Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Април, 2022 12:00 1 521 23

Али Абделла Алахмад за ФАКТИ от Дамаск: Няма данни за сирийски наемници в руските редици, това е пропаганда

  • русия-
  • сирия-
  • война-
  • украйна-
  • наемници-
  • идил

Не сме толкова изпаднали, че да вербуват сирийци за 600 долара, това е слух.

Али Абделла Алахмад за ФАКТИ от Дамаск: Няма данни за сирийски наемници в руските редици, това е пропаганда - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Али Абделла Алахмад е независим политически наблюдател от Сирия. Али Алахмад е активен обществен деец, политолог, сътрудничи на Института по геополитическите проблеми в Русия. Син е на известния сирийски писател, поет, политолог, общественик, изобретател на пръвия самолет в арабския свят и председател на профсъюзите на Сирия – Абдела Алахмад, който много пъти е посещавал България. След първото си посещение в страната ни, силно впечатлен от красотата на София и планината Витоша, Абдела Алахмад написва романа си „Към светлината на мечтите“, в който споделя, че е повлиян от красотата на българската столица.

Още новини от Украйна

А събеседникът ми Али Алахмад е роден е в Дамаск през 1961 г. Завършил е средното и висшето си образование в Москва. Дипломира се там през 1985 г., със специалност строителен инженер.

Ето какво каза той специално за ФАКТИ днес от сирийската столица Дамаск:

- Г-н Алахмад , като политически наблюдател от Дамаск, вие сте добре запознат с конфликта Украйна – Русия. Вярно ли е твърдението, че Русия дава по $600 месечно на сирийци, за да се бият в Украйна?

- В качеството си на обществен и политическия деец, а също така и като активен независим политически наблюдател на всичко което се случи и продължава да се случва в Сирия и по света, бих могъл да заявя, че нямам такива данни, не съм се срещал с такива хора или близки до тях такива. Не ми е известно да има сирийци, които биха се наели за 600 долара да отидат някъде да се бият, при условие, че родината им има належаща необходимост от самите тях. При нас чувството за патриотизъм е дълбоко развито. Тук не става въпрос дали за 600 или за 200 или за 1000 или за 2000 долара някой би се наел да ходи да воюва заедно с Русия. Въпросът е съвсем друг. Общото настроение на сирийците и как те гледат на този конфликт. Ще ви кажа откровенно, че Сирия е на страната на Русия. По – скоро бих бил склонен да повярвам, че може да се намерят доброволци, които на доброволни начала, без пари биха се навили да заминат и да помогнат на Русия, както тя винаги е помагала на нас. Но и за такива не ми е известно. Това е чиста пропаганда или слух пуснат от някого.

- Цитирам : „Това била огромна сума при масовата безработица в Сирия“, отбеляза АП. Наистина ли в Сирия е такава безработица и глад, че 600 долара са „огромна сума“?

- Наистина икономиката на Сирия е в застой, санкциите ни влияят жестоко, но не и до такава степен, че да се твърди, че тук умираме от глад и че някой е склонен за 600 долара да си рискува живота и да се подложи на смърт в чужда държава за шестстотин-седемстотин долара. Ние, сирийците сме устойчив народа. Дори в тази ситуация на икономически застой и на преките спънки от санкциите пак ще оцелеем. Над 7 милиона са сирийските бежанци по света, всичките вече работят и са се установили някъде. Те редовно изпращат пари на своите близки и семейства, които са останали в Сирия . Смея да твърдя, че 80% от сирийските семейства имат роднини зад граница, които редовно им изпращат пари. 100-200 долара да изпратят са от значение, който прати 300 долара е вече много добра сума за Сирия. С 400 долара на месец в Сирия може спокойно да се живее и това се счита средния минимум.

Ние сме ваксинирани срещу санкциите и трудния живот. Свикнали сме с всичко за да оцелеем. Ваксинирани сме срещу злото и санкциите.

Друг е въпросът, че имам информация, че от Идлиб турците прекарват терористи от „Джибхат Ан-Нусра“, забранена терористична организация. От тях , от тази терористична организация има сирийци, които са отишли да се сражават на страната на Украйна. Тук въпросът не е в това дали да се сражават на страната на Русия или Украйна, въпросът е в следното – струва ли си наемници да се набъркват в тази война, ами какво да ви кажа – не си струва, при условие, че ние не сме си завършили още нашата война. По телевизора при нас видях някои изявления от младежи, които казаха, че са готови да подкрепят Русия и да воюват заедно с нея. Но това са само изявления в знак на подкрепа. И нима Русия има нужда от това? Нима Русия е стигнала до там, че да чака нашите момчета? Това са само думи и като политически наблюдател още веднъж ще се повторя – нямам данни някой да е излетял от Сирия за да се бие в Украйна на страната на Русия.И това не е само моето твърдение, но и на други експерти и политолози. Няма такива данни.

- Какво е мнението на сирийците за Русия и за Украина сега, след началото на войната?

- Всички в Сирия знаят, че Русия и Украйна са братски страни с два братски народа, те са почти един и същ народ. Всички знаят, че те са били заедно в рамките на Съветския Съюз. Тези два народа са свързани освен като етнос, те са свързани исторически и географически , религиозно, с една култура дори. Нямам наблюдения тук, в Сирия, да има хора, които остро да защитават украинците или пък руснаците. Сирийците са стабилни. Ние никога не можем да си променим отношението към Русия, която ни подаде ръка против тероризма и заедно с нас воюваше против терористичните групировки и ИДИЛ в Сирия. Това никога няма да се забрави или да се изтрие от историята. Освен това ние имаме исторически стабилни и дълбоки връзки с Русия. Съветския Съюз, в последствие Русия е построила редица важни обекти в Сирия, както и при вас в България и в други страни. Така че, еднозначно, в Сирия хората поддържат Русия.

- Представители на САЩ и активисти, които наблюдават Сирия, твърдят, че руснаците са водели активна кампания за вербуване на сирийци. Това вярно ли е?

- Не, това не е вярно или поне на мен не са ми известни такива данни. Със сигурност такава информация под една или друга форма би достигнала до мен.

- Какво ще кажете в заключение?

- Хората в Сирия винаги ще бъдат с Русия, не защото сме икономически зависими или очакваме нещо, не. Нека си припомним 2014-2015 гг. Ако не беше тогава Русия, то ИДИЛ до сега да е унищожил моята родина и ако не бяха руснаците и тяхната подкрепа Ислямска Държава щеше да се разпространи по целия този район и сега всички да сме под черното знаме. Представете си само ако не беше Русия !? В какво щеше да се превърне Сирия....Затова общото настроение тук, в Дамаск и по цяла Сирия е – ние сме с Русия. Съвременната история доказа, че Русия е направила много и има голям принос заедно със сирийската армия в спасението на Сирия от тероризма, който би могъл да стигне и до Европа.

Автор: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да попитам

    10 15 Отговор
    Тоя терорист защо не го пратят обратно в Сирия, да си ходи.
  • 2 Не е вярно

    19 6 Отговор
    Кажете го на гн Денис Джамбазов.... Точно преди 4 часа се мъдреше тук негова статия в която твърдеше обратното

    Коментиран от #4

  • 3 Емзебек

    14 6 Отговор
    Естественно, че соросите лъжат.
  • 4 Легендата

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Не е вярно":

    Дениз ако не излъже ще му спрат грантовете и ще гладува момчето. Много сурово го съдиш.
  • 5 Пич

    11 7 Отговор
    Склонен съм да му вярвам , защото давате му основни довода звучат достоверно ! Първо , Сирия не е завършила собствената си война , за да се занимава с чужда ! И второ - сигурно и в Африка не може да се намерят наемници за такива пари ! По скоро е вярно , че радикални ислямисти воюват на страната на Украйна ! А Козяк пуска слухове , за да може да се пишат на руска сметка , ако се разчуе !
  • 6 Стойко

    9 3 Отговор
    Екип на БТВ е в Украйна да установи дали 64 километровата руска колона с тежка военна техника която се готвеше да превземе Киев е унищожена или просто се е изтеглила...Ето Истината...

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 📌🇧🇬

    5 7 Отговор
    Аз съм против войната, Путлеровските главорези от Вагнер и Азовци няма разлика. Фашисткият Режим на Путлер, и Нео Нацистите от Азов, Айдар, едно и също. Войната в Украйна е излишна, Украйна няма военна опция. ЕС е големият губещ от санкции срещу Русия, особено Германия и Австрия.
    Германците могат да целунат за сбогом Четвъртият Германски Райх, тоест Европейският Съюз.
    ЕС са ефинг (иди оти) да започнат война с Русия, използвайки Украйна като прокси.
    А украинците са още по-глупави да водят прокси война от името на Европейския съюз с руснаците. АЗОВ, са нео нацистки сви не.
    Втората Световна помощният персонал (травники) в Концентрационните Лагери на Хитлер, Хайнрих Химлер е бил подбиран от украински националисти. Поляците още не са изревали но има време! Волинската резня в окупираните полски територии от Хитлеровият Вермахат, 1943/1945 (100 000 убити цивилни), е дело и е извършена от укранските националисти от УПА и УНА.
  • 9 Изгонете руснаците от Сирия

    8 8 Отговор
    ако наистина не сте изпаднали толкова и имате малко чест и достойнство!
  • 10 Танцуващ от радост и кеф

    7 8 Отговор

    До коментар #6 от "Стойко":

    Гледката топли сърцето и душата ми! С приятели в момента танцуваме казачок от радост и кеф! Но и малко ми е тъжно..Пигмей Путя...Защо обрече тези хиляди млади животи на клети руски войничета ? Защо им го отне преждевременно. Вероятно к те са имали мечти като всички нас! Да имат семейства и да извървят жизнения си път! Защо направи така да бъдат изгорени живи във военните машини?

    Коментиран от #21

  • 11 Страхотно

    6 7 Отговор
    Забелязах че няколко от коментарите ми под статии на Гн Джамбазов във "Факти бг " се изтриват няколко минути след публикуването.

    Нещо което не, се харесва на автора и цензурата се изтрива моментално

    Предишният ми пост гласеше дословно:

    ( към автора : Човече не виждаш ли настроенията на читателите.... Отразявайте реално ..вече 2 месеца цензура... Всичко написано което включва и малко съмнение в правотата на делото на Украйна се трие.. Това журналистика ли е... Или едностранно отразяване на събития , само през вашия мироглед. )

    Беше изтрита...
    Не включва обидни думи и епитети... А в, същото време са оставени всякакви просташки коментари включващи псувни и закани.

    Кажете защо?

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Денис

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Страхотно":

    Успя да изтрие поне 4 мои коментара.... В които нямаше една обидна дума.... Свобода на словото дами и господа
  • 13 Много интересно

    3 3 Отговор
    В тази статия няма изтрити коментари. Дали това не върши точно Джамбазов

  • 14 📌🇧🇬

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Страхотно":

    Това е начинът Факти да заработят.
  • 15 Американеца 🇺🇲🇺🇲🇺🇲

    5 5 Отговор
    "Али Абделла Алахмад е руски възпитаник, завършил е средното и висшето си образование с отличие в Москва през 1985 г. Женен за рускиня с 3 деца. Член е на Института по геополитическите проблеми в Русия"...

    Смее ли да каже нещо друго "спасителя" на Сирия...

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    легионерите воюват само за пари
  • 19 Стойко

    7 2 Отговор
    За агресорите рашки воюват не само наемници от Сирия, а и чеченците мюсюлмани на Рамзан Кадиров , също и талибани от Афганистан! Всички срещу братята славяни Украинци !

    Коментиран от #20

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Стойко":

    ТОЧНО така е ПРИЯТЕЛ
  • 21 Aлфа Вълкът

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Танцуващ от радост и кеф":

    Путин - истинския убиец на собствения си народ!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 За размисъл

    1 1 Отговор
    Г-жо ал-АхмАд,
    В арабския език не съществуват гласните (е,о,и). Частицата "Ал" има определено значение и въпреки, че на арабски език се изписва слято с името - на български език се пише след тире. Справка вашата фамилия ( не е ясно дали знаете защо така я изписвате). Освен това Абд се изписва отделно, защото има собствено значение и е отделна ЧАСТ от сложно име.
    Та името на въпросния политически анализатор и наблюдател се изписва "Али Абд Алла ал-Ахмад".
    От вас се очаква повече, предвид фамилията Ви.