Last news in Fakti

19 Юни, 2015 10:00 3 347 10

Блъфът на Местан ритна ГЕРБ в чатала

  • мажоритарен вот-
  • блъфът-
  • местан-
  • ритна-
  • герб-
  • чатала

Когато този елит говори за мажоритарен вот, всяка дума е лъжа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарът е публикуван в "24 часа"

ЕСТЕСТВЕНО, че предложението на Лютви Местан за 100 на сто мажоритарен вот е 100 на сто блъф. Знаете си без да ви убеждавам. И все пак блъфът е успешен, защото лъсна, че ГЕРБ и до днес отказва да формулира честно и почтено въпроса за мажоритарния вот. То и целият референдум е 100 на сто зелен хайвер, но не това е темата тук.

Блъфът на Местан просто надцаква блъфа на ГЕРБ и на Плевнелиев, които от своя страна надцакват блъфовете на БСП и Мая Манолова, които пък лъжеха, че

аха-аха ще минат под мажоритарната дъга

Освен това стана традиция всяка партия в един момент да хвърли мажоритарен прах в очите на населението. То е нещо като да хвърлиш монета в шадравана.

Вярно, при една нормална демокрация избирателят винаги наказва блъфовете. Под "нормални демокрации" разбирам само тези държави, в които парламентът се избира мажоритарно и политиците са отговорни за думите си. Това са САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Австралия, Индия и още много други. Тези държави, в които народът е господар на съдбата си, избират политиците си с мажоритарен вот. В останалите елитът пържи въздуха и го продава за кебапчета.

Обявявайки своя блъф, г-н Местан каза 2 очевидни неистини. ДПС била лява партия? Тогава защо по-миналата година блокира блъфа на БСП, че ще въведе прогресивен данък и необлагаем минимум? Само този ход поставя ДПС по-дясно от най-десните в Европа и братска Турция.

Второ, г-н Местан каза, че мажоритарният вот означавало край на политическия плурализъм. Нима в Англия няма плурализъм? Или във Франция? Тъкмо на мажоритарния вот дължим възникването на политическия плурализъм, а на пропорционалния -

неговата катастрофа

До началото на ХХ век във всички западни държави (с изключение на Белгия) се гласува само мажоритарно. И щом елитите фалшифицират демокрацията, като въвеждат пропорционален вот, веднага възникват нацизмът и тоталитаризмът, унищожителните световни войни.

Изобщо демокрацията е рожба на мажоритарния вот, а нейният упадък - на пропорционалния. Трябва да е ясно, че изборите с партийни листи не са никакви избори. Сами го виждате. Олигархията ви показва едни списъци със своите верни хора, а после си пали с тях пурата.

След като Местан си извади блъфа - три дена само лъжи по телевизиите. Помислете си - общо колко време сте слушали по сутрешните блокове аргументи колко лош е мажоритарният вот? Поне 1000 часа. И колко - че това е много хубаво нещо? Едва ли се събират и секунди. Какво по-сигурно доказателство, че сте подложени на гигантска манипулация. Натрупали са се такива авгиеви обори от лъжи и блъфове, че и Херкулес не може да ги изрине. Цяло чудо е, че въпреки това две трети от населението иска мажоритарен вот.

Това опровергава Гьобелс, че като повториш 100 пъти една лъжа, тя се превръщала в истина.

Аз не мога в една статия да разчистя авгиевите обори, но мога да се захвана с най-модната напоследък лъжа на политиците - при мажоритарен вот в парламента щели да влязат само 2 партии. Ужас! (А на вас лично какво ви пука?) Според прекрасната Мая Манолова това щели да са само ГЕРБ и ДПС. Ей Богу, толкова ли ниско падна самочувствието на БСП? Ако е така, по-добре наистина да гаси лампите на “Позитано” и да ходи да си гледа вецовете.

Лъжа е, че при мажоритарен вот задължително възниква двупартийна система. Вижте Англия и Франция, там в парламентите се прескачат двуцифрено число партии. Често ги управляват коалиции. Вижте резултатите от смесения вот у нас през 1990 г. - пропорционално влязоха само 4 партии, а мажоритарно - цели 7 плюс трима независими. Гледат ви в очите и ви лъжат!

В политологията тази тема е известна като "закон на Дюверже". Той засяга три казуса: 1. При М1, мажоритарен вот в един тур (първият печели), наистина има тенденция към двупартийност. Но не е задължителна. 2. При мажоритарен вот в 2 тура (както тук си избираме кметовете) задължително възниква многопартийност. 3. При пропорционален вот също възниква многопартийност, точно както при мажоритарния вот в 2 тура.

Да правим тук мажоритарни избори в един тур, е все едно да си караш колата върху влаковите релси. Или влака - по асфалта. У нас партийната система е такава, че на първия тур победителят може да има само 40, 30, дори 15 на сто от вота. Никаква легитимност.

Естествената и добре позната избирателна система за България е М2, мажоритарен вот в 2 тура, при който депутат се става с над 50 на сто от гласовете. Така си избираме кметовете, така избираме президента. Така избрахме половината депутати през 1990 година.

Защо тогава политиците все ни навират в очите М1 и се държат, сякаш не са чували за М2? Да не са ударени с паве по главата? Или са паднали от луната? Много просто - те извъртат и блъфират, защото категорично не искат да допуснат никакъв мажоритарен вот.

Щом Местан направи своя блъф, шефът на “Информационно обслужване” Михаил Константинов услужливо представи своите сметки, че при мажоритарен вот ГЕРБ ще спечели 160 мандата, ДПС - 40, а останалите 40 ще си поделят БСП и някои други партии. О, ужас! Край на демокрацията! Г-н Константинов се шегува. Първо, днес никой не може да каже какви ще са електоралните нагласи през 2018 г. Но дори и нагласите да са пак същите, абсурдно е от вот за партийни листи да правя изводи за мажоритарен вот. Това е принципно различно гласуване. В първия случай човек се води от най-общите си антипатии или симпатии за някакви софийски партийни мафии, а във втория - гласува за конкретен човек, когото може да види лично, да пипне и внимателно да прецени.

Ако искаме да правим някакви условни сравнения, най-подходящ е вотът за кметовете. Те се избират мажоритарно. Кметовете са общо 265 на брой, но от тях едва 83 са от ГЕРБ, т.е. около 31 на сто. За предстоящите местни избори Цветан Цветанов постави задачата за 94 кметове, т. е. към 35 на сто. Логично е да очакваме подобен дял и при депутатите, но проф. Константинов прогнозира цели 66%!

Подобни фалшиви екстраполации от пропорционален вот към мажоритарни мандати преди година и нещо направи и г-н Местан, но той пък изчисли епохална победа за ДПС. Истината е, че ДПС ще има по-малко мандати, тъй като ще изгуби предимството от по-високата активност в турските райони. И накрая, да обясня на кратко

защо умните глави от чуждите фондации,

били те русофоби, русофили, или просто зъбоболци, толкова държат на пропорционалния вот - въпреки че в техните метрополии вотът е мажоритарен. Уж си английски възпитаник, а се бориш за партийните листи като Боян Радев. Не е ли странно?

Не е странно. Който е спуснат за депутат с листата, той не се съобразява с избирателя. А това го прави много лесна плячка за чуждите фондации, посолства, служби. Само при такъв вот е възможно министрите да се назначават директно от чужбина. Сещате ли се за коя държава говоря?

Някои партии хем се правят на националисти, хем люто плюят мажоритарния вот. Те не са наследници на Левски, а на поп Кръстьо. По времето на Левски никъде не е имало партийни листи. И няма друг път към чистата и свята република освен мажоритарния. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 точно

    0 0 Отговор
    крайно време е да се променят нещата и да избираме хора които да стоят зад думите си
  • 2 mediator37

    1 0 Отговор
    Найденов, ти не гледаш ли телевизия, не четеш ли вестници ? Преди месец приключиха мажоритарните избори в Англия, след които самите англичани протестираха, че мажоритарният вот е изкривил истината, че огромна част от хората остават непредставени и пр. и пр.

    Мажоритарният вот е поредния кьорфишек. Съвсем ще цъфнем и вържем при този бум на малцинствата, цели области ще останат без български представители. Това ли искаме ?

    Коментиран от #10

  • 3 Боян

    0 0 Отговор
    Ето защо у нас разцъфват лидерски партии, при които електоратът припознава лидерът като мажоритарен, а не толкова идеите. Така че тези с тези "блъфове" ще избутат поредният Болен напред.
  • 4 уя49

    0 0 Отговор
    Винаги ще лъжат.
  • 5 ВЕДНАГА

    0 0 Отговор
    КАК СИ ПРИЕХТЕ 16милиарда ЗАЕМ БЕЗ ДА ПИТАТЕ ХОРАТА,ТАКА ПРИЕМЕТЕ ВЕДНАГА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОНЕ ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ И СУБСИДИИ ЗА ПАРТИИТЕ ОТ 2,50лв.ЗА ГЛАС И НОВИ ИЗБОРИ. ЗАЩОТО НА РЕФЕРЕНДУМА ЩЕ ЗАМАЖЕТЕ САМО ОЧИТЕ НА ХОРАТА НО ГЕРБ И ДПС ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ПРОТИВ И НЯМА ДА МИНЕ НО ХОРАТА НЯМА ДА РАЗБЕРАТ ,ЧЕ СТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ .КАКВО ОБЩО ИМА МЕЖДУ ГЕРБ И ДПС??????????? И РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА
  • 6 Жена с шалвари вкъщи не ща

    0 0 Отговор
    Мажоритарният вот не е панацея за българските проблеми! Ситуацията ще стане, както в писанията за Бай Ганьо - "и магаре ми тури, и магаре ще ти избера"! Нали така се случва?! Кой ще ми гарантира, че 2 милиона чужденци в България (м.ли и турци) няма да избират само ДПС по места?! Та не виждате ли изборния туризъм? Едно село с 2 000 души население и още 2 000 придошли м.ла какъв кмет или депутат ще избере - ясно ви е кой се занимава с изборен туризъм?

    Демокрацията може да вирее там, където няма сепаратизъм. Във Великобритания шотландците гласуваха с " Не" на отделянето от Великобритания. Никой в Швейцария няма да тръгне да откъсва кантони и ги присъединява към когото и да било.

    Дали в България няма да поискат разпокъсването на страната?! Мине, не мине време и току някой изквичал - "Християните да се махат от Родопите"! Не помните ли?! Не виждате ли Гърмен?
  • 7 Последната инстанция

    0 0 Отговор
    "ДПС ще предложи редакция на въпросите за референдума" ???
    Въпросите в един референдум се задават по принцип, за да послужат като база за вземане на конкретни решения от последната инстанция -Законодателния орган.
    През последните 20 години ДПС явно толкова преяде с власт, че започна да се самовъзприема като последна инстанция !
  • 8 прогноза

    0 0 Отговор
    Колко много си мечтае Местан отново да пазаруват гласове, да влагат милионите си за послушни бъдещи кметове, които да помагат за още милиони..... Не само, че е блъф тази загриженост, но зад мажоритарния вот вече стои нов сценарий, който ще разберем, но дано да не е късно този път....
  • 9 ВЕДНАГА

    1 0 Отговор
    КАК СИ ПРИЕХТЕ 16милиарда ЗАЕМ БЕЗ ДА ПИТАТЕ ХОРАТА,ТАКА ПРИЕМЕТЕ ВЕДНАГА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОНЕ ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ И СУБСИДИИ ЗА ПАРТИИТЕ ОТ 2,50лв.ЗА ГЛАС И НОВИ ИЗБОРИ. ЗАЩОТО НА РЕФЕРЕНДУМА ЩЕ ЗАМАЖЕТЕ САМО ОЧИТЕ НА ХОРАТА НО ГЕРБ И ДПС ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ПРОТИВ И НЯМА ДА МИНЕ НО ХОРАТА НЯМА ДА РАЗБЕРАТ ,ЧЕ СТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ .КАКВО ОБЩО ИМА МЕЖДУ ГЕРБ И ДПС??????????? И РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА
  • 10 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    нещо май си прав