу седем от тях има повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за вземане на подкупи, вместо да се оправдава и да си противоречи, директорът на Митниците Ваньо Танов би трябвало, ако сме бяла държава, да си подаде оставката.

Ще попитате защо Танов се оправдава пред БНР, че той и заместниците му  били чисти като сълзи, не били назначили въпросните служители. На този пункт назначения в Митниците не е имало по време на правителството на Орешарски, твърдят запознати. Колкото и да отрича Танов,  именно началниците на четирите смени и началникът на Митническия пункт Лесово са били толерирани при предишното му управление на институцията. Но може би въпросните обвинени са станали неудобни. В митниците има достатъчно контролни органи, които могат да направят възможно отстраняването на обвинените в корупция, без да се прилагат шумни и показни акции.  По всичко изглежда обаче, че на Танов му е трябвала помощ от бившите му колеги. Сигурно и за да оправдае поставянето на по двама служители на МВР на граничните пунктове, които зорко да следят. Това ни връща в едни други времена от преди 1989 година. Може би тук изниква въпроса тогава на Митниците може би трябва  да й се даде приоритета да може да води оперативни дела, и реално да се бори с контрабандата, а не да разчита на МВР или ДАНС.  Логичен е и въпросът къде е бил контролът на ръководството на Митниците над обвинените служители и не е ли най-голямата отговорност на шефа във ведомството?

Пред БНР Танов казва, че уж разбрал в деня на операцията за случая, пък в същото време заявява как е информирал служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов и шефа на ДАНС Писанчев за сигнали за корупция: „ За тази акция разбрах в деня, в който се проведе. Получавал съм сигнали не само за този пункт, имал съм срещи с министър Бакалов да търся съдействие, среща с г-н Писанчев, срещи на по-ниско ниво. На тези срещи съм казал и каква е обстановката по границите. А от гледна точна на корупционното поведение, не е добра. Изредил съм всички пунктове, за които смятам, че корупционните практики са на високо ниво”.... И: „От МВР и ДАНС ми обещаха да работят по сигнали, които има при мен и при тях. ”. Танов още е  категоричен,  че Митницата сама по себе си не можела да се справи с корупцията, защото трудно било да хванеш шофьора, който предлагал подкупа. Безумно съждение, да се чудиш и да се маеш какво  работи Танов като не може да се справи с тези практики, шеф на Митниците ли е или е още шеф на ГДБОП.

В същото изказване Танов си приписва и конкурсното начало в Митниците, което винаги е било система там. Много интересно зад кое конкурсно начало застава той, щом като промени конкурса за своя приближен Тодор Караиванов, така, че да го определи като единствен кандидат за Митница – Свиленград. Междувпрочем, утре е последният етап на този измислен конкурс, когато Караиванов ще се яви на интервю. Всички помнят, че той бе толериран и при предишното управление на Танов. Може би по същият начин са се състояли смените и на директори на митниците във Варна и Югозападна.

Огромен провал и прах в очите на обществото ли е тази акция, както днес Емил Димитров – Ревизоро я определи по bTV ? Той зададе и един друг съществен въпрос къде се „доставят рушветите” и защо не се е стигнало до край в разкритията през последните четири месеца ?

Този ли е начинът при готвена акция с месеци наред да натръшкаш 32-ма митнически служители, да бъдат шест часа в една стая и да затвориш граничния пункт за 20 часа, което е безпрецедентно.

Хубаво има виновни, обвинени са в организирана престъпна група, а невинните митничари трябваше ли да бъдат унижавани по този начин, е другият логичен въпрос? Сега щели да си заработят отново на пункта все едно „бълха ги ухапала”, нищо, че са били третирани и те като крадци. Е какво пък, малко са били смачкани, сега вероятно ще са още по-послушни.

Запознати твърдят, че Реформаторите са поискали Митниците и НАП,  а от ГЕРБ май се били съгласили, че това може да стане, стига директор на „Митниците” да остане Ваньо Танов. Може би тази акция бе добре дошла той да се докаже.

Смешен е обаче плачът днес за чистото ръководство и мърлявите служители. Има една хубава българска поговорка „рибата се вмирисва от главата”. И пак ще кажа, в белите държави при такива ситуации шефът си подава оставка. Но ние явно не сме такава държава.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Били Зейн

    0 1 Отговор
    АБЕ ... БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАНОВ БЯХА АРЕСТУВАНИ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ ...ЗАЩОТО ТЕ СА РАБОТИЛИ НЕ ОТ ВЧЕРА , А ОТ МНОГО ВРЕМЕ ... ЗАЩО НЕ ГИ АРЕСТУВАХА ПРЕДИ ??? ЗАЩОТО СА СЕ ОТЧИТАЛИ НА ПОЗИТАНО 20 И ВСИЧКО Е БИЛО НАРЕД ... И СЕГА , КОГАТО ШЕФ СТАНА ТАНОВ , ЕСТЕСТВЕНО ЩЕ СЕКНЕ ДАЛАВЕРАТА НА КОМУНИСТИТЕ ...

    Коментиран от #2

  • 2 Бай Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Били Зейн":

    Драги ми Били Зейн, те са работили отдавна и са кихали редовно дори и на сегашния шеф. Просто са престанали да кихат.... Дайте да говорим за реформите в митниците и за проблемите....
  • 3 Руси

    2 0 Отговор
    Танов има най-малката вина за състоянието на митниците. Тихомир Безлов каза в предаване по ТВ, че колкото и да си честен, не можеш да работиш в митниците. Просто системата, създадена много преди Танов, те изхвърля, ако си честен и принципен Самия Танов казва,че е уволнил част от точно тези юнаци, но съдът ги възстановил. Да, Танов може да не е чист като "моминска пазва",но нашенския манталитет, възпитание, разбиране на нещата по нашенски, ни дърпат с десетки години назад. Оправия няма.
  • 4 Хидко

    0 0 Отговор
    Руси, Танов има наглостта да заповяда използване на незаконен тест в конкурсите за митничари, така че, няма нужда да го жалим. Един голям б...к е и той, дори и само за това, че няма уважение към закона, а колко е крал... само той си знае.