24 Август, 2015 11:42 2 290 2

Да разговаряме с Русия!

  • русия-
  • разговаряме-
  • европа-
  • сащ-
  • клаус фон дохнани

Когато става дума за Русия, Европа и САЩ имат съвсем различни интереси, казва германският социалдемократ Клаус фон Дохнани. И апелира за открит разговор и с двете страни в този геополитически триъгълник

Да разговаряме с Русия! - 1
Клаус фон Дохнани
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германският социалдемократ Клаус фон Дохнани смята, че подходът към Русия трябва да е съвсем различен. Политическият ветеран припомня за прочутата „Източна политика” на западногерманските социалдемократи по времето на Вили Бранд и апелира за по-открит диалог между Европа и САЩ по темата за отношенията с Русия. Интервюто му за „Дойчландфунк” е по повод смъртта на Егон Бар - един от главните архитекти на „Източната политика”. Дойче веле предлага извадки от този разговор:

Дойчландфунк: Егон Бар смяташе, че демокрацията в Русия винаги ще бъде руски тип демокрация, която не може да се сравнява със западноевропейската. При това положение, ако практикуваме „реална политика”, трябва ли да си затваряме очите пред факта, че там няма правова държава?

"Нашият проблем е американската политика"

К. фон Дохнани: Още навремето беше ясно, че народите са различни. Днес в Европа това изпъква необичайно отчетливо. Германците не могат да бъдат като гърците, нито пък гърците могат да бъдат като германците. Трябва да се примирим с мисълта, че народите са различни и практикуват различни форми на политиката. В същото време няма съмнение, че Русия трябва да извърви дълъг път, докато там възникне гражданско общество, което после да може да се надстрои с демокрация. Русия е типичен пример, илюстриращ крилатата фраза на едновремешния конституционен съдия Бьокенфьорде, че демокрацията не може сама да си изгради основата, върху която стъпва. (…)

Американците имат нужда от политик, който е в състояние наистина да разбира геополитиката, тоест - политиката и към Русия. В момента нашият проблем не е германската, а американската политика. Навремето Егон Бар критикуваше политиката на САЩ, а на Хенри Кисинджър му трябваше твърде дълго, за да разбере, че тогавашната политика на ФРГ е политика на бъдещето. Днес в САЩ виждаме същия проблем. По мое мнение в сегашната ситуация нашите американски партньори не са наясно как трябва да действат по отношение на Русия.

Дойчландфунк: На подобно мнение е и Ханс-Дитрих Геншер, който призовава за ново начало в отношенията с Путин. Но възможно ли е това? Можем ли да приемем за партньор един политик, който - поне според разбиранията на Запада - насилствено променя граници?

"За САЩ ние сме предмостие към Евразия"

К. фон Дохнани: Трябва да разговаряме и в разговора да се опитваме да разберем другата страна. Това обаче не означава, че не бива да критикуваме отсрещната страна. Разбира се, че анексията на Крим беше нарушение на международното право. Разбира се, че Путин даде редица обещания, които не изпълни. Но това не променя факта, че Русия е съсед на Европа и ние трябва да разговаряме с нея за онези неща, които засягат и тях, и нас. (…)

Нужна ни е смелост за открит, приятелски разговор и с нашите американски партньори, които имат съвсем други интереси. И които - това не бива да се подминава - гледат на Европа като на геополитическо предмостие към Евразия. Да, за САЩ ние сме предмостие. Тях от Русия ги разделя целият Атлантик, докато ние като европейци имаме с Русия сухопътна граница. Тоест, нашето положение е съвсем различно - и за това трябва открито да се говори. На този фон американските интереси невинаги и не изцяло се покриват с германските.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рондо

    0 0 Отговор
    Хер Дохнани,когато избухва карибската криза,спомняте ли си какво казва по-малкият Кенеди на брат си Президент, след срещата им с Дубинин? "Лъже к...лето".Как да разговаряте с Русия-от тях освен лъжи друго не можете да чуете.А спомняте ли си защо падна Вили Бранд? Ами оказа се че неговият секретар е бил агент на Москва!

    Коментиран от #2

  • 2 Сконфуций

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рондо":

    Далеч си от рационалното мислене. Карибската криза-печели Кенеди, "да ама не", защото онзи Хрушчов тропащ с обувката си в ООН се е договорил с американския плейбой да премахне ракетите от Турция. Ама виж за да не ми се подбие рейтинга не го споменавайте. И САЩ си прави ПиАр-а, но истината е друга. Американски самолет снимал ракетите в Куба, ама това не е нарушение на въздушното пространтсво, друго си е да клатиш Мерлин Моро. Тя умряла, " да е жива и здрава". Кой кого свали над негова територия? Руснаците американски пилот или обратното? Ама това е в името на "демокрацията", да ни е жива и здрава.