Last news in Fakti

15 Януари, 2015 14:17 9 030 1

Швейцария потопи еврото

  • франк-
  • швейцария-
  • евро-
  • лихва

Швейцарските акции паднаха с 6,66%, което е най-големият срив от 2008 г. На този фон борсите от Стария континент потърсиха сигурно убежище в активи като златото и германските облигации

Швейцария потопи еврото - 1
Снимка: АП/БТА

Швейцарският франк поскъпна с 30% спрямо останалите основни валути, след като Централната банка на Швейцария обяви изненадващо, че се отказва да защитава заложения преди близо три и половина години т.нар. „праг на търпимост“, съобщава Би Би Си.

В нарочно изявление Централната банка заяви, че не е повече оправдано да се защитава „прага на търпимост“ от нивото 1,2 на франка спрямо еврото, който беше въведен през септември 2011 г., припомня Ройтерс.

Решението беше взето в разгара на дълговата криза в Еврозоната, а силният франк беше значителен проблем за швейцарските износители, които трябваше силно да понижат цените си, за да останат конкурентоспособни.

„Тази изключителна и временна мярка защитаваше швейцарската икономика от сериозни щети“, посочи централната банка. Заради мярката обаче швейцарският франк напоследък е загубил позиции спрямо долара, тъй като еврото силно поевтиня спрямо американската валута, отбелязва АП.

Швейцарската централна банка заяви, че прилагането и запазването на минималното ниво на валутна обмяна на франка спрямо еврото вече не изглежда оправдано. Това следва след солидната обезценка на еврото спрямо долара, което причини и отслабване на швейцарския франк спрямо американската валута, обобщава Блумбърг.

В същото време централната банка намали основната лихва от -0.25% до -0.75%, увеличавайки броят на инвеститорите, които ще си плащат, за да държат парите си на депозит в швейцарски банки. Все пак не се случва всеки ден централната банка да издърпа по такъв груб начин чергата под краката ти. Естествено е хората да са разтревожени, че нещо по-голямо е на ход, коментира Крис Бокам, анализатор от IG.

Швейцарските акции паднаха с 6,66%, което е най-големият срив от 2008 г. На този фон борсите от Стария континент потърсиха сигурно убежище в активи като златото и германските облигации. Най-солиден е сривът в банковия сектор, като акциите на банката UBS AG се понижиха с 9,6%, а на Credit Suisse AG - с 8,4%.

След решението на централната банка швейцарският франк поскъпна от 1,2 евро до 0,8052. За кратко някои от основните платформите за валутна търговия спряха да приемат поръчки.

Брокер описа ситуацията като клане.

Паниката на валутните пазари и драматичният срив в евро/франка доведе и до рязко понижение на единната европейска валута към 1,1579 долара - най-ниско ниво от ноември 2003-а година.

Има и рязко понижение на доходността на швейцарските държавни облигации. След решението на Централната банка да намали депозитната лихва до -0,75%, лихвата на 10-годишните книжа излезе на отрицателна територия до -0,014% от +0,11% преди днешното решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Ганьо

    0 1 Отговор
    Еееех, защо Аспарух не е минал Алпите, а Дунав? "Аз съм швайцарче и обичам, на`ште планини зелени - швайцарец да се наричам - първа радост е за мене". Това щяха да рецитират нашите деца, а ние щяхме да ходим с Ролекси и с пенсии от 5 - 8 000 шв. франка!