Last news in Fakti

15 Септември, 2011 08:18 3 584 0

Василка Койнарска: Всеки 15 септември е различен

  • василка койнарска
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Учителят Василка Койнарска пред Факти.бг 

 

Децата не са по-умни или по-глупави, твърдя тя. Подрастващите имат проблем с ценностната система, но не са виновни те, а обществото в България.

 

- Какво е за теб 15 септември?

15 септември всяка година е радостен и напрегнат ден! Стартираме учебна година! Всяка е различна, децата са различни, ние сме остарели и управляващите са неразбиращи!

 

- След толкова реформи образованието по-добро ли ни е?

Някои идеи са добри, но нямат приложение в действителността. Често се заимстват от чуждите идеи,ама не се знае за какво става дума в училището. От толкоз реформи само объркаха децата ,а и учителите.

Лично за мен, нивото в края е по-слабо! Няма ясни критерии за оценка.

В това е целият проблем. Искам да има точни рамки и да речем еднакъв тест със скала за всички деца...  И „петицата” (5) в София да е еднаква с Долно нанагорнище... А сега ,все аз съм лоша,че ми били ниски оценките, а някои с шестица ,дето не съм ги учила аз, на матурата изкараха .

 

- По-умни ли са новите ученици?

-Процентът на любознателните деца намалява- нямат цели. От 25 абитуриенти едва 5 знаят какво ще учат, другите не са още ориентирани.

Децата не са по-умни или по-глупави...Те имат проблем с ценностната система, но не са виновни те, а обществото в България.

 

- Какво е да си учител?

Да си учител за мен е гордост и отговорност. Винаги носи радост общуването с млади хора и деца. В САЩ Обама е приел някакви наредби за ново отношение и заплащане на учителите и полицаите. Сетил се е. В България  полицията си има Цветан Цветанов. А учителите са унижени,ощетени и поставени на колене. Включително от тази година ни взеха кабинетите по физика,химия и биология. Прави се икономия от чистачки и образование?!

Как се учат природни науки без опити,презентации и интернет портали?

Върнаха ни в 1900 година! Аз обичам децата, химията и работата си! Ама това е прекалено!

 

Василка Койнарска е преподавател по химия в 1 СОУ „Пенчо Славейков” - София


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА