Last news in Fakti

10 Ноември, 2014 13:35 1 299 0

Гълъбов: Кабинетът ще бъде стабилен, няма друг избор

  • антоний гълъбов-
  • кабинетът-
  • стабилен

Изборите не преодоляха политическата криза, смята политологът

Гълъбов: Кабинетът ще бъде стабилен, няма друг избор - 1
Снимка: НС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новият кабинет ще бъде стабилен, защото в близко време няма друга алтернатива. Това ще е правителство, което ще бъде подложено на сериозни и тежки критики. Именно затова, ще бъде много важно в каква степен ще успява да постига конкретни резултати. Това заяви в интервю за Факти.бг политологът Антоний Гълъбов, по повод новото правителство, което има страната ни.  Той смята, че изборите не успяха да преодолеят проблемите с политическата криза, в която се намира България.

Г-н Гълъбов, как определяте новият кабинет?

Новият кабинет беше резултат от политически компромиси и формула, която поне за сега няма алтернатива. Изглежда, че новият кабинет ще успее да стабилизира управлението от тук нататък в рамките на следващите месеци. Разбира се, много ще зависи и от постигнатите конкретни резултати. Това ще е правителство, което ще бъде подложено на много сериозни и тежки критики. Именно затова, ще бъде много важно в каква степен ще успява да постига конкретни резултати.

Ще бъде ли стабилен кабинетът?

По-скоро да, защото в следващите месеци алтернатива няма, а под натиска на този дневен ред, който му предстои ще се наложи в движение да преодолява вътрешните противоречия и трудности. Цялостният процес ще продължава да се развива в логиката на политическата криза. Изборите не преодоляха проблемите с политическата криза в България, така че ми се струва, че ще бъдем свидетели на различните й изражения. Важно е да се има предвид, че това не е трайно решение на кризата, това е решение, което в момента е възможно и, което ще се опита да постигне конкретни резултати. Кабинетът не трябва да бъде товарен със свръх очаквания.

Бойко Борисов ще успее ли да влезе в добра координация с министрите, които не са от ГЕРБ?

Това, може би, няма да е директна координация. Тя ще се реализира през политическото споразумение и през ръководството на отделните политически партии, но със сигурност механизма на взимане на решения и механизма на развитие на тази ситуация, тепърва ще има своите характерни измерения.

Как ще се отрази на Реформаторския блок коалицията с ГЕРБ?

Поне за сега изглежда, че настройва критично поне част от избирателите на РБ, но за останалите е важно това, че в крайна сметка коалицията е управляваща. Надявам се, че вътрешната критика постепенно ще освободи място за подкрепа или най-малкото поне за толерантност към министрите от РБ, тъй като те и без това ще имат ангажимента да изпълняват реформи в най-трудните сектори.

Има ли опасност на местните избори догодина да избираме отново правителство?

Това като възможност не е изключено. Друг е въпроса, че за самите политически партии следващите местни избори са изключително важни, защото  от тях ще зависи, до голяма степен, пренареждането на политическата система. Следващите местни избори ще бъдат много важни. Те ще имат съвсем конкретни измерения в партийната система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА