Last news in Fakti

16 Януари, 2015 15:39, обновена 16 Януари, 2015 16:27 6 810 0

Швейцарска финансова бомба!

  • швейцарската национална банка-
  • франк-
  • евро-
  • поскъпване-
  • валутните пазари-
  • загуби-
  • шнб-
  • швейцария

Решението на Швейцарската национална банка от 15 януари вероятно ще бъде запомнено като едно от най-ефектните в историята на валутните пазари

Швейцарска финансова бомба! - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Швейцарската национална банка шокира финансовите пазари. На 15 януари регулаторът напълно изненадващо обяви, че прекратява тригодишното си ограничение за поскъпване в цената на швейцарския франк спрямо еврото.

Реакцията на валутните пазари бе мигновена и брутална. В рамките само на десет минути цената на франка спрямо цената на еврото нарасна с 20 процента! Десет минути по-късно франкът достигна пиковата си точка и вече беше 50 процента по-скъп, което вероятно е най-мощното и интензивно пазарно движение за всички времена на основна международна валута, коментират експерти от Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Все пак до края на деня цената на франка отстъпи голяма част от поскъпването си и приключи сесията с повишение от около 18 процента.

The damage is done

Решението на Швейцарската национална банка (ШНБ) вероятно ще бъде запомнено като едно от най-ефектните в историята на валутните пазари. За съжаление, драстичното движение в цената на франка завари пазарите неподготвени и предизвика сериозни загуби както за инвеститори, така и за брокери.

Водеща международна брокерска компания, предлагаща сметки за валутна търговия за индивидуални, непрофесионални клиенти, обяви, че загубите на клиенти след решението на ШНБ достигат до 225 милиона долара. Друга брокерска компания в Нова Зеландия е съобщила, че загубите от събитието са довели компанията до фалит.

Имайки предвид колко джентълменски ШНБ обещаваше да не позволява поскъпване на франка, може да се каже, че пазарът има причина да е обиден. Може би е трудно за вярване, но от всичко това загубите на самата ШНБ няма да са никак малки. През последните години международните валутни резерви на ШНБ (в чужда валута) са нараснали до половин трилион франка! Следователно, след поскъпването на франка, стойността на тези резерви е по-ниска, а това си е чиста загуба.

Разбира се, тепърва ще става ясно какви ще бъдат и макроикономическите загуби за Швейцария от загуба на износ на стоки и услуги.

Да му мислят феновете на швейцарските ски курорти и тези на швейцарския шоколад!

Защо се случи?

Решението на ШНБ вероятно е повлияно от различни причини, сред които най-силно се откроява очакваното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне ултра свободната си монетарна политика, известна като количествено улеснение.

В случай, че механизмът за защита на франка от поскъпване спрямо еврото бе запазен, тогава монетарните мерки, които ЕЦБ започва, щяха индиректно да повлияят и на швейцарската икономика. Реално решението да се прекрати този механизъм, наред с всичките му негативи, които изброихме по-горе, освобождава швейцарската икономика от зависимостта с монетарната политика на еврозоната.

Още повече, самият механизъм за ограничаване на поскъпването на франка спрямо еврото, всъщност имаше не малки разходи. На практика последните три години ШНБ систематично купуваше евро с франкове и по този начин ограничаваше поскъпването на местната си валута.

Следователно, евро резервите на ШНБ през този период нарастваха. Но от средата на 2014 година стойността на еврото се понижава, а с нея и стойността на евро резервите на ШНБ. Перспективите за еврото в контекста на началото на програмата за количествено улеснение не са никак положителни – очакванията са, че еврото ще продължи да се обезценява. Така че ако ШНБ продължеше да брани валутата, загубите щяха само да растат.

Какво да очакваме

Напрежението е върху еврото. Дори без решението на ШНБ еврото повече от половин година е под натиск, а с началото на програмата на ЕЦБ за количествено улеснение, тази тенденция се очаква да продължи. Следователно, поскъпването на франка има ефект на катализатор, или както се казва: наливане на масло в огъня. Очаквайте още пазарна несигурност и може би още сеизмични трусове на международните финансови пазари.

Предоставеният анализ има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага.

Не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в този материал, а трябва да потърсите независим финансов съвет, препоръчват от ПИБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА