15 Януари, 2015 18:20 2 960 7

За ефекта от бомбардировките над ИДИЛ

  • божидар димитров-
  • бомбардировките-
  • идил
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес информационните агенции съобщиха, че френският самолетоносач „Шарл де Гол” е отплавал за Близкия изток. Очевидно самолетите му ще се присъединят към бомбардировачите с наземно базиране на САЩ, Великобритания, Франция, Йордания и още 5-6 страни, осъществяващи по няколко бойни полета на ден. Правилно, умножаващите се атентати и ислямски кланета се вдъхновяват най-малко от появата и успехите на ИДИЛ,  коментира проф. Божидар Димитров.

Длъжен съм обаче, като историк, да съобщя, че никога в световната история въздушни бомбардировки не са успели да принудят противник да се предаде. Още по-малко - да бъде унищожен.

През 1940 г. нациската авиация буквално съсипа Лондон, Ковънтри, куп други промишлени и пристанищни градове. Англия не се предаде.

През 1941 г. не се предаде и Русия, макар че, освен градовете и селата, „Луфтвафе” мачкаше почти безпрепятствено и войските й. През август 1942 г. немската авиация изравни Сталинград със земята. Градът не се предаде, а руската пехота и танкове смазаха немците от 6-а армия.

Германските градове на свой ред бяха буквално изтрити от лицето на земята от бомбардировките на Англия и САЩ през 1943–1945 г. Но Германия не капитулира. Ликвидираха я руските и американските танкове и пехотата. Ефектът от бомбардировките бе затрудняването на движението на тридесет и четворките и търманите по затрупаните от рушението германски улици.

До нищо не доведоха бомбардировките над Виетнам, започнали през 1964 г. Десет години по-късно американците изхвърляха самолетите си от авионосците, за да отворят място за хеликоптери с бежанци, идващи от покрива на посолството им в Сайгон, по чиито улици победно шестваха виетнамските танкове.

Руската авиация също не постигна нищо в Афганистан и русите се измъкнаха по терлици, за да се натресат там със същия „успех” и американците.

Не, само с авиация ИДИЛ няма да бъде победена. Нужни са танкове и пехота. Руски - от Сирия, американски - от Ирак, турски и кюрдски - от север и североизток. Всичко друго е бля-бля и то много скъпо.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gospodinvie122013

    0 0 Отговор
    има много верни истини в това което казва историкът,но има и изключение,нещо което пропуска,а то е какво пускат от самолетите-визирам атомната атака над Хирошима и Нагасаки,което в днешно време не трябва да се случва

    Коментиран от #4

  • 2 running wild

    0 0 Отговор
    Както винаги Професорът е прав, но... голямо НО - това е разликата м/у цивилизования (западен) свят и талибанщината: при нас човешкия живот след всички европейски военни "уроци" от миналото се цени! При сухопътна операция задължително ще има жертви и от "добрите". А за нас животът е ценен!
  • 3 Пацо

    0 0 Отговор
    Целта на тези бомбардировки не е да принудят ИДИЛ да се предаде, а да улеснят и помогнат на иракската армия. ИДИЛ е на територията на Ирак и затова иркската армия трябва да победи ИДИЛ, а не Русия, САЩ, Турция или кюрдите.
    Проблема е, че иракската армия е силно корумпирана и неспособна да води бойни действия.
    Добре е да знаеш история, но трябва да знаеш и съвременните събития заедно с това.
  • 4 qwerty

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "gospodinvie122013":

    Не си прав.Не омаловажавай разгрома на Квантунската армия в Манджурия.
  • 5 МОЖЕ МОЖЕ

    0 0 Отговор
    Войната срещу Сърбия беше спечелена САМО с въздушни бомбардировки. Сърбия беше принудена да капитулира.
    Примерите в статията са стари. МНоого стари.
    Техниката се развива , вече война МОЖЕ да бъде спечелена САМО с въздушни бомбардировки. !

    Коментиран от #7

  • 6 Ами Япония

    0 0 Отговор
    Колко авиация се използва там и колко танкове и пехота на американците? И мисля само две бомби мисля бяха .... но от авиация!!!
  • 7 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "МОЖЕ МОЖЕ":

    Може, може, ама колко да може и зависи къде може. Когато удряш държава, при наличие на инфраструктура, администрация и прочие елементи на държавност е едно. Съвсем друго е "да гониш Михаля" по чукарите, пример Афганистан. Там дори американците имаха и сухопътни сили. И к*о е там с*я?